Het Taalmonster van Kaat – Janneke Ipenburg, een prentenboek over TOS

Een prentenboek over TOS, daar was ik wel heel nieuwsgierig naar! Als leerkracht kom je regelmatig kinderen tegen met een taalontwikkelingsstoornis, maar daar is nog niet zo heel veel over bekend. Het taalmonster van Kaat is een boek voor kinderen met TOS vanaf 6 jaar.

Het Taalmonster van Kaat

Het Taalmonster van Kaat: een boek over het leven met TOS

De centrale figuur in dit boek is Kaat. Kaat heeft een taalontwikkelingsstoornis. Dat betekent dat ze taal moeilijk vindt. Het begrijpen van wat andere mensen zeggen is lastig, maar ook zelf dingen vertellen is moeilijk. Kaat weet nog niet dat zij een taalontwikkelingsstoornis heeft. Daarom denkt ze dat ze een monster in haar hoofd heeft, een Taalmonster. Dat monster maakt een rotzooi van haar alle taal in haar hoofd. In Het Taalmonster van Kaat lees je hoe het leven voor Kaat is, met dat monster in haar hoofd.

taalontwikkelingsstoornis boek voor kinderen

Hulp uit de omgeving bij TOS

Het Taalmonster van Kaat laat uiteindelijk ook zien hoe Kaat geholpen wordt door veel mensen uit haar omgeving om samen met het monster minder in de war te raken van taal.
De tekeningen bij het verhaal verduidelijken dit ook echt: de woorden gaan bijvoorbeeld in lades en wordne om memoblaadjes netjes opgehangen.
Wat ik als leerkracht het fijne van dit boek vind, is dat het ook heel praktisch is. Het verhaal is voor kinderen herkenbaar. Maar voor de leerkracht (of logopedist) staan er in de kaders vragen bij, die je aan het kind kunt stellen als je het boek voorleest.
Voorin het boek staat een stuk informatie over TOS. Achterin het boek staan handige tips. Tips voor thuis, op school én voor je vrienden. Dit zijn concrete handvatten hoe je een kind met een taalontwikkelingsstoornis het beste kunt begeleiden. Voor mij echt een pluspunt van dit boek!

Het Taalmonster van Kaat

Een boek met 2 doelen

Het Taalmonster van Kaat is in eerste instantie geschreven voor kinderne met TOS vanaf 6 jaar. Het zorgt voor herkenning. Het is een boek om samen met een logopediste, ouder of leerkracht te lezen en praten over TOS.
Het tweede doel van dit boek is om de stoornis bekender te maken in de omgeving van het kind met TOS, waardoor deze begripvoller reageren op de problematiek.
ADHD, autisme of dyslexie zijn bijvoorbeeld bekende ontwikkelingsstoornissen, maar TOS is nog relatief onbekend. Toch is het zo dat er in elke schoolklas gemiddeld wel een of twee leerlingen zitten met TOS. Voor leerkrachten dus zeker ook een aanrader dit boek!  

Check ook eens de plaatselijke boekhandel want daar ligt dit boek voor 14,95!

Specificaties Het taalmonster van Kaat

Het Taalmonster van Kaat

Auteur: Janneke Ipenburg & Esther van Niel │ Uitgever: Levendig Uitgever │ 9789025773175 │ oktober 2020 │ 32 pagina’s │ meer informatie vind je hier

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.