Feesten maar! Waar is Wally, een spelletjes boek

Dertig – nog iets, en Wally heeft zin een feestje. Ik snap je Wally! Ook deze dertig, en nog ietser, snakt weer eens naar een festival, feestje. “Iets” met meerdere mensen, muziek en lekker eten. Meer dan 30 jaar geleden kropen Wally en kornuiten uit de pen van bedenker Martin Handford. Ik weet het nog goed, onze ontmoeting in de bibliotheek. En sindsdien ben ik mijn leven lang blijven zoeken naar deze gestreepte allemansvriend vriend. Tijd voor een mooie review. Een reis door de tijd, meerdere boeken uitgelicht en het nieuwste boek: Feesten maar! van Waar is Wally?

waar is wally? feesten maar!

Hoe het begon

Het eerste boek “Waar is Wally? verscheen in 1987. Engelsman Martin Handford had toen nog niet kunnen bedenken hoe succesvol zijn boeken zouden worden. De populariteit nam na het tweede boek toe. Het principe is simpel, zoek Wally. De prenten zijn druk, vol getekend en maken het tot een uitdaging om te zoeken. Naast Wally gebeuren er vaak leuke grapjes. In eerste instantie waren de boeken alleen bedoeld voor kinderen, maar algauw bleken de boeken heel populair bij volwassenen. Feesten maar! Is het nieuwste boek en komt ui 2021, en dat maakt Wally 34 jaar.

In totaal zijn er 6 boeken verschenen in de ‘klassieke originele serie’. Daarnaast zijn vele speciale edities uitgekomen. Feesten maar! is zo’n speciale editie. Het is een spelletjesboek, zoekboek en stickerboek in 1. Het is een ideaal vakantie- of reisboek door het formaat, en het zal menig kind en volwassene lekker even bezig houden. De spelletjes zijn wel op kinderniveau, maar uiteraard is het ook gewoon een zoekboek zoals we van Wally gewend zijn en daarmee is elke leeftijd wel even zoet.

Karakters Wally

Het begon allemaal bij onze rood wit gestreepte vriend met muts, bril en jeans. Vanaf het derde boek uit de klassieke serie komt Tovenaar Wittebaard erbij. Deze tovenaar met witte baard, rood gewaad en blauwe punthoed heeft Wally eerst mee op reis genomen, op zoek naar zichzelf in ‘De fantastische reis (1989). Sindsdien komt hij in elk boek voor en het is dankzij hem en zijn magie dat Wally naar andere tijden en werelden kan reizen. Wenda, de vriendin van Wally mogen we voor het eerst zoeken in ‘Het Posterboek’ (1990). Dit is geen boek uit de klassieke reeks. Ze heeft bijna dezelfde uniseks outfit aan, met als verschil een spijkerrok in plaats van broek. Woef is de hond van Wenda en zien we als eerste in ‘The Ultimate Fun Book’ (1990). Deze karakters vind je ook allemaal terug in Feesten Maar!

De tegenpool van Wally kennen wij als G. Spuis, en met hem maken we wederom kennis in ‘Het Posterboek’. Leuk weetje, in de originele Engelse taal heet hij Yllaw.. Vreemde naam? Lees maar eens van rechts naar links, dan snap je het. In het zesde boek van de klassieke serie konden we ook zoeken naar De Wally-fanclub. Een club die bestaat uit kinderen, op zoek naar Wally en ongeveer hetzelfde gekleed. Deze laatste groep is niet zo aanwezig in Feesten maar! maar je ziet ze wel. Een ander leuk weetje is dat in Amerika Wally steevast Waldo wordt genoemd. Waarom? Geen idee, het is gewoon zo! Verder is er nog een animatieserie geweest met Waldo in de hoofdrol en zijn er computerspellen gebaseerd op de boeken. Een film is al jaren een plan, maar nog nooit tot uitvoering gebracht.

Voorwerpen

Naast personages zijn er ook zoektochten naar voorwerpen die de karakters weer kwijt zijn. Wat een bende is het toch steeds. Wally is bijvoorbeeld regelmatig zijn sleutel, boeken of het bolletje van zijn muts kwijt. Woef zoekt zijn bot en Wenda haar fototoestel. Tovenaar Wittebaard is zijn perkamentrol kwijt en G. Spuis wil wel erg graag zijn verrekijker terug. En heb je alles gevonden? Dan zijn er vaak nog extra zoekopdrachten om je weer even zoet mee te houden.

Wist je dat het eerste deel van de originele serie in de Verenigde Staten op een lijst van controversiële boeken is komen te staan? Op een zoekplaat waren ontblote borsten te zien van een vrouw op het strand. Ook is er een een officieel wereldrecord in verkleed-gaan-als-Wally. Het laatste record staat op 3872 mensen die bij elkaar kwamen in 2011 in Dublin.

Feesten maar!

Wally Reviews StoerLeesVoer

Ook op StoerLeesVoer hebben we 2 specials mogen reviewen! Zo heeft Kelly Grappige geesten gespot, Waar is Wally? onder de loep genomen. Letterlijk ook, want in deze toffe editie zit namelijk een vergrootglas waarmee je in het “donker” zoekt. Ik heb zelf De Wereld Rond Waar is Wally gedaan, en dit was een leuke eerste introductie voor mijn oudste dochter. Ipads aan de kant, tv uit, vinyl plaatje aan en zoeken maar met z’n allen! Dit hebben we echt wel een flink aantal avonden gezellig gedaan. Ze bleek heel goed te zijn in de voorwerpen vinden. Klik op bovenstaande linkjes voor de volledige reviews. Feesten maar! is de derde review van Wally hier, en zeker niet de laatste.

Waar is Wally? Feesten maar!

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! Het spelletjesboek is alles wat je verwacht. Er staan leuke puzzels in, en de puzzels zijn weer verwerkt in een zoekplaatje. Of de zoekplaatjes bevinden zich in de kaders om de puzzel heen. Elk hoekje van een pagina wordt dus optimaal benut. Als extra zitten er nog 100 stickers bij. Leuk om bijvoorbeeld zelf een zoekplaatje te maken, of om ergens in huis te plakken en dan iemand te laten zoeken. Uiteraard wel op een goed doordachte plek plakken. Waar is Wally? Feesten maar! Is een vrolijke uitgave en een leuk extraatje in de serie.

Specificaties Waar is Wally? Feesten maar!

Auteur en illustrator: Martin Handford | Uitgever: Standaard uitgeverij | februari 2021 | 9789002272974 | 24 pagina’s | Meer informatie vind je hier

waar is wally? feesten maar!

Klassieke serie Wally

Nu zijn jullie natuurlijk benieuwd naar de klassieke serie en alle uitgaves van Wally? Ik zal een lijstje maken zodat je mooi kan aanvinken welke je nog mist of al hebt. Ik neem niet alle speciale edities mee zoals puzzels. Straks zal ik nog een afsluitend lijstje maken onderaan deze blog met extra items. Feesten maar! En de originele boeken hebben allemaal hernieuwde uitgaves gekregen, dus als je nu een boek besteld uit de klassieke serie in herdruk, dan staan Wally en al zijn kornuiten en items er gewoon bij!

Klassieke originele serie Waar is Wally?

 1. Waar is Wally?
 2. Waar is Wally nu weer?
 3. De fantastische reis
 4. In Hollywood
 5. Het grote boek der wonderen
 6. Op ontdekkingsreis

In herdruk dus met alle nieuwere karakters er gewoon bij

Extra en speciale uitgaves van Waar is Wally?

 1. The ultimate fun book
 2. The magnificent poster book
 3. Overal?!
 4. In de schijnwerpers
 5. De wereld rond
 6. Grappige geesten gespot
 7. Dubbel zien in het museum!
 8. De fantastische minibox
 9. Postkaartenboek
 10. Speuren naar snippers
 11. Feesten Maar!

Plus vele extra’s meer. Feesten Maar!

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.