De kleuren van magie, een fantastische start van Schemering 1 boekenserie

Schwab, een naam die je vast niet is ontgaan. Of je bent al helemaal in al haar boeken gezogen, of het staat op je te lezen lijstje. De kleuren van magie kwam uit als special edition en ik heb deze meteen gekocht. En deel 2, en deel 3… Zonder ooit iets van Schwab toen gelezen te hebben. Inmiddels is mijn kennismaking al geweest met deze auteur. En is het tijd om in deze grandioze fantasy wereld te stappen. En wow, wow, wow en had ik al wow gezegd? Ik durf zelfs te zeggen dat dit ook een goed boek is als (dark) fantasy niet jouw genre is. Klaar voor mijn jubel recensie zonder spoilers? As Travars!

De kleuren van magie schwab schemering 1 dark shade of magic fantasy voorkant cover kader boekenserie

Synopsis De kleuren van magie

De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen reist als ambassadeur voor de Maresh-dynastie. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Delilah Bard ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat hen naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht..

De Schemering-trilogie werd door The Guardian en Waterstones uitgeroepen tot een van de beste fantasyboeken van het jaar. De kleuren van magie is deel 1 en een vierde deel komt er ook al aan.

Auteur Schwab en limited editons

Ik wil starten met de liefde voor de uitgave van deze boeken. Het verhaal is en blijft het belangrijkste, maar inmiddels zijn wij lezers hongerig naar mooie uitvoeringen. De kleuren van magie is echt grandioos ontworpen. Elke mm is passend bij het verhaal. Zoals het bedrukte boekenblok in de diverse kleuren van de verschillende Londens uit het verhaal. De linnencover met geheime titel, artwork, coverdesign en meer. De opmaak binnenin is ook geweldig van De kleuren van magie. En dan staat het verhaal ook nog als een huis. Niet voor niets dat ik deze edities al ben gaan verzamelen zonder ooit iets van Schwab gelezen te hebben. En gelukkig maar. Het draagt zeker bij aan het heerlijke gevoel en onderdompeling in deze wereld van Schwab.

V.E. Schwab (1987) is een Amerikaanse nummer 1 New York Times-bestsellerauteur. Op haar 20ste heeft ze durven vertellen dat ze gay is en wordt aangesproken met zij/hen. De boeken van Schwab zijn grandioos populair over heel de wereld. En nee dit is geen slimme marketing rage, haar boeken zijn echt grandioos goed. Wat kan deze vrouw verhalen vertellen! Schwab is een fervent reiziger en behaalde een Master of Fine Arts aan de universiteit van Edingburgh. Ze woont nu ook in Edingburg, Schotland. Ze is vooral bekend om haar roman Vicious* uit 2013, de Shades of Magic-serie*, The Invisible Life of Addie LaRue*. Haar kinder- en jeugdboeken die zijn gepubliceerd onder de naam Victoria Schwab.

As Travars!

As travars! (doorreizen). Epische fantasyboeken kunnen nogal een kluif zijn. Je krijgt één of meerdere werelden naar je te toegeworpen, veel karakters, geschiedenis, intriges, culturen en bepaalde gewoontes. Maar Schwab heeft de gave om dit alles juist vriendelijke en geheel toegankelijk aan jou als lezer toe te reiken. We mogen doorreizen met haar karakters en alles voelt heel natuurlijk en logisch. Geen enkel moment was ik overrompeld door de grootsheid van De kleuren van magie. En het verhaal is groots. Wat een heerlijke reis is dit boek. Vanaf het eerste woord ben ik even helemaal weg en reis ik mee met de authentieke, boeiende en kleurrijke karakters.

Om die reden denk ik zomaar dat als fantasy niet jouw genre is, dat De kleuren van magie wel een boek voor je kan zijn. Het schuurt tegen dark fantasy aan, de gebeurtenissen zijn niet flauw namelijk. Het verhaal draait om magie in alle tinten. Van niks naar diep en donker. En vooral naar hoe zich dit uit bij mensen. De drang naar macht, de honger naar controle en de noodzaak tot overleven. Waar de verschillende Londens een sterke kleur hebben, zo gemêleerd is het verhaal.

Overigens is De kleuren van magie officieel een crossover fantasy. Dat houdt in dat één of meerdere personen reizen tussen diverse, van elkaar verschillende werelden. Meestal door een portaal of een ander magisch iets.

Cliché in fantasy

Elk genre kent bepaalde cliché’s zonder dat dit per se negatief hoeft te zijn. Bij fantasy draait het vaak om een wat zonderling en kil mannelijk karakter en daarnaast een vrijgevochten wat rebelse vrouwelijk karakter. Die twee komen samen en eerst is het botsen maar uiteraard groeien ze naar elkaar toe in een bepaalde queeste. En ja ook de De kleuren van magie bouwt op dit cliché. Delilah, ook wel Lila, Brard is lekker rebels en van de straat doch charmant. En Kell is ingetogen en eigenzinnig maar met de mogelijkheid tot bepaalde mensen toch bij zijn hart te laten. Zijn broer, prins Rhy van het Rode Londen, bijvoorbeeld. Het is niet zijn broer in bloed, maar de band is wel degelijk voelbaar.

Wat ik zo heerlijk vind aan Schwab is dat ze geen onnodige tijd besteed aan het cliché van de misverstanden die zich ook vaak voordoen in soortgelijke verhalen. Geen plaats voor ellenlang gekissebis en op voorhand voorspelbare situaties tussen de karakters. Wel alle ruimte voor het avontuur en aan de hand daarvan de karakterontwikkeling. Want juist het samen een bepaalde reis maken laat indrukken achter en daar is Schwab ijzersterk in. Ze weet te verrassen met korte hoofdstukken die lekker snel een bepaalde situatie omschrijven and I love die manier van vertellen. Enerzijds rijk en kleurrijk in haar wereld, verhaal en karakters. Anderzijds lekker snel en straight to the point zodat er alle ruimte is voor ontwikkelingen en het anticiperen daar op.

Voor welke leeftijd is De kleuren van magie?

Het begin van de Schemering boekenserie is denk ik voor een ruim publiek qua leeftijd. Het is voor volwassenen en jong volwassenen. Dus ook voor Young Adult. Ik denk ook dat het voor jongeren geschikt kan zijn. Ik las toen ik twaalf was Tolkien en Stephen King en als kind haal je toch andere dingen er uit. In De kleuren van magie komt bloed voor, een gevecht hier en daar, wat liefde, geen seks, donkere magie, onderdrukking en machtsmisbruik. Maar ik denk dat elke leeftijd er weer anders naar kijkt en dit anders ervaart. Schwab weet een veilige wereld(en) te creëren waarin lezers diverse emoties en gevoelens kunnen ontdekken.

Een inclusieve wereld overigens wat het benoemen niet waard zou moeten zijn, maar puur omdat deze recensie dan wel vindbaar is benoem ik het. Ik ben voor vrije liefde tussen twee gelijkwaardige personen, maar helaas is dit nog niet wat normaal is in de wereld. Dus fijn dat Schwab dit in haar boeken opneemt.

Liefde voor deze wereld

Je leest mee vanuit het oogpunt van Kell en Lila en daarnaast zijn nog vele andere boeiende karakters. Ik was zeer gecharmeerd van de Dane-tweeling. En Barron heeft een plekje in mijn hart en ik wil graag meer van Tieren lezen! Ik verwacht meer van Rhy te gaan lezen nog. Ik weet niet helemaal welke kant het verhaal nu op gaat, de grote apotheose is geweest. En Schwab heeft zoveel liefde voor deze wereld en karakters dat het alle kanten op kan gaan. Maar ik verwacht zeker meer liefde, vriendschap, avontuur, magie, oorlog en diverse soorten zinderingen (sinds dit boek vind ik dit een woord) door mij en het boek heen. Ik heb nog 2 andere boeken liggen en dan duik ik weer snel terug in deze heerlijke rijke wereld.

De kleuren van magie schwab fantasy schemering boekenserie

Boekentips passend bij De kleuren van magie

Spoilerfree korte uitleg over de wereld en doelgroep

Specificaties De kleuren van magie

Auteur: V.E. Schwab | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Inge Pieters | Engelse titel: A Darker Shade of Magic | Deel 1 Schemering-trilogie | Eerste druk 2019 / Vierde druk september 2022 | 9789022596838 | 416 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.