Toverslag, een betoverende wereld in Schotland

Wat een pareltje van een boek is Toverslag. Het verhaal begint in Londen maar al snel verhuist Ramya naar Edinburgh in Schotland. Heel toevallig gingen wij daar afgelopen meivakantie voor het eerst heen. Zo gaat een boek nog veel meer leven in je fantasie natuurlijk. Maar ook als je Edinburgh niet kent; Schotland is en blijft een land dat verbonden is met magie, heksen en bijzondere wezens. Het ideale decor voor dit eerste deel van een magische duologie.

Voorkant SLV kader Toverslag, groene schijn en meisje met gele baret

Toverslag

Ramya ontdekt dat ze een bijzondere gave heeft. Ze kan als enige de magische wezens in haar stad zien – en dat zijn er heel wat meer dan je zou denken. Een wereld vol magie gaat voor haar open. Maar waarschuwende woorden van haar grootvader achtervolgen haar: ‘Kijk uit voor de Sirenen…’

Elle McNicoll

De schrijfster van Toverslag en Een soort vonk begint het boek met een uitleg over dyspraxie, een aandoening die invloed heeft op je motorische vaardigheden. Zelf kreeg ze deze diagnose op haar negende en de hoofdpersoon in Toverslag heeft ook dyspraxie. In Een soort vonk heeft de hoofdpersoon autimse, net als Elle zelf. Ik vind het knap hoe zij deze ‘etiketjes’ verwerkt in haar personages zonder dat het verhaal hieronder lijdt. Een mooie toevoeging in het aanbod kinderjeugdboeken. Zo kunnen velen door dit soort ramen de wereld anders bekijken. En zo komen er ook steeds meer boeken die voor anderen juist een spiegel zijn; waarin zij zichzelf herkennen.

Bladspiegel 3/4 pagina 12 en 13

Edinburgh

Zoals ik al schreef kon ik me qua plaats en land helemaal vinden in dit boek. We hebben een geweldige vakantie gehad al reizend door Schotland. De straten en bekende plekjes in Edinburgh waren zo beeldend en herkenbaar. Het was haast of ik naast Ramya mee liep in het verhaal.

Toverslag begint met een moment ‘zeven jaar geleden’ in Londen. De motorische onhandigheid (als ik het zo mag noemen) van de vijfjarige Ramya, het begrip van opa voor haar en haar gedrag en de toonloze woorden van haar moeder tegen haar opa “Je gaat voorgoed weg”. Je bent meteen geraakt door de onmacht en eenzaamheid die Ramya op dat moment ervaart.

We springen zeven jaar vooruit. Ramya en haar ouders zijn verhuisd naar Edinburgh Schotland. Al die jaren heeft ze haar opa niet meer gezien. Op school krijgt ze te horen dat haar opa is overleden. Samen met haar neef Marley, die hier ook op school zit, wacht ze tot ze worden opgehaald. Haar opa blijkt haar wat te hebben nagelaten. Als ze onderweg naar is naar de boekwinkel waar ze haar ‘erfenis’ mag ophalen gebeurt er iets vreemds. Bij het bronzen beeld Greyfriars Bobby, de beroemdste hond van Schotland, gebeurt het. Het bronzen hondje leeft ineens, springt van zijn sokkel en loopt de straat in. Ramya volgt hem en ziet om zich heen dat niemand anders het lijkt te zien.

Bladspiegel 4/4 pagina 28 en 29

Magische wezens

Het levende beeld van Bobby blijkt niet het enige magische in Edinburgh te zijn. Ramya blijkt door de Schijn heen te kunnen kijken. Haar neef Marley neemt haar mee naar zijn moeder, tante Leanna. Die kan het allemaal beter uitleggen dan hijzelf. De Schijn, een soort magische sluier, zoals op de cover Toverslag. Met deze Schijn kunnen magische wezens het magische deel verbergen. Zich qua uiterlijk anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

Er blijkt een hele andere wereld te zijn als je door de Schijn heen kunt kijken zoals Ramya. Elfen, feeën trollen, kelpies, vampieren en andere magische wezens lopen rond terwijl jij er niets van ziet of zelfs van weet. Ramya gaat op zoek naar de waarheid van dit ‘verborgen volk’ met alleen de waarschuwing van haar opa; ‘Kijk uit voor de Sirenen…’

Bladspiegel 1/4 pagina 42 en 43

Een boek vol hoop

Naast deze magische wereld lopen er nog andere draden door Toverslag heen. Ramya is krachtige vrouwelijke hoofdpersoon die laat zien dat je jezelf mag zijn. De ingewikkelde familiebanden en geheimen in zowel haar gezin als de familie die gedurende het boek ook veranderen. En het doorzettingsvermogen van Ramya, van buitenbeetje naar steeds minder eenzaam, maken dit een heel tof boek. Een avontuur dat alles zal veranderen, waarin Ramya meer kracht heeft dan ze ooit had kunnen bedenken.  

Toverslag is een boek vol magie en hoop. Het leest heerlijk weg in de beeldende taal die Elle McNicoll gebruikt. Het gevoel van anders zijn of je buitengesloten voelen herkent iedereen wel op diverse manieren. Ramya groeit gedurende het verhaal en dat geeft hoop, voor iedereen. Het boek wordt aangeraden vanaf 12 jaar/brugklas. Persoonlijk denk ik dat een groep 8 dit ook heerlijk vindt om te lezen. Elle McNicoll heeft een ontzettend fijne schrijfstijl en een tof boek neergezet. Gelukkig verschijnt hiervan nog een deel 2 al moeten we er nog even op wachten.

Bladspiegel 2/4 Hoofdstuk 6 pagina 64 en 65 Een vampier in de bibliotheek

Specificatie ‘Toverslag’

Auteur: Elle McNicoll | Vertaling: Margaretha van Andel | Illustraties: Eveline Verburg | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047714941 | 2023 | 259 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.