Paardengod – Een prachtig maar toch gruwelijke graphic novel

Lees jij wel eens graphic novels? Heb je interesse in mythologie of horror? Dan is Paardengod zeker een aanrader! Zelf hou ik van comics en stripboeken op zijn tijd. Ik ben gek op horror en thrillers en hou van kunst. De tekenstijl van Sami Makkonen trok mij direct. Wat een prachtig boek. Het voelt fijn om vast te houden en door te bladeren. Bizar dat zo een prachtig iets toch zo een spannend en gruwelijk verhaal kan bevatten.

Paardengod boekcover
Paardengod boekcover

Paardengod samenvatting

Een snoeiharde winter. Een hete zomer vol libellen. Een oud landgoed omringd door een ondoordringbaar bos. Allemaal met elkaar verbonden door een duister verleden. “H.P. Lovecraft meets Midsommar”, werd er in Finland gekopt toen deze fabelachtig getekende folklore horror graphic novel uitkwam.

Als enkele jonge mannen op een skitrip door de snelvallende avond worden verrast, vinden ze onderdak bij een afgelegen huis in het bos. De familie die ze ontvangt blijkt er vreemde gewoonten op na te houden en al gauw vragen de mannen zich af of ze het naar huis redden voor de Kerst…
Sami Makkonen shockeerde Finland eerder met zijn interpretatie van het Finse volksepos Kalevala. In Paardengod stuurt hij het plot als een spiraal van de ene tijd naar de andere, waarbij oude demonen terugkeren in nieuwe vormen. Zo ontstaat een kruisbestuiving van bovennatuurlijke horror, occultisme en volksgeloof – een nachtelijk pad naar een zwarte afgrond.

Duister en mooi

Een Finse graphic novel. H.P Lovecraft en Midommar worden genoemd als vergelijkingen. Ik hou wel van goede horror en ben benieuwd naar de verre link met Finse mythologie. De tekenstijl van Sami Makkonen vind ik heel gaaf. Wel ben ik benieuwd of het verhaal goed te volgen gaat zijn gezien de grove stijl. Paardengoed voelt prettig in mijn handen, het is een groot en stevig boek. Ook de bladzijden zijn stevig en de schutbladen zijn volledig donker. Mysterie en spanning maar ook duisternis springen er vanaf.

Als ik een pagina gelezen heb, neem ik de tijd om nog eens goed naar de tekeningen te kijken. Er worden weinig details gegeven en het verhaal is in redelijk grote lijnen neergezet. Er zijn echter toch meer details waar te nemen dan ik direct lees. Ik heb mijn aandacht nodig om te begrijpen wie wie is. Dit en meer van deze details zijn soms lastig, door hoe grof de tekenstijl is. Hoewel ik deze enorm gaaf vind, vergt dit zeker extra aandacht.

Meer Paardengod en tips

Paardengod bestaat uit drie delen. De verhalen samen beslaan een behoorlijke tijdsperiode. Er komen geen antwoorden of verklaringen en Sami zal niks uitleggen. Je moet dit zelf zien en dit vind ik erg gaaf. Wisselingen van perspectief en opengelaten situaties vergen mijn aandacht, maar voeden tegelijkertijd ook mijn nieuwsgierigheid.

Een tip van Sami Makkonen zelf was ‘lees het nog een keer, je zult andere dingen opmerken’. Super leuk dat hij zelf reageerde. Ik ben van plan om zo nu en dan dit boek uit de kast te halen en opnieuw te lezen. Er zijn allerlei links die in eerste instantie te vaag blijven. Je probeert te focussen op dingen die niet duidelijk zijn en mist daardoor allerlei andere dingen. Er gebeurd wel degelijk van alles en ik denk dat Paardengod meer diepgang kent dan ik tot nu toe heb ontdekt.

Leuke weetjes

  • Het boek Paardengod heeft steun ontvangen van het Finse cultuurfonds (Suomen Kulttuurirahasto), Fins centrum voor kunstbevordering (Taiteen Edistämiskeskus) en de Finse vereniging van striptekenaars (Sarjakuvantekijät Ry)
  • Kunst aan het begin van elk deel komt uit het boek Viridarium Chymicum – D. Stolcius von Stolcenberg, 1624
  • Paardengod bevat fragmenten uit het verloren manuscript ‘duiding van het negenvlak‘ – O. Nekrasov (14e eeuw)
    De god in dit verhaal is deels gebaseerd op Tallirenki Tahvanus, een god uit oude Finse mythes. Hierover is in het Nederlands of Engels niet veel te vinden. De verhalen spreken over een meester van paarden, ontstaan uit de wederopstanding van een figuur dat gestenigd was, en herrees als Tahvanus, de Stable-Tapan

Leestips passend bij Paardengod

Meer leestips passend bij dit boek? Hieronder noem ik diverse blogs die wij eerder schreven. Dit zijn Graphic novels en horror verhalen.

achterkant paardengod
achterkant paardengod

Specificaties Paardengod

Auteur en illustrator: Sami Makkonen | Uitgever: Scratch Books | 2022 | 161 pagina’s | 9789493166752 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.