De laatste ijsbeer – een verhaal over hopen en dromen

In dit verhaal van Lida Nagibina en Mathijs F Scheepers worden we ondergedompeld in de gedachten van de laatste ijsbeer. Die zijn plek kwijt is in de wereld en zich ontheemd lijkt te voelen. Waar kan hij naartoe? Hij wordt geholpen door het sneeuwmeisje. Een klein prentenboek waarin dromen, fantasie, angst en werkelijkheid samenkomen. Een boek met een belangrijke boodschap, geschikt voor alle leeftijden.

hoofd

Het noorden kwijt

We zien een ijsbeer die boven de wolken uitkijkt. Ik ben het noorden kwijt denk ik, zegt de ijsbeer. Dan vertelt de ijsbeer over de plekken waar hij in zijn dromen komt. Warme plekken zoals het bos, het strand en de woestijn. Het sneeuwmeisje wil hem graag helpen. Waarom vindt hij het daar niet leuk? Omdat het overal zo warm is.

Zou er nog een plek zijn waar het koud genoeg is vragen ze zich af? De ijsbeer gaat er zachtjes van huilen.

Ik ben een beetje bang. Waarvan?

Niet van iets maar voor iets.

Ik denk dat al het ijs in mij

aan het smelten is.

Tussen droom en werkelijkheid

Is het een droom of is het werkelijkheid? Zo lezen we dit prentenboek, en zo beleeft het sneeuwmeisje haar avontuur met de ijsbeer ook. Het verhaal van de laatste ijsbeer wordt steeds onheilspellender. Het is bijna als een nachtmerrie die werkelijkheid zou kunnen worden.

Een verhaal met beelden van de in Siberië geboren Lida Nagibina. Sprookjesachtig en kunstzinnig, maar ook zwaar tegelijk. Je verdrinkt als lezer in de beelden, in de troosteloosheid van de ijsbeer. Die een soort symbool wordt van de toestand van de aarde. En het is natuurlijk een enorm actueel onderwerp. Wat gebeurt er als het ijs smelt? Als machtige dieren door het toedoen van de mens hun leefwereld zien verdwijnen? 

Een verhaal over natuur, en over de angst dit te verliezen. Het gaat ook over de band tussen mens en dier. Wat we misschien ook wel dreigen te verliezen. De teksten bij de beelden zijn geschreven door acteur en regisseur Mathijs F Scheepers, tevens echtgenoot van Lida.

De angst van de laatste ijsbeer

Een klein prentenboek met een grootse en onheilspellende boodschap.

De ijsbeer stond stil. Hij ademde diep in en uit. Hij bleef maar gloeien. En hij voelde dat hij bang was. Maar hij wist niet waarvoor.

De laatste ijsbeer is een boek om samen te lezen met kinderen vanaf 4 jaar. Zodat je kinderen bewust kunt maken van het gevaar dat dit werkelijkheid kan worden. Kunnen we het bijna onvermijdelijke voorkomen dat er ooit een laatste ijsbeer zal zijn? Mama kan een beer een sneeuwengel maken in het zand?

strand

Gelukkig zijn er veel boeken over ijsberen en het belang van natuurbescherming. Eigenlijk onmisbaar in de boekenkast van jonge kinderen. Zij zijn immers de toekomst! Kijk eens bij onze verzameling boeken in het thema klimaat en milieu:

Specificaties De laatste IJsbeer

Vormgeving en illustraties: Lida Nagibina | Tekst: Mathijs F Scheepers | Uitgeverij Pelckmans | 9789463832298 | oktober 2021 | 32 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.