Een pinguïn zoals ik, een prentenboek over erbij horen

Ik hou er van als prentenboeken benadrukken dat je mag zijn wie je bent. Dat we allemaal verschillend zijn, maar toch ook weer hetzelfde. Een pinguïn zoals ik benadrukt alle mooie verschillen van de pinguïns. En laat kinderen zien dat ondanks deze verschillen het toch allemaal pinguïns zijn. Dit is een prachtig prentenboek van Marcus Pfister.

Een pinguïn zoals ik

Synopsis Een pinguïn zoals ik

Een pinguïn is een pinguïn! Vanaf een afstand lijken alle pinguïns op elkaar. Maar als je goed kijkt, zie je dat ze stuk voor stuk verschillend zijn. Als er een nieuwe pinguïn met een rode snavel in de kolonie bij komt, weet hij niet of de andere pinguïns hem zullen accepteren. Maar als hij de pinguïns om hem heen leert kennen, komt hij erachter dat hij niet de enige is die zich anders voelt. Marcus Pfister creëerde een kleurrijk prentenboek over een groep pinguïns waarin iedereen mag zijn wie hij is.

Marcus Pfister

Allemaal verschillend en toch hetzelfde

Laatst had ik het er met mijn dochter over dat bij iedereen zijn of haar hoofd anders werkt. En omdat het bij iedereen anders is we dus eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. Hier moesten we beide even over nadenken. Maar we waren het al snel eens dat dat eigenlijk wel klopt. En zo is het bij de pinguïns in Een pinguïn zoals ik ook. Ze doen misschien niet allemaal hetzelfde, zien er niet allemaal hetzelfde uit en vinden verschillende dingen leuk. Maar het zijn wel allemaal pinguïns. En elke pinguïn hoort erbij.

Dit boek leert kinderen op subtiele wijze dat het oké is om te zijn wie je bent. Ook als dit anders is, want eigenlijk zijn we allemaal een beetje anders. Maar we zijn wel allemaal mensen. Dus iedereen hoort erbij!

Een pinguïn zoals ik

Lieve knuffelbare illustraties

Wat een prachtige rustgevende illustraties bezit Een pinguïn zoals ik. De koele blauwe ijslandschappen met de zachte pluizige pinguïns stralen sereniteit uit. En toch ook weer warmte door de lieve uitgebeelde taferelen. Ik ben enorm gecharmeerd van deze prachtige illustraties van Marcus Pfister. En hoe meer ik door het boek blader hoe meer kleine details opvallen. Details die de pinguïns van elkaar onderscheiden en ze maken tot wie ze zijn.

Een pinguïn zoals ik

Thema’s in dit prachtige prentenboek

Diversiteit, zelfacceptatie en inclusiviteit zijn wat mij betreft de belangrijkste thema’s in Een pinguïn zoals ik. Deze onderwerpen zijn subtiel in het verhaal verwerkt. Hierdoor ligt het er niet te dik bovenop, maar komen ze toch even voorbij. Maar tussen de regels door lees ik ook over verschil in uiterlijk, fysieke en mentale mogelijk en seksuele geaardheid. Dit alles wordt op een eenvoudige manier verwoord waardoor het gewoon is zoals het is. Niet meer en niet minder. Alle pinguïns zijn anders, maar horen er toch bij omdat ze allemaal pinguïns zijn.

Auteur en illustrator Marcus Pfister

Al jaren hebben wij het kartonboekje van één van de avonturen van De mooiste vis van de zee in huis. Een boekje wat toen der tijd mijn dreumes geweldig vond. Een boekje met een prachtig avontuur en een mooie wijze les. De mooiste vis van de zee is dan ook precies één van de avonturen waar de meeste mensen Marcus Pfister van zullen kennen. Wie kinderen heeft of met kinderen werkt zal vast wel eens van De mooiste vis van zee hebben gehoord. Of er zelfs ook één of meerdere boeken van (voor)gelezen hebben.

Van De mooiste vis van de zee zijn er inmiddels wereldwijd al meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Dit zegt denk ik genoeg over de populariteit van deze schrijver en illustrator. Naast de boeken serie over De mooiste vis van zee zijn er inmiddels ook vele andere verhalen verschenen. Met als nieuwste aanwinst het prachtige Een pinguïn zoals ik. Opnieuw een mooi avontuur met een sterke onderliggende boodschap.

Een pinguïn zoals ik

Wat vind ik van Een pinguïn zoals ik?

Ik vind Een pinguïn zoals ik een prachtig prentenboek. Dit is zo’n boek dat meteen mijn aandacht heeft. En dat heeft alles te maken met de boodschap die hij uitdraagt. Ik vind het zo belangrijk dat kinderen al van jongs af aan horen dat ze mogen zijn wie ze zijn.

Daarnaast nodigt de tekst uit om goed naar de illustraties te kijken. En als je echt gaat kijken zie je zoveel mooie kleine details. Tekst en illustraties versterken elkaar en juist dat vind ik zo mooi aan dit boek.

Ik kan dan ook vol overtuiging dit bijzondere prentenboek aanraden. Wil je kinderen op een laagdrempelige manier vertellen dat het helemaal goed is dat ze zijn wie ze zijn? Dan is dit daar echt een heel fijn boek voor.

Een pinguïn zoals ik

Ben je ook zo dol op prentenboeken? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties Een pinguïn zoals ik

Auteur en illustrator: Marcus Pfister | Vertaler: Joukje Akveld | Uitgever: De vier windstreken | 26 juni 2023 | 32 pagina’s | 9789051169782 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.