Winnen van de wereld, een klimaatactiviste in de dop

Winnen van de wereld wilde ik al een tijdje lezen. Nieuwsgierig door de titel en met alle klimaatproblemen in mijn achterhoofd leende ik het in de bibliotheek. Binnen 3 dagen had ik het boek uit. Ik kon het gewoon niet neerleggen. Een verhaal over een tiener die worstelt met problemen zoals elke tiener en daarbij ook de hele wereld op haar schouders neemt. Daar kunnen wij wat van leren.

voorkant winnen van de wereld sla kader

Winnen van de wereld

We hebben het draaiboek voor de laatste keer doorgenomen. Elke stap, elke minuut. We hebben de regels herhaald. Geen geweld, geen vernielingen. Maar wat er echt gaat gebeuren, weet niemand. Misschien komen we niet verder dan de bushalte. Misschien sturen ze het leger op ons af.

Yanna’s leven bestaat uit rampen. Haar tweelingbroer is net een alien, ze heeft nog nooit iets met een jongen gehad en dankzij school weet ze dat haar huis over twintig jaar onder water staat. Als het stilste meisje uit haar klas vertelt waarom ze gevlucht is, besluit Yanna dat ze iets moet doen. Maar wat?

Dan vraagt Lynne op voetbal of ze meegaat naar de Green Rebels. Die protesteren en bezetten kruispunten. Yanna zegt ja. Al bij haar eerste actie wordt Yanna opgepakt. Yanna is boos: de wereld heeft haar uitgedaagd. En Yanna wil winnen.

bladspiegel 1/3 notities pagina 8 en 9

Klimaatdag

Elke volwassene herkent in Winnen van de wereld vast wel de struggles waar elke tiener op de middelbare school mee te maken krijgt. Yanna doet de havo en zit in klas 3B. Een klas die rockmuziek is zonder muziek. Ofwel een behoorlijke uitdaging voor docenten. Vandaag is er op school weer een themadag; klimaatdag dit keer. Ze kijken dezelfde video al voor de vierde keer. Het is de video waarin Greta Thunberg op haar zestiende de wereldleiders toespreekt omdat ze vindt dat zij een puinhoop maken van ons klimaat.

Maar als de mentor dan het lokaal uitloopt stapt het stilste meisje van de klas naar voren. Kantuta is een klimaatvluchteling, ze zoekt een ander filmpje op en vertelt hierover. Dat bulldozers hun dorp hebben verwoest op zoek naar koper. Dat de rivier stinkt en de vissen dood zijn. De hele klas staart haar aan en luistert doodstil naar haar verhaal.

bladspiegel 2/3 hoofdstuk 1 How dare you? pagina 10 en 11

Protestactie

Tijdens haar voetbalwedstrijd herkent Yanna een meisje van een protestactie op het journaal. Lynne nodigt Yanna uit voor een bijeenkomst van Green Rebels. De Schuur is de plek waar Green Rebels samenkomt. Hier plannen ze hun acties. Maar hier zijn ook duurzame winkeltjes, een kledingruilwinkel en moestuinen te vinden. Binnenkort is er een nieuwe actie en Yanna gaat mee. Hierdoor mist ze haar voetbalwedstrijd. En krijgt daarmee ruzie met haar BFF. Ook wordt Yanna opgepakt en dat vinden haar ouders maar niks. Naast winnen van de wereld is het ook winnen van jezelf in de pubertijd.

Toch zet Yanna door. Samen met Lynne en de knappe Kamil is ze wekelijks bij Green Rebels te vinden. En dan bedenkt Yanna zelf een actie. Maar is het wel een goed plan? Protestacties lopen snel uit de hand. Als er gewonden vallen is het haar schuld. Lees Winnen van de wereld en bedenk zelf ook een (protest-) actie voor de klimaatdag op jouw school.

bladspiegel 3/3 spandoek There is no planet B pagina 17

De tranen rolden over mijn wangen

Een boek over opkomen voor klimaatproblemen. Maar ook opkomen voor jezelf. Jezelf ontdekken. En mensen laten nadenken over hun aandeel in het oplossen van klimaatproblemen. “This planet needs you to give a shit” Een boel mooie thema’s in Winnen van de wereld voor 15 jaar en ouder. Al vind ik het ook zeker leesbaar vanaf de brugklas en zelfs voor groep 8.

En toen rolden de tranen over mijn wangen. Ik herken het gevoel niet gehoord te worden door je eigen veilige omgeving. Het verschil met Yanna is dat zij zichzelf heeft omringt met mensen die willen wat zij wilt. En doordat ze zo duidelijk gaat voor wat ze voelt beïnvloed ze haar omgeving. Prachtig als dit je lukt. Ik vind het fascinerend en ontzettend knap als je kunt gaan staan voor je eigen principes! En in de klimaatproblemen kunnen we allemaal ons steentje bijdragen. Hoe groot of klein dat ook is.

Specificaties Winnen van de wereld

Auteur: Mark Boode | Illustraties: Ineke Goes | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047715177 | 2 maart 2023 | 223 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.