Geef mij maar ijs! – een cool boek over klimaat

De cover Geef mij maar ijs! is er één om lang naar te kijken. Dik ingepakte mensen, zichtbare ademwolkjes. Daarnaast zie je een jongen, met een korte broek en t-shirt, likkend aan een ijsje. Dat is Flint, blijkt later. Flint is op zoek naar kou, op zoek naar ijs. Een aansprekend boek, dat je direct wilt openslaan.

Geef mij maar ijs!

Geef mij maar ijs!

Flint woonde eerst op de Noordpool, maar daar smolt zijn iglo. In een plasje water kun je niet wonen, dus verhuisde hij naar een doodgewone straat. Daar is hij best gelukkig, maar hij heeft één probleem: hij mist de kou. Flint gaat op zoek naar de plekjes waar hij zich het fijnste voelt: van donkere grotten tot diepvriesvakken in de supermarkt en nog veel meer plaatsen waar je zeker niet meteen aan zou denken. Kan hij een koud plekje helemaal voor zichzelf vinden?

Een gouden duo

Marieke van Hooff en Isabelle Geeraerts maakten samen Geef mij maar ijs!. Marieke schreef de teksten en Isabelle maakte de geweldige illustraties. Het samenspel tussen deze twee werkt ontzettend goed. Het heeft namelijk de beste kenmerken van een aantal boekensoorten. Ergens lijkt Geef mij maar ijs! op een prentenboek, gezien de rol die de illustraties spelen en de aandacht die daaraan is besteed. Het boek heeft het formaat van een ‘zelfleesboek’ voor jonge kinderen. Niet te dik, handzaam, goede tekstverdeling. Ten derde is het niet voor niets dat het boek ook wordt aangeraden als voorleesboek.

In principe zijn zelfleesboeken geen geschikte voorleesboeken. De tekst is vaak verarmd en de thematiek wat ‘plat’. Dit is absoluut niet het geval bij Geef mij maar ijs!. De zinnen lopen goed, zijn niet aangepast op een AVI-niveau en het thema klimaatverandering is bij uitstek geschikt om samen met je kind te bekijken. Het leent zich zeer zeker voor een mooi gesprek over deze thematiek, maar dan wel op een luchtige manier die dicht bij de belevingswereld van kinderen staat.

Marieke van Hooff en Isabelle Geeraerts maakten al eerder samen een boek, Een trui om in te wonen. Ook dat boek heeft dezelfde kenmerken in zich.

Dit is Flint

Herhaling is een kracht van Geef mij maar ijs!

Een kracht van veel boeken is herhaling. Met name voor nog jongere kinderen wordt dit ingezet in prentenboeken. De auteur heeft herhaling op een subtiele manier de kracht gemaakt van Geef mij maar ijs!

Voor ons is het een doodgewoon huis,
in een doodgewone straat,
in een doodgewone stad,
met doodgewone mensen.

Geef mij maar ijs!

Na deze bladzijde komt het woord ‘doodgewoon’ regelmatig terug, maar niet op een geforceerde manier. Zo zijn er een paar terugkerende zinnen die op een heel natuurlijke manier zorgen voor herhaling en herkenning bij kinderen. Daar wordt ook mee gespeeld, door het soms juist niet in te vullen.

Geef mij maar ijs! is informatief

Voor een zelfleesboek voor kinderen van ongeveer 7 jaar oud is Geef mij maar ijs! informatief. Zo wordt er, naast het thema klimaatverandering en de smeltende pool, ook ingegaan op andere begrippen. Eén van de kenmerken van een rijke tekst in een boek is dat er gebruik gemaakt wordt van laagfrequente woorden. Dat zijn woorden die je niet vaak tegenkomt in de dagelijkse spreektaal. Zo wordt er in dit boek gesproken over stalagmieten, cocktails, ’tot op het bot bevroren’, ‘smelten als sneeuw voor de zon’ en ‘dat gaf de doorslag’.

In een plasje water kun je niet wonen.

Geef mij maar ijs!

Geef mij maar ijs! heeft zoveel sterke elementen in zich, het heeft mij echt positief verrast. Goed zelf te lezen, vanaf ongeveer groep 4, leuk om voor te lezen, mooie rijke taal en prachtige illustraties.

Geef mij maar ijs!

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Geef mij maar ijs! is heel geschikt voor een jongen uit groep 4 bij ons op school. Hij wil het allerliefst kiezen uit de informatieboekenkast in onze schoolbibliotheek. Helaas zijn veel van deze boeken voor hem nog best lastig om te lezen. Hier is hij regelmatig gefrustreerd over. Geef mij maar ijs! zou hij al vrij goed zelf kunnen lezen en het heeft ook de goede balans met illustraties voor hem. Dit boek stimuleert hem om de tekst ook goed te lezen, in plaats van alleen maar ‘plaatjes kijken’.

Specificaties Geef mij maar ijs!

Auteur: Marieke van Hooff | Illustraties: Isabelle Geeraerts | Uitgever: Pelckmans | september 2022 | 64 pagina’s | 9789464291575 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.