De gestolen erfgenaam – Een spannend en gevaarlijk avontuur door de faerie wereld

Holly Black, wie kent haar niet? Voor liefhebbers van onder andere fantasy en young adult is dit een bekende naam. De gestolen erfgenaam is het nieuwste verhaal in de wereld van Elfhame en tevens het begin van een nieuwe serie. Een wereld vol verraad, politieke overwegingen, liefde en magie. Dit boek heeft alles en vergt ook zeker je aandacht. Ik werd meegesleept in het avontuur.

hoofdfoto

Synopsis De gestolen erfgenaam

Een onwillige prins. Een weggelopen koningin. En een zoektocht die hen allebei kan vernietigen.

Het is acht jaar geleden dat de Strijd met het Serpent beslecht werd. In het kille noorden heeft vrouwe Noren van het Hof der Tanden de IJzige Citadel terugveroverd. Daar smeedt ze een plan om monsters van hout en sneeuw te scheppen met behulp van een oude relikwie. De zelfgemaakte wezens zullen zich gedragen als marionetten en niets lijkt Noren nog tegen te houden om haar wraak uit te voeren.

Haar dochter Suren, kroonprinses van het Hof der Tanden en de enige persoon die nog invloed op haar heeft, is gevlucht naar de mensen­wereld. Net op het moment dat Suren denkt dat iedereen haar vergeten is wordt ze gevonden door niemand minder dan prins Eik, erfgenaam van Elfhame. Dit is de man waar ze ooit mee had moeten trouwen en ook de man waar ze al jarenlang een hekel aan heeft. Eik, inmiddels zeventien, is nog even charmant, mooi en manipulatief. Hij is op een missie die hem naar het noorden zal leiden en heeft Surens hulp hard nodig. Maar als ze akkoord gaat zal ze haar hart moeten beschermen tegen de jongen die ze ooit kende en de prins die ze voor geen goud vertrouwt…

Tiernans betovering valt over ons heen, niet echt een vermomming, maar misleiding. De stervelingen zullen nog steeds iets vanuit hun ooghoek zien, alleen niet ons. Misschien een witte hertenbok. Of een grote hond. Iets wat ze verwachten en wat in de wereld past die ze kunnen verklaren.

Intrigerend design

Naast de enorme hoeveelheid lof die ik hoor over het talent van Holly Black, intrigeert het design van dit boek mij ook. Deze limited edition van de gestolen erfgenaam Bevat prachtige illustraties van prins Eik en Suren. Begin van hoofdstukken zijn versierd, passend bij de cover van het boek. Het boek heeft goudfolie op snee, ga zo maar door. Hierdoor is het een pareltje om te zien. Door het blog heen kun je meer foto’s hiervan zien.

De gestolen erfgenaam is deel 1 in de erfgenaam serie. Deze speelt zich af in de wereld van Elfhame. Hierover kun je in eerdere series meer verhalen lezen, die allen geweldig zijn ontvangen. Zelf was ik nog niet bekend met Holly Black. Ik maakte graag kennis met haar schrijfstijl en dompel mezelf onder in de wereld van Elfhame.

Hielenlikkers en kruiperige hovelingen zullen zo venijnig om zijn aandacht vechten dat ik tegenwoordig niet eens dicht genoeg bij hem in de buurt zou mogen komen om de zoom van zijn mantel te kussen.

Ingewikkeld en fascinerend

Wat heb ik tijdens het lezen van de gestolen erfgenaam veel geleerd over Holly Black haar schrijfstijl en over de wereld waarin dit verhaal zich afspeelt. Toch zijn er nog veel dingen die ik wil weten, alleen al hierom wil ik wel meer van haar lezen.

Het verhaal begint rustig en is even inkomen. Er is het hele boek lang vrij veel informatie die mondjesmaat wordt gegeven. Als ik eenmaal in de wereld zit die Holly Black neerzet gaat het echter hard. Stukken waar weinig gebeurd, zoals lange reizen, worden weggelaten of kort beschreven. Toch telt dit boek bijna 400 pagina’s, waar constant van alles gebeurd. Diverse verhaallijnen lopen door elkaar en raken steeds dieper in elkaar verweven. Ik genoot van de raadsels en terugblikken. De karakters hebben tegenstrijdigheden. Mijn beeld van hen wisselde dus ook wel eens, dit is heel goed gedaan.
Het verhaal is bruut en heftig. De gebeurtenissen en het verleden van de karakters kunnen hard zijn. Holly Black is duidelijk niet bang om haar hoofdkarakters pijn te doen. Psychologisch en politiek is dit verhaal slim neergezet. Ik genoot hiervan en van de fantasie en hoe uniek deze wereld is.

‘Ik hoop niet dat je me nu gaat vertellen dat je hem vreselijk vindt en je alleen maar beleefd was.’
‘Ik vind hem niet vreselijk,’ zeg ik zachtjes. ‘En ik ben niet beleefd.’

Bestsellerauteur die verhalen in goud veranderd

V.E Schwab, een andere erg geliefde auteur, zei over Holly Black ‘Er is geen verhaal dat Holly Black niet in goud kan veranderen.’ Na het lezen van de gestolen erfgenaam sluit ik mij hierbij aan.

Holly Black is de internationale bestsellerauteur van verschillende series, waaronder de verfilmde Spiderwick Chronicles, de Magisterium-serie en de bejubelde Elfhame-trilogie. Van haar boeken gingen wereldwijd meer dan 12 miljoen exemplaren over de toonbank en ze worden in 32 talen vertaald. Black woont in New England met haar man en zoon.

Kortom ik zou aanraden om iets van haar te lezen, mocht je dit nog niet gedaan hebben. Voor V.E. Schwab geld hetzelde. Ik heb genoten ven de gestolen erfgenaam maar hoopte eigelijk meer te lezen over de niet-familie van Suren. Zo zijn er nog veel meer dingen waar ik benieuwd naar ben. Uitkijken naar het volgende deel dus!

Ik beweeg me ‘s nachts als een geest door het huis van mijn nietouders. Dat is wat ik jarenlang ben geweest. Een nietzus. Een nietdochter. Een nietpersoon. Een meisje met een gapende leegte als leven.

Specificaties De gestolen erfgenaam

Auteur: Holly Black | Uitgeverij: Boekerij | Vertaald door: Anne-Marieke Buijs | Omslagbeeld: Sean Freeman | Omslagontwerp: Karina Granda | 2023 | 387 pagina’s | 9789022598702 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.