Minoes – Annie M.G. Schmidt, een harige klassieker

Minoes; Het mooiste kattenverhaal dat de Nederlandse literatuur heeft voortgebracht, aldus de Trouw. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit verhaal nog nooit gelezen heb en ook de film is aan me voorbij gegaan. Ik ken het wel maar ik heb het nooit van begin tot einde volgehouden. En daar gaat nu verandering in komen.

Minoes Annie M.G. Schmidt

Minoes

Mijn dochter van 6 is helemaal into honden, paarden en katten. Maar ik ben als mama allergisch voor dieren en daarbij vind ik 2 kinderen in huis wel even genoeg. Dus alle mogelijke manieren van spel worden aangehaald door mijn dochter. Toen ik Minoes in mijn handen had besefte ik me dat we een nieuw ritueel konden houden voor het slapen gaan. Namelijk een echt boek lezen en dan elke avond een hoofdstuk.

Minoes is misschien niet helemaal passend voor haar leeftijd maar dat maakt niet uit. Elke avond kruipt ze tegen me aan en we lezen een hoofdstuk. Dat er geen plaatjes bij staan zorgt er juist voor dat ze met meer aandacht naar mij luistert tijdens het voorlezen. Elk hoofdstuk begint wel met een kleine illustratie van een kat en dat vind ze geweldig.

Minoes is haar leven lang een kat geweest totdat ze opeens een mens was. Waar moet ze heen? Wat moet ze doen? De andere poezen vinden het maar niks. Tegelijk is daar Tibbe die gek is op katten en daar graag over schrijft bij de krant. Maar helaas is de baas zijn verhalen zat en moet hij over echt nieuws gaan schrijven. En dan kruizen de paden van Tibbe en Minoes. Had ik al verteld dat Minoes ook met katten kan praten en dat ze heeft gehoord dat er iets niet pluis is met de grote chemische fabriek? Dit kan misschien Tibbe zijn grote nieuwsitem zijn.

Wat vinden wij ervan?

Het is een echt Annie M.G, Schmidt verhaal, dus het leest heerlijk weg. Ik hou van haar zinsopbouw en woordkeuzes. Niet alledaags meer en soms lastig voor kinderen. Maar dat vind ik juist goed! Laat ze maar nadenken en leren over taal. Het kan hun kennis alleen maar verrijken.

Als ik voorlees uit Minoes hoor ik Abby haar hersens kraken en gaan. Zoveel stof tot denken en zoveel dingen zijn er aan de hand. Ze kruipt heerlijk tegen me aan en gaat helemaal mee in het verhaal. Een hoofdstuk is net lang genoeg om lekker op te schieten maar tegelijk wel de aandacht vast te houden.

Geheel Annie M.G. Schmidt stijl is het een verhaal vol gekke dingen, serieuze grapjes die gek zijn en geen kinderachtig geneuzel. Mijn dochter en ik genieten van het verhaal en boek en ik ben blij het eindelijk gelezen te hebben. Voor alle mensen die van verhalen houden, katten en gekke dingen; dit is je boek!

Luisterboek

Minoes kan je nu ook gratis beluisteren als luisterboek! En ook op Spotify.

Specificaties Minoes

Auteur: Annie M.G. Schmidt | Uitgeverij: Querido | april 2020 | 160 pagina’s | 9789045124698 | Meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Minoes Annie M.G. Schmidt
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.