Handjes in de lucht! Een vrolijk boek vol leerzame lichaamsversjes

Tijd voor een vrolijk versjesboek van Marcel Vaarmeijer. Peuters en kleuters leren in ‘Handjes in de lucht’ hun lichaam van top tot teen kennen. Met vrolijke illustraties van Juliette de Wit worden de kinderen in 19 versjes meegenomen op een speelse ontdekkingstocht naar het menselijk lichaam.

handjes in de lucht

De auteur van Handjes in de lucht

Marcel Vaarmeijer is journalist en schrijver van romans, kinder- en jeugdboeken, columns en korte verhalen. Hij debuteerde in 1989 met een gedicht in Propria Cures. In 1994 en 1995 publiceerde hij een reeks korte verhalen, die over de Koninklijke Marine gingen, in NRC Handelsblad. Daarvan verscheen in 1996 een verzamelbundel. Hij publiceert bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff de romanserie Louise, die is gebaseerd op het leven van zijn moeder. Het boek Voor wie ik heb liefgehad verscheen in 2016. Daarna Heelmeester in 2017, die op de longlist van de Libris Literatuurprijs stond. En Wolkenjager kwam uit in 2018.

Boem, weg! is het eerste kinderboek van de schrijver en ook het eerste en enige jeugdboek over de ramp in Enschede. Het beschrijft heel direct en zonder vals sentiment de gebeurtenissen in de hoofdpersoon (Gino) zijn leven vlak voor en na de ramp.

Nu komt Marcel Vaarmeijer dus met iets heel anders: vrolijke versjes die moeilijke tijden even doen vergeten.

Lichaamsdelen komen tot leven in Handjes in de lucht

Van de handen tot de voeten en van de tenen tot de sproeten – elk lichaamsdeel komt tot leven in dit levendige boek. Handjes in de lucht is niet alleen handig voor thuis, maar ook voor op school en de opvang. En het zou zeker ook goed passen in de wachtkamer bij de dokter.

De versjes zijn niet alleen goed voor de taalontwikkeling van de peuters en kleuters, maar ook voor hun motoriek! Want wanneer ik begin met het versje over de tenen – wiebel-wiebel met je tenen – wordt dat meteen ook braaf uitgevoerd. “Maak je groter dan je bent, ga maar op je tenen staan.”

handjes in de lucht

Sproeten tellen en naar je hart luisteren

We leren ook tellen in Handjes in de lucht. Niet alleen de tenen, maar ook sproeten. En daarmee kom ik meteen in een gesprekje over moedervlekken met mijn zoontje. Hij heeft er ook al een paar: meestal komen moedervlekken tevoorschijn bij een leeftijd van 3 tot 40 jaar. Gemiddeld genomen krijgt elk mens er ongeveer 25. En daar heb ik er alleen op één onderarm al zeker het dubbele van!

versjes over voeten

Na het tellen luisteren we ook nog even naar onze harten. En als ik mijn zoontje het versje van voeten die door het water lopen en stampen in de plassen, wil hij toch echt meteen even zijn benen strekken. En gaan we op een andere manier naar zijn hart luisteren: met zijn handjes in de lucht rent juichend naar buiten met zijn laarsjes; met zijn hele lijf de regen in!

De leerzame versjes in Handjes in de lucht zijn vrolijk geschreven en ‘lopen’ goed. Bovendien heeft het boek sprekende illustraties die de teksten leuk aanvullen.

De illustraties zijn van Juliette de Wit. Zij studeerde illustratie aan de Rietveldacademie waar ze les kreeg van Carl Hollander en Thé Tjong-Khing. Juliette heeft sinds haar afstuderen in 1982 honderden (kinder)boeken geïllustreerd.

Specificaties Handjes in de lucht

handjes in de lucht

Auteur: Marcel Vaarmeijer | Uitgever: Luitingh-Sijthoff | 9789024589869 | oktober 2020 | 40 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.