Maximiliaan Modderman geeft een feestje – voorleesdagen 2023

Alle dieren verzamelen, Maximiliaan Modderman geeft namelijk een feestje! Op 25 januari 2023 starten de Nationale Voorleesdagen. Joukje Akveld en Jan Jutte hebben het prentenboek dat centraal staat tijdens deze voorleesdagen gemaakt. Dit boek krijgt dan de titel ‘Prentenboek van het jaar 2023′ mee. Daar wil ik natuurlijk meer van weten. Dus hup naar de winkel, en zo’n leuk pakketje gekocht met een boek en een vingerpoppetje van Maximiliaan!

Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

Een kleurrijk prentenboek

Maximiliaan Modderman is een kleurrijk prentenboek met aansprekende illustraties. De illustraties trekken voor mij alle aandacht, de tekst is daar ondersteunend aan. Ik vind de keuze voor de speelgoedbeesten grappig gemaakt, waarbij er niet alleen voor de geijkte beren en knuffelhondjes is gekozen. De illustraties zijn niet heel gedetailleerd, maar bevatten wel grappige accenten. De tekenstijl die Jan Jutte heeft gekozen, past bij de doelgroep die ik Maximiliaan Modderman zie lezen: peuters en jonge kleuters.

Ik vind de Nationale Voorleesdagen een fantastisch initiatief. Voorlezen is zo ontzettend belangrijk. Door ouders en kinderen te stimuleren om veel met boeken aan de slag te gaan, zorgen we voor een taalvaardige generatie. Het mooie van de voorleesdagen is ook dat het Prentenboek van het Jaar ook in andere talen beschikbaar is. Zo krijgt een Pools meisje bij mij op school van de bibliotheek Maximiliaan Modderman geeft een feestje in het Pools. Het is namelijk zeer belangrijk dat ouders in hun moedertaal voorlezen.

Of Maximiliaan Modderman voor mij HET prentenboek van het jaar is? Nee, dat niet. De Nationale Voorleesdagen richten zich op het jonge kind en daar zit vaak al een beperking in bij het kiezen van een verhaal. Het moet ook voor dreumesen, peuters en hun ouders behapbaar zijn. Ik ben ervan overtuigd dat ook deze doelgroep rijkere prentenboeken aangeboden mogen worden, maar dit zal de drempel verhogen voor ouders die nog niet veel voorlezen. Een logische keuze dus vanuit de organisatie, maar voor kleuters (met name oudere kleuters) en hun ouders wel een gemiste kans. Bij mij op school lezen we voornamelijk prentenboeken voor met rijke, gelaagde taal en laagfrequente woorden. Als je dat zoekt dan is dit boek ietwat ‘simpel’.

Vingerpoppetje bij Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Bij het Prentenboek van het Jaar zit altijd een vingerpoppetje. Dit keer is het een heel mooi uitgevoerde versie van Maximiliaan Modderman. Dit geeft alle mogelijkheid om het feestje dat hij geeft na te spelen. Zelf, tijdens het voorlezen, maar ook de kinderen kunnen dit heel goed. Mijn zoon is gek op het poppetje en wil tijdens het voorlezen graag de rol van Maximiliaan spelen.

Even over die naam trouwens, Maximiliaan, dat vind ik dan weer wat bijzonder gekozen bij een prentenboek voor jonge kinderen. Een aantal van mijn collega’s kwam al amper uit de naam, laat staan een peuter of ouder met minder taalgevoel. Maxi is het voorstel vanuit mijn team dan ook, dit is wat gemakkelijker!

‘Helaas’ voor mijn zoon moest Maximiliaan mee naar school. Hup in mijn tas dus, want de kleuters mogen gaan genieten van Maximiliaan Modderman geeft een feestje tijdens de Nationale Voorleesdagen!

Hup, in de tas

Specificaties Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Auteur: Joukje Akveld | Illustrator: Jan Jutte | Uitgever: Lannoo | 30 maart 2021 | 28 pagina’s | 9789401467537 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.