De strijders van het licht, een boek met 133 wijsheden

De strijders van het licht is een vernieuwde uitgave van het boek van Paulo Coelho. Coelho, over de hele wereld bekend als de schrijver van de Alchemist, verzamelt in dit boek 133 wijsheden over de lichtstrijder. Een strijder van het licht is iemand die in staat is om het wonder van het leven te begrijpen en om te strijden voor iets waarin hij gelooft. De wijsheden gaan vooral over zelfonderzoek en proberen je daarin te prikkelen. Volgens Coelho ligt in zelfonderzoek de sleutel tot het vinden van geluk.

De strijders van het licht

Wie is Paulo Coelho?

Zoals gezegd, Coelho’s grootste beststeller is de Alchemist. Van dit boek zijn meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht. Coelho, geboren in Brazilie, heeft inmiddels zo;n 30 boeken geschreven. Hij schrijft in verschillende vormen over het geloof, filosofie en vooral over spiritualiteit. In de Alchemist en ook in andere boeken gaat de hoofdpersoon vaak op zoek naar waar hij echt voor op aarde is, een soort zoektocht. De strijders van het licht is een ander boek. Geen roman, maar juist korte hoofdstukken met overdenkingen, die je kunt gebruiken in je eigen zoektocht. Een zoektocht naar jezelf, naar geluk of naar wat jij hier te doen hebt.  

Paulo Coelho

De strijders van het licht

De wijsheden zijn niet echt samen te vatten. Soms volgen de wijsheiden elkaar op, maar ze staan ook los van elkaar. Het is een mooi boekje om af en toe eens open te slaan, bijvoorbeeld als je gaat mediteren, of juist na afloop en het in jezelf te laten sudderen.

Wat ik zelf bijvoorbeeld mooie teksten vind is: ‘Een strijder van het licht weet dat bepaalde situaties zich vaker voordoen. Soms voelt het alsof je geen vooruitgang boekt. Maar herhaalde ervaringen hebben 1 enkel doel: je leren wat je maar niet wilt leren’. Of bijvoorbeeld: ‘een strijder kent zijn zwakke, maar ook sterke kanten. Soms lijkt het alsof anderen meer geluk hebben, maar een strijder gaat door en probeert het optimale uit zijn talenten te halen. Waarbij de basis geloof, hoop en liefde is’. En ik las ook nog een soort praktische wijsheid in De strijders van het licht. ‘Voor het verwezenlijken van innerlijke groei heeft de strijder van het licht een krachtige oefening: hij richt zijn aandacht op automatische handelingen zoals ademen of met je ogen knipperen. Als je je verward voelt, helpt dit om de spanning los te laten en ontstaat er ruimte voor de intuïtie’.

Wijsheden voor inspiratie

Andere teksten in De strijders van het licht gaan meer echt over een strijd tussen mensen onderling of tussen goed en kwaad. En hoe je je daar uit kunt ontworstelen. Ik vind dat zelf lastiger: daar lijkt meer oordeel in te zetten en dan klinken de strijders beter dan andere mensen. Of ik snap de boodschap van die wijsheden nog niet goed, dat kan ook. Soms zijn de teksten best filosofisch en symbolisch, dus dat gaat het echt om je eigen begrip en interpretatie ervan. Al met al een mooi boek om inspiratie uit op te doen, zeker voor de fans van Coelho’s boeken.

Specificaties De strijders van het licht

Auteur: Paulo Coelho | Uitgever: Rainbow | Vertaald door Piet Janssen | Oktober 2021 | 9789041714251 | 159 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

De strijders van het licht
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.