Echo – Matt Haig, een boeiende scifi YA roman

Het is alweer even geleden dat ik een echt scifi boek heb gelezen. Gelukkig is daar Echo van Matt Haig! In de toekomst, in het jaar 2115, leven de mensen in een wereld die best op de onze lijkt maar dan toch totaal anders is. Daarmee bedoel ik dat het geen utopie of dystopie verhaal is. We leven in Echo in een wereld waarbij het leven gaat zoals het gaat met goede en slechte dingen. Het voelt onwijs echt wat mij betreft. In 2115 zijn er bijvoorbeeld echo’s, slimme robots. Ik heb genoten van dit boek en de naam van de auteur komt je misschien wel bekend voor!

hoofd Scifi roman Echo

Echo – Matt Haig

Audreys vader heeft haar geleerd menselijk te blijven in de moderne wereld waarin ze leven. Ze heeft een muur om zichzelf heen gebouwd; een muur van boeken en muziek, filosofie en dromen. Een muur die Audrey onderscheidt van echo’s: verfijnde, emotieloze machines die zijn ontworpen om sprekend op mensen te lijken en voor mensen te werken, maar die niet menselijk zijn.
Daniël is een echo, maar hij is niet zoals de andere echo’s. Hij voelt een connectie met Audrey, een gevoel dat niet past in het ontwerp van Daniël. Hij kan het dan ook niet begrijpen of uitleggen. En wanneer Audrey zich in verschrikkelijk gevaar bevindt, weet hij dat hij haar móét redden. Echo van Matt Haig is een krachtig scifi-verhaal over liefde, verlies en wat ons nou écht menselijk maakt

Matt Haig

Matt Haig is geboren in 1975. Hij heeft gewoond in Londen, Spanje en woont nu in York. Samen met auteur Andrea Semple en hun twee kinderen. Zijn debuut, The Last Family in England*, was direct een bestseller in Engeland. The Dead Fathers Club*, is een update van Hamlet met een 11-jarige jongen in de hoofdrol. The Possession of Mr Cave*, is een horrorverhaal van een overbeschermende vader. Deze twee boeken worden verfilmd en zijn in vele talen vertaald. Matt Haig schrijft naast volwassen boeken ook voor kinderen en young adult. Zijn kinderboeken Shadow Forest*, en de sequel, The Runaway Troll* hebben awards gewonnen. Echo van Matt Haig was zijn eerste young adult, al heeft hij een hekel aan stempels en moest dit verhaal gewoon verteld worden.

Hoogst waarschijnlijk ken je Matt Haig van zijn knaller De Middernachtbibliotheek. Ik heb deze nog niet gelezen maar andere teamgenoten wel. Door hun enthousiaste reacties en na het lezen van Echo, staat deze ook hoog op mijn te lezen lijstje!

Scifi

Scifi, oftewel sciencefiction is zo’n genre waar al snel de wenkbrauwen bij opgetrokken worden. Zonde! Ook dit genre is zo rijk in prachtige boeken. Vaak is een scifi een utopie of een dystopie. Toch vind ik Echo van Matt Haig niet in die laatste twee genres vallen. En dat is heel sterk van hem geschreven. Hij heeft namelijk een toekomst gemaakt die heel erg echt aanvoelt. Zonder deze heel duister te maken, of zonder deze op te hemelen. Het is gewoon zoals het is met goede en slechte kanten. Vanaf de eerste regel komt zijn wereld heel realistisch tot leven in mijn hoofd.

De omgeving, de karakters maar ook de geschiedenis. Het voelt zo echt allemaal! Zo lezen we over heftige tsunami’s, blindwearspuitbussen, Googlerellen, gensupplementen, hersentabletten, nanochirurgie. paalwoningen, hologrammen en meer. Het boeiende is dat Echo van Matt Haig al in 2014 geschreven is. Nog voor zijn grote doorbraak bij ons. Momenteel staan we aan de voet van een nieuw internet en komen bepaalde elementen uit dit boek al heel dichtbij zoals de infolenzen. Echo is ook een roman. Er is dus heel veel ruimte voor karakteropbouw, filosofische mijmeringen en ethische vraagstukken.

Wat is leven?

De titel is allesbepalend natuurlijk. Boven alles draait dit verhaal om de echo’s: een robotmachine met AI die heel erg menselijk zijn. De vraagstukken wanneer iets leeft, wanneer iets rechten heeft en wanneer iets echt gevoel heeft komen ruim aan bod. Ook staat echo voor de zaken uit het verleden die in het heden blijven nagalmen. Audrey is een aangenaam hoofdkarakter, een sterke meid die veel voor haar kiezen krijgt. Daarnaast hebben we Daniel, de mysterieuze Echo die anders dan anders is. Maar waarom en op welke manier?

Echo van Matt Haig valt in het hokje young adult sciencefictionroman, als je het tenminste een stempel moet geven. In zijn nawoord lees ik dan ook dat hij een hekel heeft aan hokjes en dat dit verhaal er gewoon opeens was. De hoofdpersonages zijn 15 jaar, om die reden valt het onder de noemer young adult. Maar voor mij als volwassene leest het ook prima. Spannende actie wordt afgewisseld met ethische en morele vraagstukken. Ook is er veel ruimte voor cultuur en kunst. Don quixote, Federico Garcia Lorca, Matisse, Picasso. Jane Eyre en Sophicles komen bijvoorbeeld voorbij. Ik hou van auteurs die kunst en cultuur vermengen met spannende verhalen. En die dan weer met boeiende vraagstukken des levens weten te vervlechten.

‘Een boek is een plattegrond,’ had ze gezegd toen ik Jane Eyre uit had. ‘Er zullen momenten in je leven zijn waarop je je verloren en in de war voelt. Lezen is dan de manier om bij jezelf terug te komen. Er bestaat geen enkel probleem dat niet ooit ergens door een boek is opgelost. Ik wil dat je dat niet vergeet. Alle antwoorden zijn ooit opgeschreven. En hoe meer je leest, des te beter je zult weten hoe je in zulke moeilijke tijden je weg kunt vinden.’
~
Blz 245

Echo - Matt Haig

Liefde

Echo van Matt Haig is ook een liefdesverhaal wat gaat over diverse vormen van liefde. In vriendschap, familie en liefdesrelaties. Heel eerlijk gaf de cover wel veel weg voor mij. De Nederlandse cover vind ik wel toffer van ontwerp dan de Engelse. Het verhaal was qua karakterwendingen en grote verhaallijnen niet heel verrassend. Dat vond ik niet storend. Ook voelde het wat kort ergens, de romance die aanwezig is voelde ik bijvoorbeeld niet. Ik geloofde het wel, het was ook passend en mooi, maar het echte meezwijmelen heb ik niet gehad.

Toch waren die zaken niet storend. Echo van Matt Haig was verrassend en verrijkend voor het genre. Tijdens het lezen bouwde de toekomstige wereld zonder moeite om me heen op. De karakters waren levendig en de filosofische vraagstukken waren soms wat meer aanwezig dan de actie. Maar dat maakte het verhaal ook wel weer aangenaam anders dan vergelijkbare scifi-actieknallers. Het smaakte eigenlijk naar meer, meer van de hoofdkarakters en meer van de geweldige wereld die Haig heeft gemaakt.

Ik ben zeer aangenaam verrast door deze kennismaking met deze auteur. Ik vind het tof dat hij voor alle leeftijden boeken heeft geschreven en ik ga zeker meer lezen.

Specificaties Echo – Matt Haig

Auteur: Matt Haig | Uitgever: Moon / OverAmstel | Vertaald door Merel Leene in 2022 | Uitgave Engelse boek Echo Boy in 2014 | 384 pagina’s | 9789048865826 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.