De gouden baard – een sprookje over een ijdele koning

De omschrijving van het boek ‘De gouden baard’ maakte mij op slag nieuwsgierig. Ik wist al toen ik de omschrijving las: dit is een boek voor mij! Een humoristisch sprookje over de gevaren van dictatoriale machtshebbers.

hoofd De gouden baard

De gouden baard van de koning

De koning heeft een prachtige gouden baard, vindt hij zelf. Hij brengt zijn dagen door met kammen en in de spiegel kijken. Niemand anders mag een baard laten groeien, daar staat de doodstraf op. En niet zomaar een doodstraf, nee, je zult in duizend stukjes geknipt worden met een nagelschaartje! Maar terwijl alle mensen in het land zich dagelijks scheren, groeit de baard van de koning de wereld rond tot hij op een dag door de achterdeur van het paleis naar binnen kronkelt! ‘Van wie is die baard?’ roept de woedende koning. ‘Hak de eigenaar aan mootjes!’

Een ijdel sprookje

Tja… als dit de samenvatting is van het boek, dan ben ik al om! Het maakte me zo nieuwsgierig hoe dit nu af zou lopen. Ik moest echt heel hard lachen om de uiteindelijke ontknoping van dit verhaal. Het is echt heel humoristisch, gaat over betweterigheid en denken dat jouw wil wet is. En daar hangen ook gevaren aan. ‘De gouden baard’ gaat over de gevaren van dictatoriale machtshebbers, maar dan op een manier gebracht die passend is voor jonge kinderen. Ik hou ervan als boeken dit soort thema’s voor jonge kinderen bespreekbaar maken. Dit boek is een succes in Amerika, en nu dus eindelijk vertaald in het Nederlands. En wat fijn dat wij nu ook van dit toffe boek, De gouden baard mogen genieten!

De gouden baard

Toffe vormgeving

Het verhaal van ‘De gouden baard’ is erg bijzonder, maar de tekeningen zijn ook heel opvallend. De kleuren zwart, wit, blauw en geel zijn de hoofdkleuren. De ijdele koning is de hoofdpersoon, maar je ziet hem geen enkele keer volledig in beeld. Je ziet vooral veel baard, en een enkele keer zijn schreeuwende mond. De koning is ook veel groter dan zijn wachters. De vormgeving is heel grafisch en speels. Er zijn zelfs pagina’s die je op zijn kop moet houden!

En als je goed kijkt, zitten er ook leuke grapjes in het boek De gouden baard verstopt. Wanneer de koning beslist dat niemand meer een baard of snor mag hebben, zie je een wachter met een schaar weglopen langs de schilderijen in het paleis. Daar zijn dan de snorren en baarden uitgeknipt. Dit bijzondere boek verdient zeker een plekje in heel veel boekenkasten in Nederland! En niet alleen in de boekenkast natuurlijk, het moet natuurlijk ook heel veel voorgelezen worden!

Specificaties ‘De gouden baard’

Auteur en illustraties: Klaas Verplancke | Uitgeverij: Querido | 9789045127262 | 40 bladzijdes | 22 februari 2022 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.