Chakra’s – een praktische introductie in de zeven energiecentra

Spiritualiteit is voor veel mensen belangrijk. Een geloof dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat er meer is wat we met onze menselijke geest kunnen bereiken. Dat is boeiende materie, maar kan ook best wat zweverig zijn. Energieën, transformaties, hoger bewustzijn en chakra’s zijn voorbeelden van onderwerpen die moeilijk te bevatten zijn. Dan is een praktische introductie in deze onderwerpen heel welkom. Uitgeverij Altamira heeft een serie Made Easy boeken uitgegeven. Wij lazen een praktische introductie in chakra’s, geschreven door de Amerikaanse psychotherapeute Anodea Judith. Uitleg en oefeningen voor een meer spirituele levenswijze. Benieuwd of dit onderwerp inderdaad easy en inzichtelijk gemaakt kan worden! 

Voor de ontelbare mogelijkheden op de brug tussen hemel en aarde

Chakra's

Spiritualiteit en chakra’s 

Welkom in de wondere wereld van de chakra’s, zo lezen we in de inleiding van de Amerikaanse auteur Anodea Judith. De chakra’s zijn de zeven energiecentra in ons lichaam. In het Sanskriet betekent chakra wiel of schijf. De auteur schrijft: een schitterende ketting die als een innerlijk snoer vanaf de basis van je wervelkolom naar de bovenkant van je hoofd loopt.

Dit klinkt natuurlijk best zweverig en het is nogal een moeilijk te bevatten onderwerp. Maar toch is het boeiende materie en het is alleen maar goed om wat buiten je bekende en vertrouwde kaders te lezen! Dus dan is deze praktische introductie heel handig, uit de Made Easy serie van uitgeverij Altamira.

De chakra’s verenigen het lichamelijke en het spirituele, brengen ze samen in een continuüm van subtiele vibratie dat zich uitstrekt van grove materie tot verfijnd bewustzijn.

Introductie

Het bouwwerk van je ziel

In de inleiding zien we een duidelijke tabel met allerlei kenmerken van de chakra’s. Het wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan lichaamsfuncties, identiteit en ontwikkelingsfases. Zo draait de basischakra onderin de wervelkolom om overleven. Om stabiliteit, gronding en lichamelijke gezondheid. Dit chakra hangt ook samen met de vroege ontwikkeling, vanaf de baarmoeder. Is er in die ontwikkeling onveiligheid of onrust geweest, dan kan je basischakra verstoord raken. Bij iedere chakra staan voorbeelden van een zogenoemd deficiënt of juist excessief werkend chakra.

Het boek bevat in ieder hoofdstuk een duidelijke uitleg over de zeven chakra’s en ook een aantal oefeningen om ze meer in balans te brengen. Je chakra’s vormen een wezenlijk deel van je identiteit, zo geeft de auteur aan. Een bouwwerk van je ziel. En als je er meer van begrijpt, dan kun je natuurlijk ook beter aan de slag met het verbeteren van je gezondheid en welzijn. Bijvoorbeeld hoe je functioneert in relaties, je gedachtenpatronen en je zelfvertrouwen.

Psychologie en spiritualiteit

Interessant van het boek is ook dat de chakra’s worden gekoppeld aan elementen als aarde, water, vuur, lucht, geluid, licht en bewustzijn. Dat klinkt wat vergezocht misschien, maar dit wordt eigenlijk heel helder uitgelegd. Bijvoorbeeld de keelchakra, waarbij het element geluid hoort. Dit draait om communicatie, zelfexpressie en creativiteit. Over je waarheid spreken, goed kunnen luisteren en in harmonie zijn met jezelf en met anderen.

Het boek is geschreven vanuit een combinatie van psychologie en spiritualiteit. Voor wie openstaat voor deze interessante materie, is het een prettig leesbaar boek. Bijvoorbeeld voor als je op zoek bent naar balans, herstel en zelfontplooiing. Er staan ook een aantal oefeningen in die specifiek passen bij bepaalde chakra’s. Waaronder ademhalingsoefeningen en stretchoefeningen met als doel om iets los te maken, zowel in je lichaam als geest. Dat zijn hele krachtige en doeltreffende methodes om de energie weer te laten stromen in je lijf. Dat zal iedereen die meditatie of yoga beoefent beamen. Concluderend is dit dus een boek met veel inzicht, inspiratie, herkenning en tools!

Het begint altijd met gewaarwording. Wanneer je meer energie in je lichaam brengt, zul je merken waar die naartoe gaat, wat goed voelt en wat niet, wat je levenslust geeft en wat je uitput. 

Alles bij elkaar
Chakra's

Specificaties Chakra’s

Auteur: Anodea Judith | Vertaling: Henk Moerdijk | Uitgeverij Altamira | 9789401305518 | september 2022 | 256 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.