God in Japan – een pelgrimslied

De betovering van Japan. Auteur Willem Melchior is ervoor gevallen. En ik ook. Het land van de rijzende zon doet iets met je. In God in Japan neemt Melchior je mee naar de mystieke tempels en de prachtige bergen rondom Koyasan, het hoofdkwartier van het Shingon-boeddhisme en dus ook een populaire toeristische trekpleister.

cover

God in Japan

Kort nadat vanwege stembandkanker zijn strottenhoofd verwijderd was, belandde auteur Willem Melchior voor een kort verblijf in Tokio. Eigenlijk wilde hij alleen nog een keer met de Boeing 747 van de KLM vliegen, voordat die werd uit gefaseerd. Maar Japan betoverde hem zo dat hij er sindsdien elk voorjaar, wanneer de irissen bloeien, is teruggekeerd. Landschappen, stadsgezichten en het vliegveld: Melchior neemt alles onbevangen en nauwgezet in zich op als een God in Japan. Zó, als de bedevaarders van weleer in Koyasan zijn opgangen naar het heiligdom makend, zoekt de zanger zonder stem te naderen tot de geborgenheid in God.

God in Japan achterkant

Spirituele zoektocht

Gemengde gevoelens had ik na het lezen van God in Japan. Melchior raakt mij vooral met zijn passages over het alledaagse. Zoals het verliezen van zijn hoed op weg naar Koyasan en de Franse dames die dit zien gebeuren. En die hij later weer tegenkomt bij de tempels. Ook zijn relaas over waar te eten en hoe te baden, vind ik erg vermakelijk. Net zoals geen soepfiguur willen slaan bij tempelrituelen als een soort van plankenkoorts. Melchior observeert, dompelt onder en verwondert. Dat is het mooie van alleen reizen. Een wens die ik na het lezen van God in Japan nog hoger op mijn bucketlist heb gezet.

Wat ik in sommige passages in God in Japan lastig vond, waren de gedeeltes waarin heel gedetailleerd het mystieke, het religieuze en alles rondom het boeddhisme wordt omschreven. Ik verloor me in de lange zinnen. Toch zaten daar ook parels van zinnen tussen, waar ik als “ik later groot ben, schrijf ik ook een boek”-persoon alleen maar jaloers op kan zijn. Kortom; vermoeiend en mooi tegelijk. Net een pelgrimstocht!

Muziek in God in Japan

God in Japan begint met een citaat uit een liedje van Nick Cave (& the Bad Seeds). En nog wel van mijn lievelingsalbum Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus. Daarom kan ik me goed voorstellen dat de muziek goed past bij de omgeving van Koyasan.

There she goes, my beautiful world
There she goes again

Nick Cave

Specificaties God in Japan

Auteur: Willem Melchior | Uitgeverij: Atlas Contact | 9789025472559 | februari 2022 | 208 pagina’s | Voor meer informatie ga naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.