Warrior Cats – een avontuurlijke boekenserie voor kattenliefhebbers

Al een paar keer zag ik boeken van Warrior Cats voorbij komen en elke keer dacht ik, dat lijkt me een leuke boekenserie. Maar omdat er al 6 series zijn durfde ik nooit een aanvraag te doen bij de uitgeverij. Tot ik een paar maanden geleden toch een poging waagde.. En wat bleek, in 2 dagen las ik het eerste boek uit en smeekte de uitgever voor het tweede deel. Zo kon ik toch niet het weekend ingaan?! Ik moest weten hoe het avontuur voor Vuurpoot er verder uit zou zien. Laat ik maar snel meer vertellen. En alvast excuses als ik jou of je kind hiermee aan het lezen krijg.

Warrior Cats De wildernis in

In het eerste deel van Warrior Cats maken we kennis met de huiskat Rufus. Een klein katertje dat graag op avontuur gaat. Tijdens een nachtelijke wandeling ontmoet hij een kat uit het woud. Hij vertelt over zijn leven in het wild, en evenlater ontmoet Rufus nog 2 katten van zijn clan. Door een van de katten wordt hij uitgenodigd om lid te worden van de clan.

Als lezer word ik al snel de kattenwereld ingetrokken en terwijl mijn 2 poezen gezellig bij me komen liggen op de bank lees ik snel door. Rufus besluit om zijn huiskat leven achter zich te laten en gaat het woud in. Daar wordt hij inderdaad opgenomen in de DonderClan. Hij krijgt een nieuwe Clannaam: Vuurpoot.

Vuurpoot moet zich enorm bewijzen en hij doet er alles aan om Blauwster, de leider van de DonderClan, tevreden te stellen. En dat is nog best lastig als hij ontdekt dat de commandant van de DonderClan niet te vertrouwens is. Hoe kan de voormalige poesiepoes zijn vrienden beschermen zonder dat de clan hem gaat wantrouwen? Een leugentje om bestwil wordt gevormd. En als Vuurpoot een krijger wordt met de naam Vuurhart weet hij dat hij een vijand in zijn Clan heeft die hij zal moeten verslaan om zijn Clan te beschermen.

De Clans van het woud

Warrior Cats serie 1

De DonderClan is 1 van de 4 Warrior Cats Clans die al eeuwenlang het woud delen met elkaar. De RivierClan, de SchaduwClan, de WindClan en de DonderClan leven ieder in hun eigen territorium. 1 keer per maand, bij volle maan, komen ze bij elkaar bij de Vierboom. Daar hebben ze een vergadering hoe het met hen gaat en of er nog nieuwe leerlingen of krijgers bij zijn gekomen. Dat is het enige moment dat er vrede is. De andere dagen van de maand gaan ze weleens de strijd aan met elkaar. Bijvoorbeeld omdat ze elkaars territorium willen inpikken of jagen op elkaars grondgebieden.

Daarnaast is er ook nog de SterrenClan. Dit zijn de voorouders van de Clankatten. Zij geven de clanleiders 9 leven en sturen visioenen naar de medicijnkatten en clanleiders. In een clan is er 1 leider, 1 commandant en 1 medicijnkat. Daarnaast zijn er krijgers, leerlingen, moederkatten en oudsten. Is een moederkat niet zwanger of heeft ze geen kleintjes dan wordt ze weer een krijger. Oudsten zijn oudere katten die niet meer in staat zijn om te vechten. Ze missen vaak een oog, zijn doof of missen een deel van hun staart. Het is de taak van de leerlingen om voor de oudsten te zorgen. In principe krijgen alleen clanleiders en medicijnkatten visioenen van de SterrenClan. Hiervoor moeten ze eerst een lange tocht ondernemen naar een grot met een maansteen. Maar op de een of andere manier krijgt Vuurpoot ook visioenen.

Krijgscode

Elke Clan moet zich houden aan de krijgscode van de Warrior Cats. Dit wordt ze al van kitten af aan bijgebracht. Zo moeten ze eerst jagen voor de Clan alvorens ze mogen eten. Er zijn nog veel meer regels die ik in een apart boek vond dat ik huurde in de bibliotheek. Een heel fijn boek om meer te weten over het ontstaan van de Clans en bijzondere gebeurtenissen. Hier staan ook mooie plattegronden in waardoor je beter snapt hoe het woud eruit ziet en hoe het grondgebied is verdeeld.

Het voordeel van een boekenserie lezen die al heel wat jaren meegaat is dat er al van alles over te vinden is. Zo zijn er boekenseries door de jaren heen, er zijn speciale edities over belangrijke personen, een feitenboekje over de Warrior Cats en er is zelfs een schetsboek om te leren katten te tekenen.

Schetsboek Warrior Cats

In de boeken die ik las stonden nauwelijks illustraties en dat miste ik wel. Maar toen ik het schetsboek zag kon ik eindelijk voor mij zien hoe de vechttechnieken van de Clankatten er uit zouden zien. En natuurlijk hoe Vuurpoot er uit zou zien.

Met dit boek leer je stap voor stap hoe je een tekening van een kat opbouwt, hoe hun hoofd en lijf in elkaar zitten en hoe je verschillende houdingen kunt weergeven. Per hoofdstuk leer je de basis, waarna je zelf kan experimenteren met vorm en houding.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet de tijd heb genomen om te gaan schetsen, maar met onze Minoes en Phoebe als levensechte exemplaren is het wel eens leuk op een regenachtige dag om met dochterlief samen te gaan zitten schetsen.

Water en vuur – het tweede deel

In dit spannende tweede deel van de Warrior Cats raken Vuurhart en de DonderClan verwikkeld in een heftige territoriumstrijd wanneer de WindClan uit hun jaaggebied worden verdreven. Samen met zijn vriend gaat Vuurhart op zoek naar de WindcClan. Spannende tochten langs de donderpaden ( de snelweg) volgen. Zal de DonderClan erin slagen de WindClan te redden én hun eigen grondgebied te verdedigen tegen de SchaduwClan? En is de Schaduwclan wel de werkelijke vijand?

Ik vond het superfijn dat ik direct verder kon lezen waar deel 1 was geëindigd. Maar ook dit deel heeft weer een open einde en zo ga je maar snel door naar deel 3. Vuurhart is inmiddels een krijger en krijgt zijn eigen leerling.

Warrior Cats deel 3 Geheimen

In deel drie van de Warrior Cats is Vuurhart nog steeds vastbesloten om erachter te komen of Tijgerklauw iets te maken heeft gehad met de dood van Roodstaart. Maar tijdens zijn speurtocht stuit hij op geheimen die beter geheim hadden kunnen blijven… Ondertussen veranderen de verhoudingen tussen de Clans onderling. Vroegere vrienden worden vijanden en sommige katten zijn bereid tot het uiterste te gaan om hun doel te bereiken.

Elk boek weer verbaas ik mij over de passievol beschreven gevechten tussen de Clans. Inmiddels ben ik helemaal gewend aan woorden als bladkaal, zonhoog, tweebeenplaats, samentongen, groenhoest en donderpad. Mijn eigen poezen noem ik soms gekscherend luie poesiepoes. Erin Hunter wat doe je met me? Ik moet deel 4 ook lezen en ik ga weer naar de bibliotheek voor een nieuw deel.

Voor de storm – het vierde deel

Tijdens de snikhete zomer krijgt Vuurhart een aantal verontrustende visioenen. Hoewel Tijgerklauw is verbannen, is hij er helemaal niet gerust op dat de DonderClan geen last meer van Tijgerklauw zal hebben. Ondertussen heeft hij, als jonge commandant, zijn poten vol aan de eigenwijze Wolkpoot en maakt hij zich ernstig zorgen over Blauwster. De leider van de DonderClan is geen schaduw meer van wat ze ooit was. Alles lijkt te wijzen op een naderende storm.

In dit deel begin ik zelfs medeleven te krijgen voor Vuurhart die zo goed zijn best doet. Over Blauwster en zijn vriend blijft hij zich zorgen maken en andere signalen van Clangenoten mist hij. Met elke bladzijde die ik omsla hoop ik op goed nieuws. Erin neemt me zo mee in de wereld van de Clankatten, ongelooflijk hoe knap dit is van haar.

Gevaar!

Warrior Cats serie 1

De SchaduwClan heeft een nieuwe, duistere leider. Is hij tevreden met zijn macht, of groeit zijn wraakzucht sterker dan ooit tevoren? Vuurhart vreest dat er een verband is tussen de opstand van Tijgerklauw en de verschrikkelijke nachtmerries vol dood en gevaar die hem ’s nachts kwellen. Ondertussen brengt een mysterieuze en kwaadaardige bedreiging het leven van iedere kat in gevaar. Vuurharts geliefde leider keert hun krijgsvoorouders de rug toe en hij vraagt zich af of ze gelijk heeft. Heeft de SterrenClan hen voorgoed in de steek gelaten?
Helaas heb ik dit deel niet gelezen, het was niet te huur op het moment dat ik in de bieb was maar deel 6 was er wel.

Vuurproef het laatste deel uit serie 1 Warrior Cats

Na de dood van Blauwster wordt Vuurhart de nieuwe leider van de DonderClan. Tijdens het ritueel bij de SterrenClan ontvangt hij zijn negen levens en zijn nieuwe naam: Vuurster. Vuurster zal de betekenis van die woorden moeten ontrafelen om zijn vrienden te beschermen tegen Tijgersters niet aflatende zucht naar macht, die het hele woud in het verderf dreigt te storten.

Van dit deel was ik een beetje verrast. Opeens kwam er nog een Clan het woud binnen. Een zeer verrassende wending die ik totaal niet had zien aankomen. Ik vond het leuk dat de twee eenlingen een groot aandeel hebben in het verhaal omdat dat wel paste bij het geheim van Tijgerster.

Ik vond het super jammer dat een einde aan een geweldige boekenserie was gekomen. Maar gelukkig was dit pas de eerste serie en zijn er nog meerder boekenseries van de Warrior Cats te vinden. Erin Hunter, je hebt mijn kijk op katten voor altijd veranderd! In positieve, mysterieuze en astrologische zin.

Warrior Cats boeken in de serie

In de boeken uit deze eerste serie lukt het Vuurhart om de voormalige Clancommandant te ontmaskeren. Vijanden worden vrienden, vrienden worden vijanden. Er vallen onnodige slachtoffers en er zijn verboden liefdes.

De wereld van de Warrior Cats is een zeer avontuurlijke. Er gebeurd zoveel, dat je zo heerlijk weg kunt lezen dat je bijna vergeet dat er ook nog een echte wereld is om in te leven.

Waar mijn eigen twee huistijgers, ohw nee ze heten nu poesiepoezen, een heerlijk lui leventje hebben. Ze krijgen eten, vangen af en toe wat insecten in de tuin, hebben altijd water en een warm bedje. Zo anders is het leven in het woud.

Bitter koude winters van bladkaal waarin er bijna geen voer is, warme zomers. Tweebeners die indringen tijdens groenblad. Periodes van heftige regens en overstromingen tijdens bladval. En periodes van hoop tijdens Nieuwblad. Juist zo heten de seizoenen! En de dagen worden omschreven met woorden als zonhoog en maanhoog.

Warrior Cats serie 1

Schrijfster

Erin Hunter wordt geïnspireerd door haar liefde voor katten en haar fascinatie en respect voor de natuur in al haar verschijningsvormen. Haar belangstelling voor astrologie en megalieten komt tot uitdrukking in de manier waarop ze de wereld van de Warrior Cats creëerde; een wereld waarin het gedrag van de katten verklaard wordt vanuit een mythisch perspectief.

Ik ben blij met schrijfsters zoals Erin Hunter die boekenseries weten te schrijven waar je wekenlang, maandenlang, jarenlang zoet mee kan zijn. Boeken waarvan je weet dat als je een boek uit hebt, dat er dan nog meer boeken liggen te wachten op je.

Ik heb genoten van de eerste boekenserie en kan niet wachten tot ik meer boeken kan gaan lezen van de Warrior Cats. Heerlijk verdwijnen in de wereld van Clankatten en al hun overlevingsskils. Waarbij vriendschap en doorzettingsvermogen en vertrouwen belangrijk zijn.

Avontuurlijke boeken

Warrior Cats serie 1

De boeken van de Warrior Cats zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en ouder. In het begin moet je even wennen aan alle namen van de Clankatten, maar in elk boek staat voorin een duidelijk overzicht van de Clans met hun Clankatten. Fijn om daarin even terug te bladeren.

1 waarschuwing vooraf. Als je eenmaal aan een boek begint, dan is het vrijwel onmogelijk om hem weg te leggen.. Lezen voor het slapengaan op eigen risico!

Auteur: Erin Hunter | Uitgeverij Baeckens Books | september 2015 | meer informatie bij de lokale boekhandel of bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.