Schoenbek – een boek over een bijzondere vogel

Heb jij weleens van een schoenbekooievaar gehoord? Dit boek gaat over Schoenbek, een bijzondere en opvallende vogel uit Afrika. Maar de andere vogels vinden hem maar lelijk en raar.

schoenbek

Een bijzondere vogel uit Afrika: Schoenbek

Maak kennis met Schoenbek. Zijn kop lijkt zo groot als die van een walvis, zijn bek heeft meer weg van een schoen en zijn voeten zijn maat boot. Niks elegants aan Schoenbek, zeggen de andere vogels. Kijk liever naar Kleine Zilverreiger, die danst sierlijk op zijn lange tenen. Of naar Afrikaanse Zeearend, die zo majestueus over het water glijdt. Wat vindt Schoenbek daarvan, dat ze zulke onaardige dingen zeggen? Helemaal niets, hij luistert niet eens. Hij heeft wel wat beters te doen.

Een boek over ijdelheid en geroddel

Oké, Schoenbek is in de ogen van de andere vogels misschien niet moeders mooiste, maar de manier waarop ze hem behandelen is niet echt netjes. Ze vinden zichzelf de allermooiste, en scheppen op over hun eigen schoonheid. Schoenbek is maar lelijk: zijn voeten, zijn bek, zijn kop en zijn vleugels. Maar hij luistert niet naar ze, want hij is veel te druk bezig met belangrijke dingen. En daar komen de andere vogels maar net op het nippertje achter. En daarna schamen ze zich voor hun gedrag tegenover Schoenbek. Dit is een prachtig boek om dit onderwerp centraal te stellen. Want hoe vaak komt het niet voor dat je al een mening over iemand hebt, puur gebaseerd op hoe hij of zij eruit ziet? Schoenbek leert om verder te kijken dan je neus lang is, en niet alleen naar iemands uiterlijk te kijken, maar vooral naar zijn kwaliteiten.

Prachtige tekeningen van Afrikaanse vogels

In dit boek stelen verschillende vogels uit Afrika de show. Zo zien we de zadelbekooievaar, de bonte ijsvogel, kleine zilverreiger en Afrikaanse zeearend. Deze vogels zijn prachtig getekend, vol mooie kleuren. Vooral de tekening met Schoenbek en de krokodil is heel tof! De actie spat gewoon van de pagina. Ik vind het verhaal echt heel origineel en op een mooie manier geschreven. Het is verrassend en er zit herhaling in, wat ik altijd heel prettig vind bij het voorlezen bij jonge kinderen. Al deze punten bij elkaar maken dat Schoenbek een grappige, originele fabel is, met een bijzondere vogel in de hoofdrol!

Specificaties ‘Schoenbek’

Auteur: Joukje Akveld | Illustraties: Piet Grobler | Uitgeverij: Querido | 9789045126814 | 5 juli 2022 |
40 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.