Zielvol. Omdat niets vanzelfsprekend is, overdenkingen van Didie Schackman

Soms lees ik een boek waar ik stil van word. Zo ook Zielvol. Het boek van Didie Schackman dat ze in april 2016 schreef, 4 jaar geleden. Lange tijd wist ik niet hoe ik de inhoud naar voren moest brengen. Ik voelde me bijna schuldig om haar overpeinzingen met de wereld te delen. De inhoud is zo intens persoonlijk dat het voelt alsof ik iemand zijn nalatenschap aan de wereld zit te lezen. Niet voor mij bedoelt, maar voor naasten. Toen ik het las, inmiddels een half jaar geleden, wilde ik aangeven dat het mooi zou zijn dat iedereen zo’n boek na zou laten. Erfenis aan de wereld. I was here. Nu, in tijden van corona, des te meer waar. Een tijd van bezinning. Zielvol, omdat inderdaad niets vanzelfsprekend is.

Bewustwording. Omdat niets vanzelfsprekend is.

inhoud van Zielvol

Ik zeg regelmatig dat ik graag zou willen dat er een instrument werd uitgevonden dat je op je hoofd kan zetten en dan alle ideeën en verhalen uit je hoofd haalt en documenten ervan maakt. Dat instrument heeft Didie Schackman gevonden. Ze heeft een jaloersmakend document gemaakt waarbij ze haar gedachten op papier heeft toevertrouwd en zelfs in boekvorm heeft uitgebracht. Een prachtig werk. Waarom? Juist omdat niets vanzelfsprekend is en ze haar gedachten op wilde schrijven. Vergelijkbaar met voor altijd en even, maar dan in een andere vorm. Ik vond het lastig om dit persoonlijk relaas naar voren te brengen. Nu in tijden van corona denk ik dat het juiste moment is gekomen om dit boek met jullie te delen.

Zielvol. Verhalen als gedichten

Didie Schackman is niet bang om haar kwetsbaarheid te tonen. In Zielvol vertelt ze hoe ze jarenlang onrustig is geweest met verschillende banen bijvoorbeeld. Na het lezen van haar dagboeken ontdekt ze dat die allemaal gaan over het zoeken naar rust. Bovendien zijn het feiten die ze heeft opgeschreven, niet haar gevoel. Ze wil graag terug naar het meisje van toen of naar de vrouw die ze wil worden. Maar, hoe doe je dat? Haar zoektocht heeft Didie opgeschreven in persoonlijke intieme verhalen. We zijn deelgenoot van haar gedachten. Ze schrijft haar verhalen als gedichten. Prachtig en intens om te lezen.

Didie Schackman. Kracht in kwetsbaarheid

ciao Zielvol. Omdat niets vanzelfsprekend is.

Geïnspireerd door reis- en dagboeken van toen is Didie Schackman nagegaan wat ze feitelijk de hele dag doet. Haar conclusie is dat je kan genieten van de kleine dingen. Het bijhouden van een dagboek daagt haar nu uit om de kleine dingen van een gewone dag buitengewoon ‘groots’ te beleven. Ze geniet er nogmaals van en het helpt om geen onrust te hebben, frustratie of verdriet.

Zielvol is geschreven op basis van de seizoenen. Het begint met de lente. Die verhalen zijn intiem. De seizoenen die daarna volgen zijn wat meer dagelijkse dingen. Gaan bijvoorbeeld ook over je kind naar de opvang brengen, je daar schuldig over voelen en dat het helpt om daar met anderen over te praten. Ook onderwerpen als doodsangst en eenzaamheid worden niet vermeden. Dat mensen leren dat kracht in kwetsbaarheid schuilt. Daar kunnen een paar huidige wereldleiders nog wat van leren. En nu in deze tijden hoop ik dat we daar ook steeds meer achter komen. Dat het gaat om verbinding tussen mensen. Die verbinding ontstaat door je kwetsbaarheid te tonen aan anderen.

Zielvol, inspiratiebron.

hoe leef je bewust gezond Zielvol. Omdat niets vanzelfsprekend is.

Het boek is voor mij herkenbaar. In de overpeinzingen en de dagelijkse gebeurtenissen die maken dat je dieper over jezelf na gaat denken. Zeker nu. Het gevoel dat je tekort schiet richting je kinderen, richting je ouders en richting werk omdat je alle ballen in de lucht probeert te houden. Verbinding houden met je gezin, nu je meer op elkaars lip zit dan anders. En met je ouders die wellicht op leeftijd zijn, zodat het beter is weg te blijven. Blijf open met elkaar praten, over wat je voelt en wat je denkt. Het zal je dichter bij elkaar brengen. Put inspiratie uit het boek Zielvol van Didie Schackman. Didie Schackman is tegenwoordig gericht op mindfulness. Ze heeft haar eigen website. Staat ook vol met tips voor deze periode. Het bezoeken waard.

Specificaties Zielvol. Omdat niets vanzelfsprekend is.

Zielvol. Omdat niets vanzelfsprekend is. Didie Schakman

Auteur: Didie Schackman |Uitgever: Soulful stories| 9789081679701 | april 2016 | 116 pagina’s |meer informatie vind je hier.

Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.