De dag dat oma het internet kapotmaakte – verrassend leuk

Stel je eens voor. Je oma komt oppassen en ze maakt het hele internet kapot. Niet alleen van jou of van jouw huis, maar van de hele wereld! Niemand gelooft dat natuurlijk, maar Tiffany weet dat het waar is. Als Tiffany heel eerlijk is was het een verrassend leuke dag, de dag dat oma het internet kapotmaakte!

De dag dat oma het internet kapotmaakte

De dag dat oma het internet kapotmaakte

Wat een pech! Het is de allereerste keer dat kleine Tiffany op oma past. En uitgerekend vandaag maakt om het internet kapot. Het hele internet. Van de hele wereld….

Zonder internet is alles anders. Max kan niet appen, Lisa kan geen muziek meer luisteren en opa mist zijn favoriete tv-programma. Zelfs mama en papa komen vroeg naar huis, omdat ze niets meer kunnen doen op hun werk. Wat moeten ze zonder internet?

Toch wordt het een hele gezellige dag. En dat terwijl het internet het niet doet! Of komt het juist doordat het internet niet werkt?

De dag dat oma het internet kapotmaakte

Wie past er op wie?

Een grappig aspect van De dag dat oma het internet kapotmaakte vind ik dat Tiffany het gevoel heeft dat zij op oma past. Want andersom, dat is echt niet nodig. Oma heeft hard een oppas nodig, zeker als ze de computer gebruikt. Dat haar broer Max zich daar niets van aantrekt vindt ze maar gek. Tiffany zit in groep 1 en heeft vakantie, haar grote broer en zus doen niets anders dan appen en muziek luisteren. Maar ineens kan dat niet meer. Dat is even wennen!

De dag dat oma het internet kapotmaakte is best een confronterend verhaal over onze maatschappij. Werkelijk alles ligt stil omdat het internet kapot is. De pizzabezorger weet niet meer wie er iets heeft besteld, de ouders van Tiffany kunnen niet werken en ze weten zelfs de weg naar huis eigenlijk niet meer. Lisa kan haar favoriete ‘Heidenroosjes’ niet luisteren en Max kan niet appen en gamen. Wat doe je dan? Dan maak je er een verrassend leuke dag van!

Het verhaal gaat over het gezinsleven en de band tussen de leden van het gezin. Eigenlijk leeft iedereen zijn eigen leven, met het internet als spil. Als dat wegvalt ontstaan er creatieve ideeën. Eerst moet iedereen aan dat idee wennen en doet nog niet iedereen mee. Uiteindelijk heeft iedereen lol met elkaar. Een mooie boodschap. Dat internet mag best wel eens een dag kapot zijn.

Marc-Uwe Kling en Astrid Henn

Marc-Uwe Kling schrijft grappige boeken en daar is De dag dat oma het internet kapotmaakte een goed voorbeeld van. Wanneer hij geen boeken schrijft, bedenkt hij spelletjes en speelt hij in een band met collega’s. Dit boek is zijn eerste boek dat van hem bij uitgeverij De Vier Windstreken verschijnt. Het boek is vertaald door Hedi de Zanger. verder zou je Mar-Uwe Kling misschien kunnen kennen van de Neehoorn.

De illustraties van De dag dat oma het internet kapotmaakte zijn van Astrid Henn. De kleurige, speelse illustraties geven een modern en vlotte uitstraling aan het boek. Het is een leuk detail dat achterin het boek een portret van Kling en Henn is weergegeven met een kort verhaaltje over hen beide.

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Het boek De dag dat oma het internet kapotmaakte staat bij ons in de bibliotheek. Het is een echt zelfleesboek, vanaf een jaar of 8 zouden kinderen dit moeten kunnen lezen. Het boek wordt veel gelezen en laatst was een jongen er erg enthousiast over. Hij zit net in groep 5 en houdt van gamen. Hij vindt teksten al snel te lang en zoekt naar korte verhalen. Gelukkig kon ik hem overhalen om dit boek te lezen en hij had het zo uit. Hiermee heb ik hem wel wat uit zijn comfortzone gehaald, omdat er bladzijdes bij zitten met best veel tekst.

Zoals aangegeven vind ik het een echt zelfleesboek. Het lettertype, de grootte van de letters en de bladspiegel lenen zich daar goed voor. Om het voor te lezen vind ik de tekst wat minder geschikt. De zinnen mogen van mij dan wel wat langer en complexer. Qua rijke taal kom je wel aan je trekken als je dit boek leest. Er worden woorden gebruikt die niet vaak voorkomen in de spreektaal (laagfrequente woorden) en dat is belangrijk als je kinderen rijke teksten wilt laten lezen.

Wat zou jij doen als jouw oma het internet een dag kapotmaakte?

Specificaties De dag dat oma het internet kapotmaakte

Auteur: Mar-Uwe Kling | Illustraties: Astrid Henn | Vertaald door: Hedi de Zanger | Uitgever: De Vier Windstreken | februari 2020 | 9789051167771 | 66 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.