Sleutel 17, een eerste zaak voor rechercheur Tom Babylon

Ik ben opgegroeid met het gegeven dat Duitse Krimi altijd spannend en goed zijn. Series als Derrick, Cobra 11 maar ook Commissaris Rex (Oké dit is Oostenrijks) keken we graag. Toen kwam opeens Scandinavische “krimi” ten tonele wat razend populair werd. En ik moet zeggen dat ik zelf erg te spreken ben over Nederlandse vrouwelijke “krimi” tegenwoordig. Sleutel 17 is een eerste boek in een reeks van rechercheur Tom Babylon. Het belooft een echte Duitse Krimi te worden van niveau. En ik ben op onderzoek gegaan voor jullie in dit verhaal.

hoofd

Sleutel 17

In de koepel van de Dom van Berlijn hangt een gruwelijk toegetakeld, bebloed lichaam. Met haar gespreide armen lijkt ze op een zwarte engel. Het is de prominente geestelijke dr. Brigitte Riss. Om haar hals draagt ze een mysterieuze sleutel waarop het cijfer 17 staat. Rechercheur Tom Babylon heeft een persoonlijk belang bij de zaak: jaren geleden verdween zijn zusje Viola met precies deze sleutel. Zijn ongebruikelijke aanpak van de zaak strijkt psychologe Sita Johanns, die iets te veel vragen stelt, tegen de haren in. Wie heeft er meer te verbergen: Tom of de moordenaar?

“De hel, dat zijn de anderen.

Jean-Paul Sartre

Tom en Sita

Sleutel 17 is een eerste zaak voor rechercheur Tom Babylon. Wat een goede naam voor een karakter is dit! Tom is een rechercheur bij de politie in Berlijn. In zijn jeugd is zijn zusje Viola op mysterieuze wijze verdwenen. Je leest mee in dit boek over beide belevenissen. In het nu en in wat is geweest. Ik heb meer connectie met de jeugd Tom. Dit leest wat lekkerder op de één of andere manier. Tegelijk weet ik dat het belangrijk is voor het karakter van Tom.

Naast Tom is en psychologe Sita. Een pittige dame die bij de zaak in de Dom betrokken wordt. Zij en Tom weten elkaar te vinden en laten elkaar niet meer los. De afwisseling van karakters is leuk, en het samenspel kent ook wel leuke momenten. Ook vind ik de keuze voor haar als vrouw verrassend. Het is verre van standaard en het is een boeiend karakter daardoor in Sleutel 17.

Een eerste zaak

In de Dom is op een gruwelijke manier een lijk “tentoongesteld”. Dit is de start van Tom zijn eerste zaak in sleutel 17. Wat volgt is inderdaad een spannende en vermakelijk Duitse Krimi. Opvallend is het gebruik van ‘U’ onderling, iets dat wij hier in Nederland veel minder doen. En wat veel minder een ding is. Het verhaal is een leuke mix van de zaak, karakterontwikkeling en eerdere gebeurtenissen.

In Sleutel 17 ontplooit zich een gelaagd verhaal wat gekleurd is door diverse dingen. Het is mysterieus, spannend en leest lekker weg. Toch weet ik niet of ik het vervolg wil lezen. Ondanks dat het een prima leeservaring was. Voor mij was het wat tam en voorspelbaar. Ook miste ik feeling met de karakters en kon ik het gevoel van rommelende en dansende losse eindjes niet van me afzetten tijdens het lezen.

Vragen

Zo vind ik de relatie van Tom en zijn Anna wat troosteloos en kleurloos. En twijfel ik of ik er nou overheen heb gelezen, maar Sita heeft een kenmerkend litteken en draagt een pruik. Waarom? Ik heb geen antwoord kunnen opmaken uit dit verhaal in Sleutel 17. Ook geeft het einde geen voldaan gevoel. Maar dat kan komen doordat we misschien doorgaan in het vervolg, Kamer 19?

Ondanks het verhaal en de tijd die daarvoor genomen wordt, bijna 450 pagina’s aan verhaal. Kom ik er niet helemaal lekker er in. Ik blijf het gevoel houden dat ik de kern van het verhaal niet “snap” en de karakters ook niet. Ook is het wel wat voorspelbaar. Ik heb zoveel gave boeken liggen dat ik twijfel of ik in de tweede zaak wil duiken. Of het me genoeg heeft geboeid. Tom en ik zijn gewoon geen vrienden geworden. Maar wat niet is kan nog komen. En die nieuwsgierigheid naar eventuele antwoorden voel ik wel… Misschien is Marc Raabe een schrijver die al meerdere boeken vooruit denkt en komt alles mooi samen in het vervolg. Wie weet.

Specificaties Sleutel 17

Auteur: Marc Raabe | Uitgever: A.W. Bruna | Vertaald door Marcel Misset | Augustus 2021 | 448 pagina’s | 9789400514010 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

4 reacties

  1. Ik zou dit boek graag winnen. Ben dol op thrillers en dus ook zeer benieuwd naar deze nieuwe schrijver. Na lezen wil ik graag dit boek in mijn minibieb zetten zodat anderen er ook kennis mee kunnen maken. Toch beter dan in de boekenkast blijven staan toch?

  2. Na de Helen Grace reeks van M.J.Arlidge ben ik op zoek naar iets nieuws om te lezen, maar toch in dezelfde stijl. De korte inhoud en review spreken me enorm aan, dus ik doe graag mee! Duimen maar 🤞🏻🍀

  3. Ik zou dit boek graag voor mijn man willen winnen, die zal dit boek met plezier lezen!

  4. Ik ben dol op spannende boeken en na het lezen van de recensie ben ik ontzettend benieuwd geworden naar dit boek. Kortom, Ik maak graag kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.