Jij bent het einde – een prachtig filosofisch prentenboek

In een week tijd kreeg ik twee prentenboeken van auteur Tom Marien in handen. Jij bent het einde en De lange weg van Slak mag ik aan jullie voorstellen. Jij bent het einde is een dromerig, filosofisch boek over ‘het einde’. Op verschillende manieren kun je dit namelijk interpreteren en Zain, de hoofdpersoon, neemt ons mee in zijn zoektocht naar het einde. Na het lezen ontsnapte bij mij een diepe zucht…. ik had blijkbaar mijn adem ingehouden. Wat een uniek, bijzonder boek is dit!

Jij bent het einde

Jij bent het einde

‘Jij bent het einde’ zegt Aya op een ochtend tegen Zain en ze moet erom lachen. Maar het einde is ver. Niemand kan het zien. Zain volgt de wolken over bergen en dalen, doorkruist de zee en belandt op een vreemde plek. Zal hij het einde echt vinden?

Een bijzonder prentenboek over zoeken, niet vinden en toch maar blijven zoeken. Met woorden van Tom Marien en illustraties van Penelope Deltour. Om samen te lezen en te bekijken vanaf 6 jaar. Om zelf te ontdekken vanaf 8 jaar.

Prachtig vormgegeven

Jij bent het einde is echt een cadeautje om open te slaan. Je moet dan ook echt even de tijd nemen om dit prentenboek te lezen en tot je door te laten dringen. Ik raad altijd aan om boeken eerst goed zelf te lezen voordat je ze gaat voorlezen, maar bij dit boek vind ik het nog belangrijker om dit te benoemen.

Al gauw wordt al mijn aandacht getrokken naar de prachtige illustraties van Penelope Deltour. Het zijn potloodtekeningen, die zeer gedetailleerd gemaakt zijn. Daarnaast zijn er ook op sommige spreads contouren van afbeeldingen zichtbaar, die niet ingekleurd zijn. Dit alles geeft een dromerige sfeer die ontzettend goed past bij het verhaal.

Nog opvallender dan de mooie illustraties vind ik het gekozen lettertype in Jij bent het einde. Dit is namelijk meegenomen door de illustrator in het gehele beeld. Met potlood lijkt het verhaal erin geschreven. Niet altijd netjes op een lijn en vooral ook met verschillende lettervormen. Zo komt het zeer authentiek over. Ik moest er eventjes aan wennen, voornamelijk omdat alle letters in hoofdletters zijn weergegeven, maar het past absoluut bij de sfeer van het boek.

Jij bent het einde bevat een boodschap

Jij bent het einde bevat overduidelijk een boodschap. Zain gaat op zoek naar ‘het einde’. Hij weet zelf eigenlijk niet zo heel goed waar hij naar zoekt. Het einde van de wereld? Het einde van het leven? En waar zal hij Aya dan ontmoeten? Wat betekent ‘het einde zijn’?

Dit alles wordt gegoten in het vrij absurdistische verhaal van Zain en Aya. Zo spreekt Zain vanuit het water met een matroos, kan hij over honderd heuvels de wolken achterna rennen en komt hij ineens een begrafenisstoet tegen. Toch past het zo goed bij het gehele boek, dat ik er helemaal in meegezogen wordt.

Jij bent het einde is mijns inziens niet een ‘lekker tussendoor prentenboek’ of iets wat je zomaar uit het niets in de klas gaat voorlezen. Het is een namelijk boek met een boodschap, met een doel. Je kunt hier prachtige filosofische vragen over stellen en met kinderen spreken over allerlei vormen van ‘het einde’. Niet alle kinderen zal dit boek aanspreken. Het vraagt een bepaalde creativiteit en filosofische inslag om dit boek te kunnen waarderen.

Zoals je hebt kunnen lezen staat op de flaptekst een leeftijdsindicatie. Zelf lezen vanaf 8 jaar, samen vanaf 6 jaar. Dit kan absoluut, maar laat je niet tegenhouden door de vorm (prentenboek) en deze leeftijdsindicatie. Juist voor kinderen in de bovenbouw, maar ook voor volwassenen, is Jij bent het einde een heel mooi gelaagd boek.

Jij bent het einde

Tom Marien

Zoals gezegd heb ik mogen genieten van twee prentenboeken van Tom Marien. Wat een prachtige boeken schrijft hij. Zowel De lange weg van Slak als Jij bent het einde zijn prentenboeken met een dieperliggende boodschap. De boeken kunnen qua uiterlijk niet meer van elkaar verschillen. Jij bent het einde heeft een dromerige, fijngevoelige sfeer. De lange weg van Slak maakt gebruik van meer kleurcontrasten, verschillende tekstplaceringen en reliëf. Dit zorgt voor een meer naar binnengerichte, donkere sfeer. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is dat er een werkende chemie is tussen illustrator en auteur.

Het zijn beide boeken die je niet even zomaar voorleest, maar die je na eenmaal uitgebreid voorlezen wel met gemak 20x kan herhalen met je kind. Je kind zal er van houden of het (nog) niet helemaal vatten. Geef bij dit laatste de moed niet te snel op, het kan absoluut nog komen!

Tom Marien heeft met Joey Brocken bij Jij bent het einde twee prachtige nummers geschreven die te luisteren zijn via Spotify en te zien op Youtube. Die maken de sfeer van het boek helemaal af. Achterin het boek vind je een QR code met een verwijzing.

Specificaties Jij bent het einde

Auteur: Tom Marien | Illustrator: Penelope Deltour | Uitgever: Davidsfonds Infodok | oktober 2022 | 24 pagina’s | 9789002277153 | meer informatie bij je lokale boekhandel of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.