Rode mist, een mysterieuze thriller vol actie van A.J. Ryan

“Zeven vreemden beginnen aan een ijzingwekkende bootreis naar het onbekende”, staat in de hoek op de prachtige cover van Rode mist. Meer heb ik niet nodig om dit boek te willen oppakken van A.J. Ryan. Een nieuwe auteur voor mij. Ik heb zin in deze kennismaking en onderdompeling in een mysterieus verhaal. Want wat als jij wakker wordt op een boot en je geheugen is weg? Je weet niks meer van wie je bent en waar je bent. Wat zou jij doen?

Rode mist thriller voorkant cover kader a.j. ryan

Synopsis Rode mist

Een man wordt wakker op een boot die langzaam op zee vaart. Hij kan zich niet herinneren wie hij is of hoe hij er terechtgekomen is. En hij is niet alleen – er zijn zes anderen. Niemand kan zijn eigen naam herinneren en ze hebben allemaal een litteken van een recente operatie. Wanneer er een bericht verschijnt op de boordcomputer – ‘reis naar Punt A voortgezet’ – besluit de groep samen te werken om te overleven. Maar terwijl de boot door het mistige water vaart, wordt de groep geteisterd door vragen en wantrouwen. Wie trekt er aan de touwtjes, waarom hebben ze geen herinneringen, en waar komt het gekrijs voorbij de mist vandaan?

A.J. Ryan is een pseudoniem van de internationale bestsellerauteur Anthony Ryan. Bekend van de In de Schaduw van de Raaf*, Draconis Memoria*, In de Schaduw van de Wolf*, en de Zeven Zwaarden-novellenreeks*. Allen zijn boeken in het fantasy genre. Ryan levert met Rode mist zijn eerste thriller. De filmrechten werden voor verschijnen verkocht.

Mysterieuze actie-thriller

Wat begint Rode mist heerlijk! Vanaf het eerste woord weet Ryan mij meteen in zijn verhaal te zuigen. Als een grote poel met drijfzand waar ik in val. En bij elke beweging, elke bladzijde die ik omsla, word ik verder in zijn verhaal gezogen. Het basisverhaal is klein en daardoor zo groots. Zeven vreemden worden wakker op een boot. Zonder herinneringen van ook maar iets. Alhoewel, al snel komen ze erachter dat ze hun kwaliteiten wel kunnen herinneren. Zo is er een politie agent, historicus, wetenschapper, arts, soldaat en professioneel klimmer. Althans dat is de conclusie van de personen op de boot. Een ieder heeft een naam op zijn of haar arm getatoeëerd. Die naam in combinatie met hun vermoedelijke kwaliteiten is de referentie die wij als lezer krijgen met de karakters.

Dat werkt enerzijds grandioos. Het mysterie kleeft aan elke pagina. De karakters bouwen verder op vermoedens die soms door feiten verzwaard worden. Maar ook de feiten blijven lang dubieus. Want hoe feitelijk zijn dingen als je eigen geheugen niet normaal werkt en de wereld om je heen wel heel vreemd is? Aan de andere kant haalde ik best vaak de karakters door elkaar. Juist door het klinische was elk karakter een beetje gelijk ondanks de verschillen. Het is ook de manier waarop Ryan conversaties verwoord, alles vrij monotoon. En dankzij dat knalde juist de actie er weer uit. Iets waar ik onwijs van genoten heb in Rode mist. Deze thriller onderscheidt zich door de actie en de ontknoping. Waar ik verder niet teveel over kwijt wil. Juist die ontdekking naar het hoe en wat met de hoofdkarakters is wat tof is aan Rode mist.

Rode mist a.j. ryan thriller boek

Verhaal en setting

Het sterkste aan Rode mist voor mij was het verhaal en de setting. Ik zat echt op de boot met de karakters en stond op gelijke voet qua informatie. De karakters en de conversaties kwamen niet zo tot ontwikkeling als dat het verhaal en de locatie voor mij deden. Maar voldoende om gewoon in dit verhaal meegevoerd te worden. Ik vind het lastig om niks te verklappen van het grotere verhaal, want ik wil vaak ook een genre specificeren zodat jullie weten wat voor een soort verhaal je in handen hebt.

Ik kan vertellen dat Rode mist een verhaal vol actie is. Met wapens, gevechten en bommen. Militaire missies worden uitgevoerd. Tegelijk zijn er monsters. Van menselijke en andere aard. Maar hoe of wat precies.. Laat je vooral meevoeren. Deze thriller heeft een scifi jasje en kan als dystopisch omschreven worden. Maar tegelijk is het helemaal niet een ver van onze bed show.. of wel? Rode mist neemt je niet alleen mee in een spannend en mysterieus verhaal, het drukt je ook met je neus keihard op bepaalde mogelijkheden in de wereld. Iets wat allemaal nog vers in ons geheugen geprent staat na onder andere de pandemie en de oorlog. Hoe er maar wat hoeft te gebeuren en hoe snel de wereld dan desastreus verandert.

boek thriller aj ryan

Laat je meevoeren

Het einde van Rode mist wist me te verrassen en toch ook weer niet. Het begin was voor mij het sterkste van dit verhaal. Ik had misschien op iets meer laagjes en verrassing gehoopt in de ontwikkeling. Ook omdat ik me niet emotioneel verbonden voelde met de karakters ervoer ik niet per se echt emoties tijdens het lezen. Iets wat niet noodzakelijk is, maar wat wel voor een wat meer gelaagde leesbeleving zorgt.

Rode mist is voornamelijk een ontzettend mysterieus en spannend verhaal. Een verhaal waarin je je lekker moet laten meevoeren. Het zit bomvol actie en ik snap helemaal dat de filmrechten verkocht zijn. Het is heel filmisch en ik zal deze zeker ook gaan bekijken. Een verrassend thrillerdebuut van A.J. Ryan en ik benieuwd naar toekomstig werk in dit genre.

In het Engels is de titel overigens ‘Red River Seven’. Ik moet zeggen dat ik de Nederlandse titel passender vind. Dus goed gevonden, want vaak is de vertaling niet beter.

Leestips passend bij Rode mist

Specificaties Rode mist

Auteur: A.J. Ryan | Uitgever: LS Amsterdam | Engelse titel: Red River Seven | Vertaald door Jonas de Vries | Oktober 2023 | 9789021033815 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.