Juno en Legs, een ode aan vriendschap en liefde

Wanneer je zoveel leest als ik, dan heb je gedurende het leesjaar echt wel een paar keer tijdens het lezen, of na het dichtslaan van een boek, dat je zeker weet dat dit het beste en mooiste boek was wat je gelezen hebt. Mij overkwam dit tijdens het lezen van het boek ‘De knikkers van Qadir’ – Leo Bormans. Het verhaal was zo mooi beschreven en de emoties kwamen echt binnen, zodat ik las met een brok in mijn keel. Maar nu ik onlangs het boek ‘Juno en Legs’ – van Karl Geary uitlas, bleek de emotie van het verhaal nog verder binnen te kunnen dringen en liet ik echt een traan.
Wat is bij jullie het laatste boek waarbij je een traan gelaten hebt?

Juno en Legs, voorkant

Synopsis Juno en Legs

Jaren ’80, Ierland. Juno en Seán, met bijnaam Legs, zitten bij elkaar in de klas op een strenge katholieke school in Dublin. Juno houdt al van Legs sinds ze voor hem opkwam tegen zijn pestkoppen. Haar vrolijke karakter met tevens een scherp randje, doet zijn moed oplaaien. Daarentegen maakt zijn tederheid dat zij zich veilig bij hem voelt. Er bloeit een onwaarschijnlijke vriendschap op tussen hun beide. Samen verlangen ze naar een beter leven en beginnen zich tegen hun omgeving af te zetten. Samen zijn Juno en Legs onoverwinnelijk. Ook al denkt de rest van de wereld daar heel anders over.

Juno en Legs. Dublin jaren'80

Auteur, scenarist en bareigenaar

Karl Geary is geboren op 31 mei 1972 in Dublin. Toen hij zestien jaar oud was verhuisde hij naar New York. In een visumloterij voor Ierse immigranten zonder geldige verblijfspapieren, haalde hij zijn groene kaart.  Dankzij deze kaart werd hij een genaturaliseerd burger. Vanaf 1994 is hij gaan acteren in zowel het theater als voor televisie en films. Hij behaalde bekende producties zoals bijvoorbeeld Madonna’s Seksboek en Sex and the City. Hij schreef zelf het script voor Coney Island Baby en speelde daar ook de rol van personage Billy Hayes in.

Tussendoor was hij mede-eigenaar van een club en nu nog steeds eigenaar van een bar in het centrum van Manhattan. Juno en Legs is niet zijn eerst boek. Hiervoor schreef hij Montpollier Parade*. Dit debuut behaalde de shortlist van de ‘Costa Award’ en de ‘Irish Book Award’. Karl Geary is sinds 2003 getrouwd met de Schotse actrice Laura Fraser. Samen hebben ze een dochter. Uit een eerder huwelijk heeft Karl Geary een zoon. Nu wonen ze in Glasgow, Schotland.

Karl Geary auteur

Gelezen met een brok in mijn keel

Juno en Legs, wat een stel. Meerdere keren hebben ik ze achter het behang willen plakken, willen troosten, maar in de meeste gevallen willen beschermen. Want wat een gevecht hebben zij in hun jonge jaren al moeten bevechten. Hoe ongelofelijk knap van de auteur Karl Geary dat hij die struggle zo goed weet te verwoorden. Zelden komen emoties zo goed over vanaf het papier. Meerdere momenten heb ik echt met een brok een mijn keel gezeten.

Geen rozengeur en maneschijn

Het is de schrijfstijl van Karl Geary die zo buitengewoon goed is. Hij weet een eenvoudige schrijfstijl te combineren met begrijpelijke poëzie. Niet dat zijn zinnen voorzien zijn van rozengeur en maneschijn. Juist niet. Het zit hem meer in de combinatie van de scherpe en harde taal van Juno en Legs tegenover de intense tederheid die hun liefde uitstraalt.

ekster

”Hou vol, het komt goed”

Doordat ze zich verzetten tegen hun omgeving, en hier ook wel toe gedwongen worden, vervreemden ze zich steeds verder en verder. Het verdrietige is dat ze worden bekeken, gevreesd, gehaat en verguisd maar niemand, nou ja vrijwel niemand ziet wie ze écht zijn en wat ze écht nodig hebben. Dat is wat mij zo ontroerende in het verhaal. Die honger naar gezien, maar vooral ook gehoord willen worden. Telkens weer wilde ik ze woorden van troost toefluisteren en in mijn armen sluiten. Ik wilde constant voor ze zorgen en woorden zeggen als: ‘’Hou vol, het ligt niet aan jou. Het komt wel goed’’.
Als je dat als auteur voor elkaar krijgt verdien je echt elke prijs die er maar te winnen valt.

bidprentjes

Juno en Legs verdient een toneelstuk

Nu ben ik zelf niet zo van het toneel, zelfs films kijken is niet zo aan mij besteed, maar ik zag in het verhaal van Juno en Legs wel een prachtige theatervoorstelling voor me. Geen grootste Amerikaanse productie met glitter en glamour maar een ingetogen wat donker optreden. Maar goed wie ben ik om dat te bepalen. Al heb ik wel een tipje van de sluier ergens opgelicht.

Ook voor de leeslijst een belangrijk verhaal

Het boek ‘Juno en Legs’ verdient het om overal aangeprezen te worden. Het is denk ook een heel belangrijk verhaal voor de al wat volwassen jeugd en zou heel goed op de leeslijst geplaatst kunnen worden. Het haalt namelijk diversen thema’s aan zoals: het gevecht met volwassen worden, relaties, ouder en kind, geaardheid en keuzes maken.
Daarmee zeg ik niet dat het een young-adult roman is. Het is voor iedereen een eyeopener. Want door dit te lezen word je ook teruggeworpen op keuzes die je zelf ooit gemaakt hebt.

Alles is liefde, ware liefde

Het einde van het boek is hartverscheurend maar ook onvergetelijk. Want de daad die dan verricht wordt is alleen maar mogelijk bij echte liefde.  
Juno en Legs zijn een stel door dik en dun. Dit verhaal, hun relatie verwoord de betekenis van echte vriendschap, maar bovenal de betekenis van ware liefde.

Om een ander geven is echt vreselijk

Specificaties over het boek Juno en Legs

Titel: Juno en Legs | Oorspronkelijke Titel: Juno loves Legs | Auteur: Karl Geary | Uitgeverij: Nieuw Amsterdam | Vertaling: Lucie van Rooijen | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijde: 287 |
ISBN 9789046831144 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.