Lieve Lies maakt herfstsoep – een prentenboek over delen

Hoera! Weer een heerlijk boek over dit lieve eendje. In Lieve Lies maakt herfstsoep mogen namelijk we weer genieten van de avonturen van Lies en Eekhoorn. Dit keer in de herfst. Ideaal om voor te lezen in dit seizoen. Dat kan thuis of in de klas. Een hartverwarmend verhaal, aangevuld met leuke weetjes. Ik vertel je graag meer over dit sfeervolle prentenboek.

Lieve Lies maakt herfstsoep

Lieve Lies maakt herfstsoep

Lies en Eekhoorn spelen samen in het bos. Wat is de natuur mooi in de herfst! Van al dat spelen hebben ze honger gekregen. Gelukkig heeft Eekhoorn een goed idee: ze kunnen samen lekkere herfstsoep maken om uit te delen aan hun vriendjes.

Aiko Graven herfst bos

Een sfeervol prentenboek

Lieve Lies maakt herfstsoep is zo’n sfeervol prentenboek. Het ademt namelijk echt herfst uit. Het kleurgebruik, de emoties die de dieren zichtbaar hebben en ook het idee van warme soep zorgen ervoor dat ik echt zin krijg in dit seizoen. Het is echt een boek om te gebruiken als basisboek in je klas voor dit thema. Of lekker met je kleuter voor de haard, na het zoeken van kastanjes in het bos.

Een paar dingen maken de Lieve Lies boeken zo goed:

  • Aansprekende illustraties
    De illustraties van Aiko Graven zijn werkelijk fantastisch. Ik krijg er namelijk een warm gevoel van en een glimlach om mijn lippen. De tekst is goed gepositioneerd in de illustraties en daarmee is de samenwerking tussen auteur en illustrator zeer goed zichtbaar.
  • Rijke taal
    Lieve Lies maakt herfstsoep is een boek voor kleuters, al zou ik het ook prima toepasbaar vinden voor peuters. En…. voor groep 3! Want er zit echt wel rijke taal in dit boek. Ik ga er later wat dieper op in.
  • Wist je dat…
    Dit maakt het boek echt uniek. Op de informatiebordjes, mooi verwerkt in het verhaal, staan namelijk ‘wist je datjes’. Dit maakt Lieve Lies maakt herfstsoep naast een prachtig fictieverhaal ook verhalend non-fictie. De feitjes zijn goed te begrijpen voor de doelgroep en maken het ook toepasbaar voor kinderen van 7 a 8 jaar. Het heeft een goede link met het verhaal en kinderen onthouden het echt. Top!

Lieve Lies maakt herfstsoep bevat rijk woordgebruik

Joni Bosch, de auteur van Lieve Lies maakt herfstsoep, is zelf leerkracht in een kleutergroep. Dat kun je zien door de fantastische materialen die ze heeft gemaakt bij de Lieve Lies boeken, maar ook aan het taalgebruik wat zij verwerkt heeft in het boek. Dit maakt het zeer toepasbaar in een kleutergroep. Er staan, naast heel herkenbare woorden die bij ‘herfst’ horen, ook laagfrequentere woorden in. Dit zijn woorden die minder vaak in spreektaal gebruikt worden, maar juist uit boeken ‘geleerd’ worden.

Voorbeelden van deze woorden in dit boek zijn: ‘haar buik begint te knorren’, ‘ik zou wel een hapje lusten’, ‘recept’, ‘enthousiast’, ‘aandachtig luisteren’ en ook ‘ijverig’. Op deze manier maken jonge kinderen dan ook heel natuurlijk kennis met nieuwe woorden.

Meer lezen over herfst?

Wil je meer boeken over herfst lezen? Naast Lieve Lies maakt herfstsoep hebben we bijvoorbeeld de volgende boeken voor je gelezen:

Specificaties Lieve Lies maakt herfstsoep

Auteur: Joni Bosch | Illustrator: Aiko Graven | Uitgever: Clavis | augustus 2023 | 40 pagina’s | 9789044847284 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.