Hutjemutje – een klassiek boek in een nieuw jasje

Een huis dat hutjemutje vol is, een wanhopige dame, een hele hoop boerderijdieren en een man die vreemde adviezen geeft. Dat zijn de ingrediënten voor het boek ‘Hutjemutje’ het allereerste boek van het beroemde prentenboekenduo Julia Donaldson en Axel Scheffler. Dat boek is inmiddels 30 jaar geleden uitgekomen, en is nu uitgekomen in een nieuw, opgefrist jasje.

hutjemutje

En huis dat hutjemutje vol is

Er was eens een oud dametje. Ze woonde heel alleen.
Z
ij had een bed, wat meubels en een waterkan van steen.
Ze klaagde keer op keer: ‘Dit huis is veel te klein voor mij.’
Toen kwam er op een dag een oude, wijze heer voorbij.
De dame riep ten einde raad: ‘Toe, doet u mij een lol
en geef mij goede raad. Mijn huis is hutjemutje vol!’

Het oude dametje vindt haar huis echt te vol. Daarom geeft de oude, wijze heer haar raad. Maar in plaats van dat er dingen uit haar huis gaan, komen er steeds meer dieren bij! Dit kan toch nooit lang goed gaan?

Hutjemutje

Een hilarisch boek vol herhaling

Hoewel dit boek een klassieker is, had ik er nog nooit van gehoord. Ik heb al vele boeken gelezen van het duo Julia Donaldson en Axel Scheffler, maar dit boek kende ik nog niet. Het is 30 jaar geleden voor het eerst uitgebracht, en het eerste boek wat dit duo samen heeft uitgebracht. Daarna volgenden er nog vele grappige boeken.

Humor is iets wat de boeken van Donaldson en Scheffler kenmerkt. Dit boek is echt hilarisch. Het is absurd en totaal onlogisch om steeds meer dieren in je piepkleine huisje te zetten. Maar toch zie je het gebeuren in het boek. En keer op keer volgen dezelfde zinnen, zodat kinderen het op een bepaald moment kunnen voorspellen en mee kunnen vertellen. Herhaling, humor, rijm én mooie duidelijke tekeningen zijn voor mij echt de succesingrediënten voor een tof prentenboek. En ‘Hutjemutje’ heeft al deze onderdelen. Ken jij het boek ook nog niet, dan zou ik zeker aanraden om het eens te lezen, en vooral om het lekker aan je kinderen voor te lezen!

Een speciale feestelijke nieuwe uitgave

Om het feit te vieren dat Julia Donaldson en Axel Scheffler 30 jaar geleden dit eerste boek samen uitbrachten, hebben ze dit boek opnieuw uitgebracht in een mooi, nieuw jasje. Bette Westera heeft haar vertaling opgefrist, en het boek is extra mooi, extra groot en extra glanzend geworden. Daarnaast heeft het twee leuke extra’s: voorin is een mooie pagina, waar je de naam van de eigenaar van het boek kunt schrijven. En achterin het boek zijn twee themapagina’s toegevoegd. Één pagina over het duo dat dit boek heeft gemaakt, én een pagina over hoe het boek Hutjemutje is ontstaan. Met daarbij ook de eerste schetsen van het oude dametje. Superleuk en informatief om te zien hoe ze dan uiteindelijk tot de definitieve versie zijn gekomen!

Naast deze feestelijke nieuwe uitgave van Hutjemutje, is ook ‘Het kind van de Gruffalo’ opnieuw uitgebracht. De bedoeling is dat de komende jaren alle boeken van Donaldson en Scheffler en een nieuw, fris jasje gaan verschijnen. Als prentenboekliefhebber en juf kun je nooit genoeg boeken hebben, dus ik weet heel zeker dat ik dolgraag nog meer boeken uit deze serie wil!

Wil je nog meer van onze recensies lezen over de boeken van Julia Donaldson en/of Axel Scheffler? Neem dan ook eens een kijkje bij:

Specificaties ‘Hutjemutje’

Auteur: Julia Donaldson | Illustraties: Axel Scheffler | Vertaling: Bette Westera | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047715276 | Juni 2023 | 28 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.