De twaalf kerstdagen; een ontzettend lief kerst zoekboek

Kerstmis; the most wonderfull time of the year. Voor mij in ieder geval wel; ik kijk altijd reikhalzend uit naar de dag dat ik mijn kerstboom kan zetten. De rest van het huis versier ik natuurlijk ook. De kerstsfeer komt niet alleen in ons huis door middel van de kerstboom en andere versiering, maar net zo goed door muziek en boeken. Want dat zijn ook echte sfeermakers in deze periode. Ik ben gek op kerstmuziek maar de echte ontspanning komt met het lezen van een kerstboek. En laat De twaalf kerstdagen nu een heerlijk boekje over Kerstmis zijn. ‘Bezoek met Beer zijn Bijzondere Bos. Kun jij alles vinden wat de kerstman voor hem heeft meegebracht?’

hoofdfoto
De twaalf kerstdagen

Wat zijn de twaalf kerstdagen?

Zoals ik al vertelde hierboven is Kerstmis echt mijn favoriete feestperiode van het jaar. Lekker samen bij elkaar, kletsen, spelletjes spelen en natuurlijk heerlijk eten. Voor mij was Kerstmis altijd drie dagen; van Kerstavond tot en met Tweede Kerstdag. Maar wat blijkt; er zijn eigenlijk twaalf kerstdagen. De titel van het leuke schattige boekje dat ik mocht ontvangen is toch echt De twaalf kerstdagen. Dit zette mij aan het denken.. Wanneer zijn deze twaalf kerstdagen dan?

De twaalf kerstdagen zijn de twaalf dagen die volgen na Kerstmis. De telling begint op 26 december en loopt door tot en met 6 januari. Dit is iets vanuit heel vroeger en wordt nu eigenlijk zelden benoemd. Des te leuker dat Rachel Piercey hierover een boekje heeft geschreven. Zo wordt het wat bekender bij mensen en kinderen. Tijdens deze periode van De twaalf kerstdagen, ook wel twaalf heilige nachten genoemd, blijft de kerstgedachte en ook de sfeer in huis, tot aan drie koningen.

De twaalf kerstdagen; een heerlijk klein boekje

De twaalf kerstdagen vertelt het verhaal van Beer die in het Bijzondere bos woont. Hij krijgt van de kerstman twaalf dagen lang een cadeautje. En deze cadeautjes zijn niet zomaar cadeautjes. Ze liggen namelijk niet ingepakt onder de kerstboom, maar deze cadeautjes gaat Beer vinden in zijn geliefde bos. Iedere dag een ander cadeautje en Beer heeft jouw hulp nodig! Want deze cadeautjes zullen toch gevonden moeten worden! Zoek je mee?

De twaalf kerstdagen is een boekje gemaakt van stevig karton; perfect voor kinderhandjes die op ontdekking uitgaan. Onderaan de bladzijde kun je zien waar je naar op zoek mag gaan. De zeven kloeke kegels zorgde hier thuis voor een vraagteken in de ogen van mijn dochter, maar de illustratie erbij zorgde voor verheldering en een beeld van wat we moesten gaan zoeken. Hoe verder je komt in het boekje, hoe meer je van een ieder moet zoeken. Stiekem komt het tellen dus ook lekker aan bod. Op de eerste kerstdag zoek je naar een kerstvogel en op de tweede kerstdag zijn het twee vogelkunstenaars. Kun jij ze vinden in de afbeelding hieronder?

De twaalf kerstdagen

Mooie en vooral warme illustraties

De illustraties in De twaalf kerstdagen zijn echt heel erg mooi. Natuurgetrouw zowel in het kleurgebruik als de manier van tekenen. De situaties waarin de dieren verkeren of de activiteiten die ze ondernemen zijn niet zoals wij dit kennen van dieren, maar wel van onszelf. De herkenning is er dus zeker bij kinderen. Het kleurgebruik zorgt voor de warmte. De herfstachtige kleuren zoals bruin, oranje en donkergroen komen goed tot hun recht en langzaamaan wordt het winter in het bos. De sneeuw is ook van de partij en alle dieren genieten op hun eigen manier. Dieren schaatsen, maken sneeuwengelen en sneeuwpoppen en gooien met sneeuwballen. Alles wat wij ook zouden doen als mensen.

Iedere bladzijde is een ware zoekplaat; zelfs in de kleinste uithoek van de bladzijde vind je nog een diertje of iets anders. Hoe langer je naar de bladzijdes kijkt, hoe meer je ziet. Een lust voor het (kinder)oog! De focus ligt op hetgeen wat je gaat zoeken per bladzijde, maar er is zoveel meer om te ontdekken. De eekhoorntjes die aan het schatgraven zijn, konijntjes op stelten of de spin die een meesterwerk aan het schilderen is. Kortom; genoeg te ontdekken in dit schattige boekje.

Liedje op Spotify

Op de achterzijde van De twaalf kerstdagen staat een QR code. Wanneer je deze code scant, wordt je geleidt naar een afspeellijst van Lemniscaat op Spotify. Deze afspeellijst staat vol met leuke liedjes (ook voor Sinterklaas) en dus ook De twaalf kerstdagen. Je kunt dit liedje dus opzetten terwijl je het boekje leest. Ik zou zeggen; snel gaan luisteren!

Voor diegene die geen Spotify heeft; het liedje staat ook op YouTube.

De twaalf kerstdagen

Specificaties De twaalf kerstdagen

Auteur: Rachel Piercey | Illustraties: Freya Hartas | Vertaling: Johanna Rijnbergen | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047714385 | november 2022 | 14 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.