Lore, Griekse mythologie met een zinderende apotheose in New York

Griekse mythologie is altijd episch, groots, vurig en vol intriges. Ik ben er gek op, dat kan ook bijna niet anders met mijn naam. Selena (Selene) is de Griekse maangodin. Toch kan het ook een overdonderende wereld zijn. Er zit zoveel verhaal, oorsprong en laagjes in dat het als een tsunami, orkaan en vulkaanuitbarsting in één kan voelen. Lore doet al die gevoelens eer aan en daarnaast is het ook gewoon een verhaal vol actie met dory’s, liefde, bloed, intriges en verraad. pagina’s.

hoofd

Lore

Elke zeven jaar is het tijd voor de Agon: een week waarin negen Griekse goden als straf voor een vroegere opstand een week lang als stervelingen op aarde moeten leven. Ze worden opgejaagd door de afstammelingen van oude helden, die allemaal staan te popelen om in die week een god te doden en zo hun goddelijke macht en onsterfelijkheid over te nemen. Er zijn nog maar een paar oorspronkelijke Griekse goden over, en de nieuwe Agon staat op het punt te beginnen. Lore Perseus zwoer om nooit meer aan een Agon mee te doen nadat haar hele familie was uitgemoord door een rivaliserende lijn.

Jarenlang heeft ze elke gedachte aan wraak tegen de moordenaar, nu een god, weggedrukt. Maar als de volgende jacht losbarst in New York City, zoeken twee deelnemers haar op: Castor, een jeugdvriend van wie Lore dacht dat hij dood was. En Athene, een van de laatste oorspronkelijke goden, die nu ernstig gewond is. De godin biedt een alliantie aan tegen hun gezamenlijke vijand. Als ze samenwerken, kunnen ze wraak nemen op de moordenaar van haar familie en de Agon voor altijd achter zich te laten. Maar Lores beslissing om zich weer bij de jacht aan te sluiten als afstammeling van Perseus, zal een dodelijke prijs hebben. Welke god en welke held zal ditmaal de Agon overleven?

Van de #1 New York Times bestsellerauteur Alexandra Bracken komt een overweldigend, spannend verhaal over macht, lot, liefde en verlossing

Overdonderend

Toen ik de aankondiging van dit boek zag staan, was ik meteen al heel enthousiast. Ik heb een grote liefde voor Griekse mythologie. Deze verhalen zitten vaak vol plottwist en heftige lessen. De liefde is intens en kan je vleugels geven of opbranden. Wraak duurt er tot in de eeuwigheid en laten we nog maar zwijgen over alle familiaire connecties onderling. Toch heb ik Lore eerst drie keer weggelegd alvorens in dit verhaal te duiken. Waarom? Ik was een beetje geschrokken door het voorwoord. Een voorwoord wat ik altijd heel tof vindt vanuit uitgever Blossom Books.

Hierin werd aangegeven dat Lore nogal een overweldigende ervaring kan zijn omdat er zoveel bij komt kijken. Ze hebben zelfs een heuse blog aan dit boek gewijd met uitleg over alle familiehuizen en termen die gebruikt worden. Superhandig maar ik ben dus eerst dat gaan lezen en toen raakte ik soort van in paniek. Heb ik wel zin in zo’n ingewikkeld verhaal? Nou ik kan jullie nu alvast meegeven, Lore leest als een trein. Ook als je geen verdieping doet hoor!

Episch New York

Ja, Lore zit vol familiehuizen, laagjes, Griekse mythologie en de daarbij behorende termen. Maar toch is het verhaal zo geschreven dat je er doorheen schiet. Het begint echt geweldig. We leren Lore, Melora, kennen midden in een gevecht. Deze meid is stoer, sterk en heeft verleden wat op haar drukt. En een toekomst waarvan je telkens glimpjes opvangt. Het leuke aan mythologie is, is dat je de personages leert kennen aan de hand van beproevingen. Dat is vaak het moment dat maskers afvallen, er geen tijd is om te denken en er gehandeld wordt vanuit oerinstincten. We leren Lore dan ook goed kennen en ik ben van haar gaan houden.

De keuze voor New York kan ik alleen maar bejubelen. Ik hou ook van deze stad en heb hier ruim een jaar mogen wonen. De auteur heeft die liefde heel goed verweven wat mij betreft. Ik herkende veel dingen. Tegelijk wordt ook de Griekse mythologie mooi verweven, waarin bepaalde goden beschermers van steden zijn. Leuke weetjes uit de stad komen in het verhaal terug. Wat mij betreft is de locatie dus een geweldige match met de mythologie.

Lore wil overleven

De Agon is een spel wat elke 7 jaar plaatst vindt. Een spel waarin goden sterfelijk worden en dan opgejaagd mogen worden door de menselijke jagers uit diverse huizen. En als je een god weet te doden, dan krijg je zijn of haar kracht. Lore is de laatste levende van haar huis met jagers, en haar verhaal weet me van alles te laten voelen. Alexandra weet ook heel goed haar laagjes en plottwists in te zetten. Je stapt in om vervolgens pas aan het einde uit deze Agon te stappen. Dan is er pas weer rust.

Het verhaal is boeiend, interessant, snel, episch en vol met actie. Op sommige momenten vind ik haar op de voor mij verkeerde momenten wat langdradig, waar het verhaal op andere momenten opeens heel snel gaat. Het is een dik boek met bijna 600 bladzijdes. Soms vloog ik dus door het verhaal, maar soms stokte het ook een beetje. De personages zijn tof en alles komt prima samen in Lore wat mij betreft. Als geheel heb ik genoten van dit verhaal en zoals gezegd, ik ben van Lore, Castor en co gaan houden.

De waarheid ontsnapte eindelijk aan zijn kooi.
Ik wil hem vermoorden.

Blz 66 Lore

Liefde en laagjes

Liefde is een groot onderdeel ook in Griekse mythologie en dat krijgen wij in Lore! En dan ook liefde op diverse manieren. Familie en vriendschap spelen een belangrijke rol. Maar ook thema’s als: wraak, eer, overleven, jacht, vertrouwen, vechten, gelijkheid komen aan bod. En dat allemaal terwijl er een dodelijk spel gaande is. Lore is een intens verhaal, met heftige actie, brandende emoties, verrassende plottwists gebouwd op een wereld van vele laagjes. Laagjes die je dus prima naast je neer kan leggen en alsnog van het verhaal kan genieten.

Maar wil je wel meer en dieper in die laagjes duiken dan kan dat ook prima. In het begin van het boek staat uitleg over de familiehuizen, vanaf pagina 566 staan de karakters uitgelegd. En Blossom Books heeft op hun website dus een handige blog met meer uitleg. Ik heb dus redelijke kennis van de Griekse mythologie en dat heeft mij wel geholpen. Toch kende ik veel termen niet, en niet alle verhalen staan me even helder bij. Op sommige momenten was Lore een feest van herkenning en op sommige momenten heb ik mijn kennis dus weer bijgespijkerd.

Littekens,
zo had haar vader Lore en haar zussen verteld,
zijn de herinneringen aan de gevechten die je hebt overleefd.

Blz 152 Lore

Apotheose

Ik heb genoten van dit boek en wat een heerlijke apotheose in New Yorkse setting. De vormgeving is ook prachtig. De speciale uitgave kwam in goud of zilver als linnen cover en daarom heen zit een mooie losse cover. Het schutblad met art en de kaart zijn wat mij betreft niet helemaal in stijl met de cover, het spreekt me minder aan. Maar ik vind het wel heel tof dat het erbij zit. Ook is het boek in diverse hoofdstukken gedeeld die je herkent aan toffe vormgeving.

Er zit ook een groot stuk feminisme in en gelijkheid wat binnen het kader van de LGBTIQA+ community past. Die oude Grieken waren overigens heel uhm open minded met betrekking tot seks. Gender speelde bijvoorbeeld nooit een rol in liefde. Net zoals leeftijd en familiebanden dit ook niet deden… Afijn in Lore niks van die foute keerzijde maar wel van de positieve Griekse vrijheid binnen liefde.

Maar nu is het tijd om afscheid te nemen van Lore, Castor, Miles, Van, Athena, Toorn en de rest. Al smaakt het einde wel naar nog wat meer…

Specificaties Lore

Auteur: Alexandra Bracken | Uitgever: Blossom Books | Vertaald door Anne-Marieke Buijs | 9789463493444 | Februari 2022 | 569 bladzijdes | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.