De kleine houten robot en de boomstam prinses, een sprookje

Sprookjes zijn van alle tijden. Verhalen over liefde, er was eens, avontuur, moraal en ze leefden nog lang en gelukkig. Alhoewel dat laatste niet bij de oude sprookjes vaak van toepassing was. Die zijn vaak gruwelijk zonder goed einde. Maar inmiddels is er voor elke smaak wel een soort sprookje. De kleine houten robot en de boomstam prinses is een lief, vriendelijk en fantasievol prentenboek met een sprookje. Er waren eens een koning en een koningin…

hoofd

De kleine houten robot en de boomstam prinses

De koning en koningin krijgen twee kinderen: een kleine houten robot van de uitvinder en een betoverde boomstam prinses van de heks. Elke nacht verandert de prinses weer in een gewone boomstam. Ze kan alleen gewekt worden met de toverspreuk “Ontwaak, kleine boomstam, ontwaak”. De twee zijn onafscheidelijk tot de slapende boomstam prinses per ongeluk wordt meegenomen. Haar broer gaat op zoek om haar veilig terug thuis te brengen. Samen beleven ze heel wat wonderlijke avonturen.

´Wat een zalig boek. Ik was bezorgd om de prinses, hield van de avonturen die we niet zagen, en was fan van het kevergezin´.

~ Neil Gaiman

Bejubeld

Met zo´n tekst op de achterkant van een boek van niemand minder dan auteursheld Neil Gaiman, dan schieten mijn verwachtingen torenhoog de lucht in. Ook staan de woorden bejubeld, meesterwerk en betoverend op de achterkant. In combinatie met de toffe titel en de mooie omslag heb ik echt veel zin in De kleine houten robot en de boomstam prinses.

Tom Gauldi heeft een leuke illustratiestijl en een fijne manier van een verhaal vertellen. De kleine houten robot en de boomstam prinses is een soort van graphic novel. De tekst en illustraties zijn in een stripvorm neergezet. Dit leest lekker en ook bij het voorlezen werkt dat erg goed. De twee helden zijn toegankelijk, divers en zullen zowel jongens als meisjes aanspreken. Een goede start van dit bejubelde verhaal!

Lief avontuur

De kleine houten robot en de boomstam prinses is een lief avontuur. Het begint zoals een sprookje hoort te beginnen. Er waren eens een koning en koningin. Met veel liefde regeerden ze over hun land. Maar ze hadden geen kinderen. Op een nacht ging de koning naar de koninklijke uitvinder, en de koningin ging naar een slimme, oude heks die in het bos woonde. Ze vroegen beide om hetzelfde: een kind.

Zowel de heks als de uitvinder gingen aan de slag en ziedaar: De kleine houten robot en de boomstam prinses werden geboren. Beide volmaakt in hun onvolmaaktheid. Alhoewel de robot dapper en vriendelijk is. Zo vriendelijk zelfs dat hij een kevergezin in zich laat wonen. Ondanks dat dit zo kriebelt! De prinses heeft een geheim. Als ze in slaap valt dan veranderd ze weer in een boomstam. Haar wekken kan met de toverspreuk:´Ontwaak, kleine boomstam, ontwaak´. En dat is wat de kleine robot trouw elke ochtend doet voor zijn zusje.

de kleine houten robot

Avontuur

Uiteraard gaat het ergens mis en start er een spannend avontuur. De kleine robot maakt een goedbedoeld foutje en moet daarna zijn zusje terugvinden. Tijdens die zoektocht vindt hij haar maar ze moeten ook terug en beide hebben zo hun aandeel in de terugtocht. De kleine houten robot en de boomstam prinses eindigt in een ´Ze leefden nog lang en gelukkig´. Dat maakt dit sprookje geschikt voor de wat gevoelige kinderen. Het sprookje zelf is ook zoet en vriendelijk en nergens eng of heftig.

Mijn dochters en ik zitten niet helemaal op 1 lijn. Ik hou zelf wel van enige rauwheid in een verhaal. Zeker bij een sprookje hou ik meer van de originele donkere sprookjes. De kleine houten robot schiet nergens uit de bocht qua illustraties of verhaal. Het is lief, vriendelijk en laat je meevoeren op het avontuur van twee lieve hoofdpersonages. Er zijn wel nog spannende avonturen, maar daar wordt niet over gesproken. Dit tot enige ontsteltenis van mijn oudste dochter en ik moet dus opeens invulling geven bij de illustraties die wel het avontuur laten zien in 1 plaatje. Maar die dit niet vertellen.. Ene kant leuk, aan de andere kant heb ik niet altijd evenveel inspiratie na een drukke dag waarin multitasken mijn avontuur is.

strip

Ze leefden nog lang en gelukkig

Toch heb ik absoluut genoten van dit leuke verhaal. Het geheel is kloppend en fijn. Ook geniet mijn oudste dochter ervan en dat is altijd een feestje om samen op te gaan in een verhaal. Ook is het leuk dat de avonturen die niet verteld worden, een inspiratie vormen voor eigen verhalen om te vertellen. En heb ik even geen puf, dan laat ik nu mijn dochter verzinnen. Dat vind ze ook leuk!

In de illustraties is het ook lekker dwalen. Deze zijn helder en duidelijk en toch valt er altijd nog iets te ontdekken. De kleine houten robot en de boomstam prinses is bovenal een lief verhaal, een vriendelijk sprookje wat goed afloopt. En zulke boeken zijn daardoor dan ook geschikt voor een groot publiek. Zeker ook op scholen en op de opvang is het een ideaal voorleesboek.

Specificaties De kleine houten robot en de boomstamprinses

Auteur & Illustrator: Tom Gauld | Uitgever: Lannoo | Vertaald door Tjibbe Veldkamp | Februari 2022 | 9789401482240 | 40 pagina´s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.