De perfecte dochter, een roman van Anna Neijzen

Als enig kind ken ik zelf niet de strijd die er eventueel zou bestaan tussen rivaliserende zussen. Als moeder van twee zoons heb ik nooit het gevecht gezien dat de een beter wil zijn dan de ander. De titel perfecte zoon zou voor beide opgaan. Maar een strijd gaande tussen een ouder en een kind, hoe werkt dat dan precies? Doet een kind, vanuit de normen en waarden die hij of zij meekrijgt, al niet het beste naar zijn of haar kunnen. Vaak is er toch een onderliggend probleem waarom een kind, of dat nu jong of oud is, zo zijn best wil doen en een ouder, of ouders, wil pleasen. Of in andere gevallen, wanneer een ouder eist dat een kind de perfecte dochter, dan wel perfecte zoon moet zijn.

Maar wat is perfect, en vanuit wie zijn standpunt wordt er dan gekeken? Ook al is ‘De perfecte dochter’ een roman, er zit een grote kern van waarheid in het verhaal.

De perfecte dochter, voorzijde

Het verhaal De perfecte dochter vertelt door de ogen van Merel

Na het overlijden van haar moeder wordt Merel opgezadeld met de zorg voor haar veeleisende vader. Ze is gerespecteerd arts en een zorgzame dochter – maar ze vraagt zich af welke keuzes ze eigenlijk voor zichzelf heeft gemaakt.
Wanneer ze problemen krijgt op het werk, besluit ze het roer om te gooien. Ze vertrekt naar de Zwitserse Alpen om haar intrek te nemen in het vakantiehuis van haar ouders en een nieuwe start te maken. Als ze daar aankomt, opent een onbekende vrouw de deur. Dit is het begin van een ontdekkingstocht naar Merels verleden, die haar uiteindelijk voor een beslissende keuze stelt: ‘kan of wil ze nog wel de perfecte dochter zijn?’

Achterzijde, synopsis

Auteur Anne Neijzen

Anne Neijzen is (1963) is in eerste instantie personal coach en (letselschade) advocate. Zowel in de ene als in de andere functie staat ze mensen bij en begeleidt zij ze.
Anne Neijzen heeft in al die jaren geleerd om probleemoplossend te denken en weet hoe er kritische vragen gesteld moeten worden. Door haar oprechte interesse in mensen, zoekt ze naar allerlei mogelijkheden om de situatie te verhelpen. Daarbij laat ze de beslissing bij de cliënt en reikt ze slechts de opties en haar kundigheid aan.
Als schrijfster kan ze zich even verliezen in haar fantasie, maar kan ze wel putten uit een vat vol ervaringen en gebeurtenissen.  Ze schreef al eerder de romans Vrije val* en De zoutberg*. Alle haar boeken kennen een psychologische grondslag, zo ook haar nieuwe roman ‘De perfecte dochter’.

auteur Anne Neijzen

Hier en daar is De perfecte dochter best confronterend

Wat direct opvalt aan het verhaal ‘De perfecte dochter’, is de vlotte en zeer toegankelijke schrijfstijl. Anne Neijzen laat haar hoofdpersonage vertellen vanuit de ik-vorm. Meestal hou ik daar als lezer niet zo van maar in dit concept werkt het goed. Merel deelt haar gevoelens constant met haar pas overleden moeder, zo wordt het verleden ook meteen goed met het heden gecombineerd.
Ik ervaarde Merel als een zorgzame, wat naïeve vrouw die het vooral anderen, ten kostte van zichzelf, naar de zin wil maken. Ietwat confronterend hier en daar.

rommelig omgaan met de liefde

Kleine aanmerking

Om ‘de perfecte dochter’ te zijn heeft Merel zichzelf heel wat moeten ontberen en nog steeds heeft ze moeite met voor haarzelf op te komen. De beslissing om plotsklaps, tegen iedereen zijn wil in, toch naar Zwitserland te vertrekken staat dan ook haaks op haar alledaagse gedrag. Het had wel wat fijner geweest als Anne Neijzen iets meer details over die beslissing had gedeeld. Dat had het wat logischer in het geheel gepast en had ik haar boosheid wat meer begrepen. Nu stond het was haaks op haar onderdanige gedrag. Tevens is het jammer dat de personages jonger over komen dan dat daadwerkelijk in het verhaal zijn.

Je verleden zit in je heden. De vraag is wat doe je ermee?

Gaandeweg het verhaal gaat Merel de strijd met zichzelf en het verleden aan. Daarbij weet Anne Neijzen familiegeheimen, ouder- en kind relaties, loslaten van patronen, afwijzing, verraad, ouderliefde en acceptatie heel goed in dit verhaal toe te passen. Zo kom je beetje bij beetje te weten wat er in het verleden gebeurt en waarom dat nog steeds zijn weerslag op het heden heeft. Pas als ze durft te breken kan ze doorgroeien. Maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan en dat is wat er in het boek ‘De perfecte dochter’ duidelijk naar voren komt.

 laten we het zo houden

Een boek voor alle dochters, perfect of niet

Het boek is goed opgebouwd en zit vol verassingen. Ondanks dat het hier en daar, naar mijns inziens, wat voorspelbaar was, is het een goede psychologische roman. De verschillende verhaallijnen komen op het einde goed bij elkaar. Anne Neijzen laat met haar boek ‘De perfecte dochter’ zien, dat je door middel van goed en realistisch schrijven een zwaarbeladen onderwerp, eenvoudig maar wel doeltreffend aan lezers over kan brengen. De titel is precies waar het om gaat. Al is het een boek voor alle dochters. Perfect of niet maar die wel met vragen of problemen rondlopen. De kundigheid van Anne Neijzen als personal coach, komt wat dit onderwerp aangaat heel goed naar voren.

Daarnaast is de omslag een goede weergave van de inhoud. Al zal je dat pas na het lezen van het boek begrijpen. Dit boek lezen is zeker niet zonde van je (leestijd) want het laat je nadenken en voelen. Dat heeft Anne Neijzen heel goed gedaan.

lampion, de perfecte dochter

Specificaties De perfecte dochter

Titel: De perfecte dochter | Auteur: Anne Neijzen | Uitgeverij: Nieuw Amsterdam | Eerste druk: 2023 | Aantal bladzijden: 255 | ISBN 9789046831403 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.