Game Over. Een boek met hulp bij problematisch gamegedrag.

Game Over! Het is klaar jongens! Nog eventjes mama. Herkenbaar? Schermpjes en gamen. Eén van mijn zorgen van de laatste tijd. Je wilt dat het leuk blijft. En hoe hou je het leuk en stel je toch grenzen? Informatie en vertier is binnen handbereik en mobiel. Dat is positief, maar heeft ook negatieve kanten. Iedere tijd heeft zo zijn uitdagingen en deze tijd heeft schermgedrag en meer specifiek gamen als uitdaging. Hoe pak ik dat aan? Ik las het boek Game Over van Matthias DeWilde. Matthias is ervaringsdeskundige, dus van wie kan ik het beter leren dan van hem?

game over

Schermpjes, schermpjes, schermpjes.

Mijn kinderen vinden ons strenge ouders. Schermpjestijd is maximaal 1 uur per keer. Op woensdag, vrijdag en in het weekend. Volgens mijn kinderen mogen andere kinderen iedere dag op hun tablets, gamen en tv kijken. En het zal wel waar zijn. Als ik om mij heen kijk zie ik soms kinderen van 1,5 op de telefoon van hun ouders. Als je ooit zelf een hersenschudding hebt gehad besef je pas hoe schadelijk dit soort vertier voor je hersenen kan zijn. En ik ga nog even los, want te vaak schermpjes is schadelijk voor de ogen én het kan vergroeiing in de ruggenwervel veroorzaken. Laatst zag ik zelfs een reclame voor een speciale schermbril voor kinderen voorbij komen. En dan te bedenken dat ze op school ook al veel achter de computer zitten. Zo’n bril wordt binnenkort heel normaal.

Game on & Game over

Onze dochter (8) heeft recent een Nintendo Switch voor haar verjaardag gekregen. Met een zoon van bijna 14 heb je twee kinderen die regelmatig willen gamen. Bij onze dochter kunnen we dat nog redelijk beperken. Maar, onze zoon is ook regelmatig weg, dus hoe hou je dat in de gaten? Toen ik zag dat hij al zijn zakgeld uitgaf aan gamen begon ik mij wel zorgen te maken. Het is iets van deze tijd, maar hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft? Via mijn werk weet ik ook dat gameverslaving een nieuwe vorm van verslaving is. Er is nog te weinig over bekend. Nu is onze zoon nog een puber, straks is hij nog vaker het huis uit en is je invloed volledig weg. Genoeg redenen voor mij om het boek Game Over van Matthias Dewilde te raadplegen. Hoe pak je problematisch gamegedrag bij jongeren aan?

Ervaringsdeskundige

Matthias Dewilde, auteur van Game Over, heeft zelf een gameverslaving gehad. Hij schrijft dat ouders veel te maken krijgen met weerstand op het moment dat ze maatregelen willen nemen. Agressieve reacties bijvoorbeeld. Dat heb ik lang geleden al gemerkt toen de schermtijd nog 1,5 uur was. Als op dat moment het klaar was, met schermtijd waren de kinderen geïrriteerd. Toen we de tijd terugbrachten tot 1 uur was dat over. Game over, dus! Naast zijn eigen ervaring heeft hij veel gesprekken gevoerd, opleidingen gevolgd en boeken gelezen op het vlak van persoonlijk groei, opvoeding, verslaving en de invloed van internet en games op de ontwikkeling van jongeren. Hij heeft lezingen gehouden en gezinnen begeleidt van gamers in de leeftijd van tien tot dertig jaar.

Laat mijn verhaal van een jarenlange gameverslaving tot de persoon die ik nu geworden ben een inspiratie zijn voor jou en je gezin”.

Matthias Dewilde

Hoe herken je een gameverslaving?

  • Spenderen steeds meer tijd achter het scherm, vooral om te gamen, en dat ten koste van andere hobby’s en sociale activiteiten in de buitenlucht.
  • Hadden het moeilijk met school of werk. Konden niet studeren, niet concentreren of zichzelf niet motiveren, met tegenvallende studieresultaten of werkloosheid als gevolg.
  • Verwaarloosden hun gezondheid en voorkomen. Het leidde tot een verstoord dag- en nachtritme, een uitgedroogde huid, overmatig gewichtsverlies of – toename, rode ogen en rug- en nekklachten.
game over

Matthias Dewilde kijkt op een nieuwe manier naar gamers, als drie soorten jongeren: fietsen, auto’s en vliegtuigen. De fietsers zijn jongeren die niet veel instructies nodig hebben en snel hun plan trekken in het leven. De auto’s kunnen sneller en verder rijden dan de fietsers, maar hebben iets meer tijd nodig. De vliegtuigen kunnen sneller en verder reizen, maar zitten tegelijk in hun hoofd nog vast in een cockpit vol schakelaars. Het zijn vooral de vliegtuigen die onze hulp nodig hebben om de weg te vinden in die cockpit vol schakelaars. Als je weet dat jouw kind een vliegtuig is, dan maakt je dat al extra alert. Daarnaast vertelt hij over de meest recente ontwikkelingen in de game-industrie. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen meer kans maken op een game-verslaving. De spelletjes zijn bijvoorbeeld vrijwel gratis, maar als je extra’s wil, moet je ervoor betalen.

Wanneer is er sprake van problematisch gamegedrag?

Niet bij iedereen die speelt is het gamegedrag problematisch. Wanneer is dit wel zo? Het boek Game Over geeft hier inzicht in en biedt ook een test. Daarnaast worden vijf fasen van gameverslaving onderscheiden. Eerste gebruik, toenemend gebruik, tolerantie, afhankelijkheid en dan verslaving. Enigszins geruststellend is het om te lezen dat vanaf de leeftijd van 15 á 16 jaar veel jongeren hun interesse in gamen verruilen met die van uitgaan en relaties. Dan kan ik mij weer ergens anders zorgen over gaan maken. In het boek staat ook een beschrijving van mensen die meer kans maken om gameverslaafd te worden. Daar herkende ik onze kinderen gelukkig niet in. Toch is de informatie die Game Over biedt desondanks zeer interessant. Het boek bevat namelijk advies hoe je je kind opvoedkundig kan ondersteunen op weg naar zelfstandigheid. Opgroeiend in de huidige online wereld.

“Echte verandering vraagt veel geduld en een constante toewijding en groei. Iets dat al jaren aan de gang is , draai je niet om in één dag. Het heeft tijd nodig om oude gewoontes in te ruilen voor nieuwe, zowel bij jou als bij je kind”

Matthias DewILDE

Hoe pak je het aan?

Het boek Game Over is geen boek dat je leest en daarna weg legt. Het is een werkboek. Matthias DeWilde adviseert ook om het zo te gebruiken. Het boek is gestructureerd opgebouwd en geeft aan hoe je voor je gamende kind een goede omgeving kan creëren. Het gaat hierbij vooral om een gevoel van eigenwaarde. Dat wordt gezocht in de games en wordt ook direct vervuld en vraagt naar meer. Met als gevolg dat er nog meer wordt gegamed. Samenvattend gaat het om vier elementen:

  • Maak verbinding
  • Zorg voor structuur
  • Begeleid je kind
  • Toon het goede voorbeeld.

Matthias heeft ook waardevolle tools en nieuw verhalen online gebundeld.

Verstandig advies in Game Over

Gameverslaafd of niet. De adviezen in Game Over zijn handig en verstandig. In de zin ‘vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hand in hand’ zit veel wijsheid. Problemen ontstaan wanneer kinderen veel vrijheid hebben, maar geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen. En als we heel eerlijk zijn naar onszelf.. is dat niet datgene wat de meeste huidige ouders doen? Daarnaast bent je zelf een voorbeeld in wat je doet en hoe je in het leven staat. En Matthias bewaarde het allerbelangrijkste voor het laatst: koppel je eigen geluk niet aan dat van je kind. Hiermee leg je een nog grotere druk op je kind. Ok, vooruit dan nog ééntje: Je wordt zelf uitgedaagd. Daar heb ik zelf ook een lesje in gehad. Ik kan op een dwingende manier bovenop de schoolresultaten gaan zitten, maar het zegt meer over mij, dan over mijn kind.

Specificaties Game Over

Uitgeverij: Pelckmans | Auteur: Matthias Dewilde | 9789463830645 | maart 2021 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier.

game over
game over

Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.