Tweede leven, een mindfuck thriller van Louise Candlish

Ik denk dat ik misschien wel het meest kritisch ben in het genre thriller. Waarom? “Gewoon” een spannend boek doet het niet voor mij. Ik zoek de verhalen die iets unieks hebben. Of die me in de maling weten te nemen. Of ze moeten gewoon goed geschreven zijn. Daarbij heb ik al heel veel spannende verhalen gelezen en gezien. De thriller een Tweede leven oogde redelijk spannend en de synopsis prikkelde mij enigszins. Het leek me een luchtige vakantiethriller. Maar ik had er niet meer naast kunnen zitten. Wat een geniale mindfuck is dit boek! So far mijn spanningsopbouw met betrekking tot deze recensie… maar lees vooral verder waarom ik zo enthousiast ben. Zonder spoilers.

Tweede leven, een mindfuck thriller van Louise Candlish

Synopsis Tweede leven

Lijken in de kast heeft iedereen wel.
Een lijk in je verleden is een ander verhaal.

Alex leidt een fijn leven met zijn vrouw Beth in een mooie Londense buitenwijk. Hij is wat op zichzelf, maar wel vriendelijk; een goede echtgenoot en buurman.

Dan wordt er aangekondigd dat de rommelige strook bosjes tegenover hun huis plaats gaat maken voor een mooi wandelpad. Dat zal de buurt meer aanzien geven en de huizenprijzen ten goede komen, dus iedereen is blij. Iedereen, behalve Alex. Die lijkt ineens wel een ander persoon; hij is chagrijnig en onrustig.

Het probleem is dat Alex die bosjes heel goed kent van vijfentwintig jaar geleden, en dat daar een groot geheim begraven ligt. Een geheim waar hij al heel lang voor op de vlucht is en dat het einde van zijn zorgvuldig opgebouwde leven kan betekenen. Bereid je voor op een geniale mindfuck in Tweede leven!

Muziek uit het boek: Dusty Springfield – Spooky

Heden en verleden

Dat ik Tweede leven geweldig vind, dat is geen verrassing meer. Maar het waarom onderbouwen zonder spoilers… dat is nog een uitdaging. Maar daar ga ik. Iets wat ik heel sterk vind in deze thriller zijn de karakters en hun verhaal. Vriendschap en liefde zijn heel belangrijk. We lezen mee met de vrienden Rick en Rollo in de jaren 90, een heerlijke tijd. Ze wonen op zichzelf, werken, leven en ondervinden de struggles des levens die twintigers meemaken. Geld te kort, liefde, werken, katers, problemen met ouders en jezelf vinden.

Daarnaast lees je mee in het ‘nu’, met Alex die samen met Beth woont. De bosjes tegenover hun huis worden afgegraven en krijgen eindelijk een bestemming. Iets wat Alex meer dan normaal zenuwachtig maakt. Tel daarbij een zwangere vriendin van Beth op die uit haar huis is gezet en bij hun onderdak krijgt. Een vriendin die, zo lijkt, er alles aan doet om het leven van Alex overhoop te gooien en te manipuleren. Zowel het verleden als het heden in deze thriller Tweede leven zijn op een bepaalde manier verweven met elkaar. Dat weet je als lezer. Maar hoe? Candlish weet het tot de laatste bladzijdes mysterieus te houden, zonder dat de ontknoping idioot of onnodig vergezocht is.

thriller boek louise candlish
Muziek uit het boek: Oasis – Columbia

Vriendschap en liefde

Wat is de liefde en vriendschap een heerlijk onderdeel van Tweede leven. De eenzaamheid zonder, de verrijking met. Maar ook juist de benauwdheid die een relatie in bepaalde vorm kan geven. En de heftigheid die bepaalde emoties kunnen oproepen. Hoeveel is een vriendschap waard als er liefde bij komt kijken? Ik vond het heerlijk om mee te lezen met alle karakters in het verleden en in het nu. Ik voelde beklemming, benauwdheid, spanning en vooral een grote honger naar doorlezen.

Candlish weet heerlijk te strooien met vooruitblikken zonder dat het spoilers zijn. Je krijgt enige vorm van kennis maar het past niet meteen. Verleden en heden werken naar elkaar toe in een spannend verhaal vol liefde, vriendschap, intriges en allerhande dingen des levens. Je werkt toe naar een einde in een Tweede leven die voor mij helemaal klopt. Zowel een apotheose van zinderende vlammen die spatten uit de regels, maar tevens ook mooi ingetogen en menselijk. Een hele bijzondere ontknoping die ik niet zag aankomen en die ik perfect vind.

Soms schuurt het verhaal in een Tweede leven. Maar dat is ook de bedoeling. Ik ga hierover niks delen want dat bleken signalen die ik had opgepakt die met de ontknoping te maken hadden.

thriller boek louise candlish
Muziek uit het boek: All Saints – Never Ever

Is thriller Tweede leven spannend?

En hoe! Ik zat direct in het verhaal van Tweede leven, ben er nooit uitgegaan en kon niet wachten tot het einde. Er komen een aantal diverse karakters in voor, maar nooit was ik de draad kwijt. Ondanks dat ik soms wel het overzicht van de puzzel kwijt was terwijl ik voor mijn gevoel alle stukken had. Heel knap hoe Candlish dit gedaan heeft. Op den duur heb ik zo goed als alle stukken van haar gekregen maar het in elkaar passen…

Tweede leven is één van mijn favoriete thrillers van 2023. Een heerlijke mindfuck, een psychologische thriller maar ook deels een coming of age verhaal over twintigers in de jaren 90. Vol echte liefde en vriendschap, vervlochten tot een geniaal plot. Louise Candlish is een voor mij nieuwe naam. Maar een naam die ik zeker ga onthouden.

Leuk weetje over Candlish: deze auteur begon met het schrijven van romantische boeken en familieromans maar ze werd pas bekend bij het grote publiek toen ze overstapte naar psychologische thrillers. Ons huis* en Nieuwe vrienden* zijn Sunday Times-bestsellers. En staan nu ook op mijn te lezen lijstje!

In het Engels heet dit boek: The Only Suspect. Een totaal andere titel, maar beide hebben zo een reden waarom ze goed passen.

Muziek uit het boek: Massive Attack – Unfinished Sympathy

Leestips passend bij Tweede leven

Specificaties Tweede leven

Auteur: Louise Candlish | Uitgever: Volt | Vertaling: René van Veen | Engelse titel: The Only Suspect | 9789021480008 | Juli 2023 | 384 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.