Zetelwezens, een antwoord wat er diep onder je bank gebeurd

Heb jij je ook altijd afgevraagd wat er nou allemaal diep in het donker onder een bank gebeurd? Ik denk dat iedereen zich wel bewust is van dit schemerrijk waar verloren objecten gevonden kunnen worden. Of waar dingen juist spoorloos verdwijnen. Komen er kinderen en dieren bij in je gezin? Dan is dit duistere schemerrijk vaak nog actiever. Zetelwezens duikt in deze wereld en geeft je antwoorden..

zetelwezens

Zetelwezens

Diep onder de meubels, achter weggerolde spullen,
tussen oude munten en nooit opgezogen prullen,
vaak ook onder kasten of een lage boekenplank,
maar meestal onder een zetel, een sofa of een bank,

waar de kruimeldief niet dieft
en de schoonmakers niet schonen
is een grote, grijze wereld,
waar de zetelwezens wonen

Een meeslepend verhaal over al het moois dat je kan overkomen zodra je je veilige plekje durft te verlaten.

Eeltje piekert, tobt en denkt
en dat duurt vele dagen lang,
maar van pieker-tobben-denken
word je geen greintje minder bang.

Robin Aerts – Zetelwezens

Donker Schemerrijk

De ruimte onder je bank, sofa, loveseat of welke zetel dan ook, is in mysteriën gehuld. Je vindt er verloren zaken, maar tegelijk verlies je er ook menig object. Het is niet heel makkelijk toegankelijk en de lichtval varieert van schemerig tot aardedonker. Deze mysterieuze plek is het decor en voedingsbron voor het toffe prentenboek Zetelwezens.

Robin Aerts heeft de tekst geschreven, en die ken ik van een andere review op onze boekenblog die mij toen fascineerde. De Koningin der Luizen was dit boek en het gaat over eenzaamheid bij kinderen. Een prachtig indrukwekkend boek. Ik was me niet direct bewust dat dit boek Zetelwezens ook uit zijn pen komt. Maar meteen valt me op dat ook dit een prachtig verhaal is met een indrukwekkende boodschap.

Illustraties

De illustraties in Zetelwezens komen van de hand van Lot Vandekeybus. Gaat er niet meteen een lampje branden? Ik moet eerlijk toegeven bij mij ook niet. En dat terwijl haar illustraties direct een gevoel van herkenning bij me oproepen. Ze bevatten een bepaalde mate van gemak, warmte en ik voel me er direct bij thuis. Bij nader onderzoek is Lot nog helemaal niet zo bekend in kinderboekenland. Iets wat na dit boek denk ik wel gaat veranderen.

Ik noemde net al gemak. Daarmee bedoel ik niet dat de illustraties simpel zijn. Nee integendeel, het zijn indrukwekkende gelaagde beelden. Beelden die meteen warm en welkom voelen en een prachtige aanvulling zijn op het verhaal van Robin. Maar dat het illustreren in Lot haar bloed en vingers zit dat valt me wel direct op. Op haar Instagram pagina (LOTS) zie ik prachtige plaatjes voorbij komen. Het komt over alsof het creëren van beelden haar natuurlijk af gaat en dat bedoel ik met gemak.

Thema’s in Zetelwezens

Bovenal is Zetelwezens een prentenboek over mysterie, verwondering en fantasie. Het prikkelt de fantasie en voedt de verwondering. Iets wat ik kostbaar en belangrijk vind in (kinder)boeken. Tegelijk weet Robin belangrijke thema’s te verweven in het boek. Vriendschap, eenzaamheid, nieuwsgierigheid, perspectief en uit je comfortzone gaan. En dat alles ook nog eens op rijm. Het voorlezen van Zetelwezens is heel aangenaam. Er zit een fijn voorleesritme in.

Eeltje is een minuscuul klein zetelwezen. Veilig verstopt in het schemerrijk van je bank. Eeltje vindt het wel prima daar, of is het voornamelijk angst wat haar daar houdt? Maar er zijn toch allemaal gevaren..? Toch wordt haar nieuwsgierigheid gevoed door geluiden vanuit de andere wereld. Verstoppen of ontdekken? Wat is wijsheid? En wat levert beide op?

Tien-Pond-Durven kruist het pad van Eeltje en na die ontmoeting zal het leven voor haar nooit meer hetzelfde zijn.

zetelwezens

Hallo en welgekomen!
Shalom en wees gegroet!
How are you? Comment ca va?
Salaam en Alles goed?

Robin Aerts – Zetelwezens

Verwonderen

Zetelwezens vind ik een heerlijk boek. En zo ook mijn dochter. Vol vragen en positief geprikkelde fantasie gaan we door dit verhaal heen. Haar perspectief veranderd op diverse vlakken. Ze is zelf ook verlegen en vind haar bubbeltje vaak fijn. Tot op zekere hoogte mag en kan dit ook. Maar soms is het vergroten van je bubbel, of zelfs deze verlaten hetgeen wat je moet doen. Boeken waarbij er een positief verhaal volgt als je toch het ongemakkelijke gevoel van de wereld ontdekken aangaat, zijn voor haar erg motiverend.

Het is een heerlijk voorleesboek. Voor thuis maar ook voor op de opvang of in de klas. En geloof mij.. jij en je publiek kijken nooit meer hetzelfde naar de ruimte onder je bank.

Specificaties Zetelwezens

Auteur: Robin Aerts | Illustraties: Lot Vandekeybus | Uitgever: De Eenhoorn | 48 pagina’s | 9789462916036 |
Oktober 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.