Het Van Gogh mysterie – een kunstig spannend boek

Wauw, wat een spannend boek is dit! Ja, ik val direct maar met de deur in huis. Ben je op zoek naar een tof boek voor een kind vanaf ongeveer 10 jaar? Dan ben je bij Het Van Gogh mysterie aan het goede adres. Ik kijk nu al uit naar de volgende boeken in deze serie. Je hoeft niet per se een kunstliefhebber te zijn als kind om dit boek te waarderen, het is een mooie mengeling van kunst en spanning. Je leert er ook nog iets van, een ideale combinatie dus!

Het Van Gogh mysterie

Het Van Gogh mysterie

Een jongen zit in zijn eentje in een museum. Hij kan zich niets herinneren – niet wie hij is, waar hij vandaan komt, of waarom hij uitzonderlijk veel van kunst weet. Dan blijkt het dat er mensen achter hem aanzitten. Heel gevaarlijke mensen. En dus moet de jongen op zoek naar zijn verleden, terwijl hij een stokje probeert te steken voor een van de grootste kunstfraudes ooit.

Het Van Gogh mysterie is deel 1 in de superspannende serie Kunstbende van Deron Hicks. Het is vertaald door Elsbeth Witt.

Prachtig vormgegeven

Laat ik beginnen met het ‘uiterlijk’ van het boek. Het Van Gogh mysterie is verschenen in een luxe uitvoering. Een stevige band, titel in reliëf. Het oog wil ook wat en dat maakt het boek direct aantrekkelijk om in te beginnen. De flaptekst (zie alinea hierboven) nodigt uit, maar geeft nog weinig weg van het verhaal. Echt een boek om in te duiken dus.

In Het Van Gogh mysterie is goed aandacht besteed aan de lettertypes en de overzichtsillustratie van National Gallery of Art. Ze voegen iets toe aan het verhaal en zorgen direct voor een ‘escape room’ achtige sfeer. Het meest in het oog springend zijn natuurlijk de QR codes, een fantastische vondst van auteur Deron Hicks. Dit maakt het boek namelijk informatief en het zorgt voor de sfeer van een echt museum. Als je de QR code scant krijg je namelijk het schilderij te zien waar over wordt gesproken in dat deel van de tekst. Dit schilderij is voorzien van informatie. Best pittig voor 10-jarigen, maar absoluut leerzaam. Je kunt het boek ook prima lezen zonder de QR-codes, dus het is niet noodzakelijk (maar wel van toegevoegde waarde) dat een kind een device bij de hand heeft.

Het Van Gogh mysterie zit vol spanning

Zoals gezegd is Het Van Gogh mysterie echt een spannend boek. De jongen die gevonden wordt in het museum blijkt een prooi te zijn voor een groep mensen. Maar waarom? Wat heeft hij misdaan? Of heeft hij iets in handen wat zij willen hebben? Wat het boek zo goed maakt is dat je, ook als volwassene, werkelijk geen idee hebt wat er aan de hand is. Het is absoluut geen voorspelbaar boek en dat maakt dat ik het echt niet weg kon leggen. Ik wilde weten waarom deze jongen zo bijzonder is.

Het Van Gogh mysterie heeft twee verhaallijnen, die op een gegeven moment samen komen. Dit is soms best een uitdaging voor kinderen, maar de auteur heeft dat in dit boek prettig opgelost. Aan het begin van elk, korte, hoofdstuk staat benoemd waar het hoofdstuk zich afspeelt en op welk moment. Dit zorgt voor duidelijkheid en het goed kunnen onderscheiden van de lijnen. Bij de start van het boek worden veel personages geïntroduceerd. Ik moest daar even aan wennen en soms wat teruglezen. Ik kan mij goed voorstellen dat dit voor kinderen ook best pittig is. Toch wordt al gauw duidelijk wie wie is en bij welk ‘kamp’ ze horen.

De personages zijn mooi uitgewerkt. Je voelt echt mee met, voornamelijk, de hoofdpersonages. Dit maakt het boek ook wat gelaagd. Het is interessant om de tegenstelling te zien tussen Camille en de jongen die wordt gevonden. Camille kan zich niet voorstellen hoe het is om je geheugen kwijt te zijn en probeert de jongen op allerlei manieren te testen. Je leert deze twee kinderen echt kennen terwijl je het boek leest.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Het Van Gogh mysterie is een echt bovenbouwboek. Ik zie dan ook direct een jongen voor mij uit groep 8. Deze jongen houdt van spanning en is ook erg leergierig. Hij weet al best wat over kunst en wil daar graag meer over weten. Dit vind ik overigens geen voorwaarde hoor, om dit boek leuk te vinden. Hij houdt ook van puzzelen en dingen oplossen, dat roept dit boek ook in je op.

Naast deze jongen is het ook erg geschikt om voor te lezen in je groep. Wij werken aan het eind van dit schooljaar over kunst en ik ga mijn bovenbouwcollega’s dan ook absoluut aanraden om Het Van Gogh mysterie te gaan voorlezen. Je kunt de QR codes dan scannen en dit op het bord laten zien. Een mooi deel uit het boek over 2 zelfportretten is dan bijvoorbeeld een prachtige basis voor een les kunstbeschouwing. Ook kun je met kinderen juist naar de taalkant kijken. Hoe wordt een schilderij beschreven? Hoe zou jij dit doen?

En wil jij meer lezen over kunst? Klik dan op alle linkjes in deze recensie. We hebben bij Stoerleesvoer namelijk heel veel gelezen over kunst!

Het Van Gogh mysterie

Specificaties Het Van Gogh mysterie

Auteur: Deron Hicks | Vertaling: Elsbeth Witt | Uitgeverij: De Fontein | 320 pagina’s | november 2022 | 9789026159183 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.