Een ijsbeer in de sneeuw – een sneeuwwit prentenboek

In de winter vind ik het heerlijk om prentenboeken over dat thema te lezen. Een ijsbeer in de sneeuw viel mij dus meteen op. Vanaf de sneeuwwitte cover staart een schattige ijsbeer je aan. De tekst op de achterzijde laat ook nog niet veel los over het verhaal. Dat maakt mij ontzettend nieuwsgierig!

Een ijsbeer in de sneeuw

Een ijsbeer in de sneeuw: een winters avontuur

Want als je de tekst op de achterzijde leest, wordt je daar eigenlijk niet veel wijzer van….

Er is een ijsbeer in de sneeuw.
Waar gaat hij naartoe?

Dat maakt meteen wel heel nieuwsgierig! In dit bijzondere prentenboek volg je een ijsbeer tijdens zijn wandeling door een prachtige, witte sneeuwwereld. Over het ijs, door het water, langs zeehonden en zelfs een mens… waar gaat hij naartoe? Weet jij het?

witte illustratie

Een bijzonder boek met collagetechniek

Een ijsbeer in de sneeuw valt echt op door het kleurgebruik. Of moet ik zeggen door het gebrek aan kleur? Vooral om de eerste bladzijde moest ik erg lachen. Daar staat de tekst ‘Er is een ijsbeer in de sneeuw.’ En verder zie je alleen een spierwitte pagina. Dat vond ik echt heel grappig gevonden, en daar kun je bij het voorlezen ook samen even bij stilstaan. Waar zie je die ijsbeer dan?
Dit boek is gemaakt met een collagetechniek. Gescheurd en geknipt wit papier vormt de basis, en met collages is dit boek vormgegeven. En het lijkt wel echt een klein kunstwerkje! In de klas zou ik dit boek ook zeker kunnen inzetten bij bijvoorbeeld een knutselles, en de kinderen dan zelf ook een mooie collage laten maken.

Een verhaal van weinig woorden

Veel tekst hoef je bij ‘Een ijsbeer in de sneeuw’ niet te verwachten. En dat hoeft ook niet, want door de mooie platen is er niet veel verhaal nodig. Het fijne is dat je dit eigenlijk ook eenvoudig zelf kunt bedenken. Je eigen fantasie wordt door dit boek aan het werk gezet! Want door de beperkte hoeveelheid tekst kun je zelf goed nadenken over wat de ijsbeer eigenlijk gaat doen. In de winterperiode vind ik dit boek echt en prachtig boek voor op het boekenrekje in de klas, zeker ook omdat de kinderen door de mooie platen zelf invulling kunnen geven aan het verhaal.

Een ijsbeer in de sneeuw

Specificaties ‘Een ijsbeer in de sneeuw’

Auteur: Mac Barnett | Illustraties: Shawn Harris | Vertaling: J.P. de Keizer | Uitgeverij: Ploegsma Amsterdam | 9789021683706 | 23 november 2022 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.