Sep is jarig en Sep en de baby – Ingeborg Bijlsma

Vandaag twee hele leuke prentenboekjes van schrijfster Ingeborg Bijlsma. Zij is de succesvolle auteur van boekenseries voor peuters en kleuters. Samen met illustrator Monica Maas ontwikkelde Bijlsma de serie Bobbi. De peuter- en kleuterboeken over Sep zijn de nieuwste boeken van Ingeborg Bijlsma. Het zijn vrolijke verhalen vol herkenbare situaties. Vandaag neem ik je mee in twee belangrijke belevenissen van Sep. Sep is jarig en Sep en de baby en er zijn ook al nieuwe avonturen!

sep is jarig

Sep is jarig

Kinderen die bijna jarig zijn, zijn altijd een beetje van de leg zoals ik dat noem. Ze vinden het spannend, wie zullen ze uitnodigen voor een feestje, zullen ze wel krijgen wat ze het allerliefste willen, maakt of koopt mama/papa wel de goede taart en zijn er wel genoeg chipjes, snoepjes en limonade. Sep is jarig is een boekje die goed aansluit bij deze beleving.

sep is jarig

Het boek Sep is jarig begint de nacht voor zijn verjaardag. Sep ligt te woelen in bed, het slapen lukt niet. Hij is niet moe. Beneden hoort hij stemmen en hij gaat snel naar beneden. Papa en mama versieren de kamer met slingers en ballonnen! Sep mag meehelpen. Papa begrijpt best dat het spannend is! Na een koekje en wat drinken is het echt tijd voor bed!

’s morgens wordt hij vroeg wakker en springt op bed. Sep is jarig!  Zusje Suus komt hem vertellen dat er wat moois in de kamer staat. Een fiets! Hij mag hem meenemen naar school en daar mag hij op de feeststoel staan. Sep is jarig en daarom  mag hij met wat lekkers langs de klassen!

sep is jarig

Na school een feestje met taart en heel veel cadeautjes, hiep hiep hoera!. Van opa en oma krijgt hij een coole tent. Samen met zusje Suus maakt hij met opa en oma een leuke selfie. Daarna met opa nog even fietsen door de straat en dan gloeien zijn wangen en is het tijd dat iedereen weggaat!

Sep en de baby vervolg op sep is jarig

en de baby

In Sep en de baby zien we Sep weer in zijn blauwe broek en rood//geel gestreepte trui. Het verhaal van Sep is jarig gaat verder! Sep wijst naar de buik van mama. Daar zit een baby in. Een broertje of een zusje? Als opa en oma langskomen hebben Sep en Suus een verrassing onder hun jas zitten. Lees maar gauw wat er op hun T-shirt staat! Op de muur zien we de leuke selfie die ze op Sep zijn verjaardag hebben gemaakt!

Suus geeft haar pop een fles en Sep speelt met zijn trein. Hij weet niet of een baby wel zo leuk zal zijn. Papa zegt dat het goed komt. Als mama een echo gaat maken mogen Suus en Sep mee. Ze zien de baby op tv. De baby lijkt wel een acrobaat!

en de baby

Sep staat in de babykamer. Hij is nu toch wat ongeduldig geworden. Sep wordt wakker in het donker en hoort een geluid. Mama heeft een baby vast. De baby pakt meteen Seps vinger vast.

Sep mag helpen met slingers en de vlag en hij mag helpen met de beschuit met muisjes! Elke dag komt er visite en dat vindt Sep superstom. Vaak is het wel gezellig zeker als er vriendjes zijn. Sep mag ook helpen bij het badje hij voelt zich echt een grote broer! Eerst moest hij wel een beetje wennen. Maar de baby maakt alles nog veel fijner!

 en de baby

Wat ik van de Sep boekjes vindt:

Sep is jarig en Sep en de baby zijn net zoals de Bobbi boekjes, in rijmvorm geschreven. De zinnen zijn wel wat langer dan in de Bobbi boekjes en duidelijk wat meer voor kleuters geschreven. Al vinden bij mij de oudste peuters dit ook een erg leuk boekje. Zelf vind ik rijmvorm altijd fijn voorlezen.

De illustraties in Sep is jarig en Sep en de baby zijn mooi getekend met heldere kleuren. Niet te veel details maar precies genoeg. Sep heeft in beide boeken een blauwe broek en rood/geel gestreept shirt aan. Heel herkenbaar voor de kinderen ze herkennen Sep direct.

Er komen genoeg moderne dingen voorbij zoals in Sep is jarig: Selfies maken, fruitspiesjes als traktatie op school. En het sluit ook echt aan bij de belevingswereld van een kind. De kleuterleeftijd is de leeftijd voor nieuwe fietsen, krijg je nog een verjaardagskroon bij de juf/meester. En vier je een kinderfeestje thuis. Bij Sep en de baby zie je in de wachtkamer voor de echo een kralenplank zoals je die overal kunt vinden. En de treinbaan en een kastje waar de babykleertjes in liggen komen zo uit de Ikea.

Specificaties Sep is jarig en Sep en de baby

Auteur:  Ingeborg Bijlsma | Uitgeverij:  Kluitman |  9789020676617 (jarig) 9789020676624 (baby) | 32 pagina’s | november 2018 | meer informatie Sep is jarig & Sep en de baby of bij je lokale boekhandel

sep is jarig en sep en de baby

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.