Troost, een bundel aangrijpende illustraties rond rouw en troostende teksten

Troost, we hebben het allemaal nodig. Troost als je valt en het doet je pijn. Maar ook troost in tijden van rouw en verlies. Troost is een gevoel wat een ander, of “iets” je kan geven. Een gevoel dat je niet alleen bent, het niet alleen hoeft te dragen de pijn. Zoals gezegd bevat troost verschillende gradaties. Het is ook afhankelijk van de leeftijd. Maar dat ieder mens hier recht op heeft en het kan gebruiken is wel duidelijk. De bundel “Troost” is op het juiste moment in mijn leven gekomen. Een prachtig en bijzonder boek waar een warm initiatief achter zit.

troost hoofd

Troost

Een bundel aangrijpende illustraties rond rouw en rouwverwerking met troostende teksten. Woorden schieten vaak tekort om troost te bieden bij een klein of groot verlies. Deze uitgave verzamelt aangrijpende, troostende en symbolische beelden van Saar De Buysere, Sassafras De Bruyn, Heike Villavicencio en Penelope Deltour. Beelden die ze maakten namens het initiatief Het Postkantoor. Ze zetten ze naast teksten en gedichten over rouw en het verwerken van verlies. Zo vormt dit boek een mooi object dat je bij wijze van troost cadeau kan geven. Een bundel aangrijpende illustraties rond rouw en rouwverwerking, met troostende teksten.

Zoute woorden spoelen aan
sinds
je alfabet
geen zin meer vond.

Je stilte schrijft zich tussen de regels van mijn bestaan.

Els Verbelen in Troost

Fases

Verdriet en verwerking kennen allerlei fases maar dat troost erbij hoort is wel duidelijk. Er komt een punt dat de pijn te groot is of dat de energie om je pijn te dragen weg is. En dat is prima, in tijden van verdriet en rouw hoef je niet alleen te zijn. Er hoeft zelfs geen persoon de troostende factor te zijn. Troost is ook te vinden in bijvoorbeeld muziek, films of boeken.

Ik heb zelf nooit troost gezocht in boeken die direct voor dat onderwerp zijn. Boeken lezen helpt mij sowieso om te ontspannen en om om te gaan met de dingen die het leven voor mijn voeten werpt. Toen dit boek op de mat viel was ik direct gegrepen door de mooie voorkant. Tegelijk had ik het aangevraagd omdat het een belangrijk onderwerp is, een onderwerp waarvan we het aanbod actueel willen houden op onze boekenblog. Maar dat het me zo zou raken had ik niet verwacht.

Dirk Terryn

Het boek valt direct open op een bladzijde met een illustratie van Penelope Deltour en een gedicht van Dirk Terryn. Een gedicht van 3 regels, en die komen keihard bij me binnen. De afgelopen 3 jaar heb ik een hele heftige periode gehad. Een periode van geluk, mijn tweede dochter is gezond en wel geboren. En tegelijk een periode waarin mijn lichaam erg ziek is geworden. Tel daarbij de coronaperiode op, familie zorgen en we zijn inmiddels alweer 3 jaar verder. Drie jaar van overleven en vechten. Vechten om van de mooie dingen te genieten. Overleven omdat er hoop is op beterschap.

Inmiddels ben ik uit de maatschappelijke molen van niet meer kunnen werken. Ik ben zelfs helemaal afgekeurd om mijn geliefde werk van pedagogisch professional nog te kunnen doen. Tegelijk is er geen verbetering in mijn situatie en moet ik nog steeds dealen met een lichaam wat mij voor mijn gevoel in de steek laat. Het gevecht is nog niet gestreden. Maar er zijn wel dingen duidelijk nu. Mijn proces van rouw en verlies is die van het accepteren van de veranderingen. Veranderingen die niet vrijwillig komen en die pijn doen.

In jouw ogen zie
ik mezelf veranderen.
Blijf me zien.

Dirk Terryn in Troost
troost

Samen sterk

Ik wist niet dat ik troost nodig had. Dat komt omdat ik al die jaren in zo’n intensief proces heb gezeten met betrekking tot mijn werk en ziek zijn. Een proces met het zoeken naar medicatie. En alles wat er nog bij komt kijken. Vriendschappen die niet bestand zijn tegen mijn veranderingen. Dingen die ik graag doe die ik niet meer kan doen. En bovenal ben ik ook moeder, er is dan eigenlijk geen tijd om stil te staan. Daarbij kijk ik altijd het liefste naar de dingen die wel goed gaan en die mooi zijn. Want die zijn er ook altijd.

Het boek Troost komt precies op het juiste moment, net zoals het gedicht van Dirk Terryn. Het is tijd om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd en ik mag me verdrietig voelen. Ik mag, moet zelfs, kijken naar de dingen die even minder mooi zijn. Dat is geen zwakte en heel belangrijk om toe te laten merk ik. Ik ben dan ook zo blij met boeken. Het is tijd voor mijn rouwperiode, mijn tijd om te leren omgaan met mijn verlies. En er vervolgens weer sterker uit te kunnen komen.

Het Postkantoor

Het Postkantoor is een initiatief van Tine Marie Van Damme. Zij richtte de website postkantoor.org op. Aanleiding was het overlijden van haar (groot)moeder. Waarom kan je wel een brief naar Sinterklaas sturen en waarom bestaat er geen postkantoor waar je brieven naar overledenen kan sturen? Daarna werd een anonieme postbus opgericht door Tine. Maar ze wilde niet dat het een eenzijdig contact zou worden. In tijden van troost is het gehoord en/of gezien worden heel belangrijk.

Momenteel werkt Het Postkantoor samen met 8 kunstenaars. Elke briefschrijver ontvangt namelijk een interpretatie van zijn of haar brief in beeld. In dit boek “Troost” zie je een bundeling van de mooiste en meest universele beelden vanuit vier van de acht illustratoren die er tot nu toe verzonden zijn. Het Postkantoor wil troost bieden in droeve dagen.

troost

Troost boek

Troost is een boek voor elke leeftijd, voor elke vorm van troost, rouw en afscheid. Ik vind troost door die drie pakkende regels. Maar ook als ik door het boek heen blader weten beelden mij te bereiken en raken. Ik zie andermans verdriet en weet dat we als mensen niet alleen staan. Ik vind het initiatief van Tine Marie Van Damme hartverwarmend en inspirerend. Het heeft mij persoonlijk weten te raken en troosten. Laat staan al die mensen die een antwoord hebben gekregen via de anonieme postbus van Het Postkantoor.

Ik ben blij dat dit initiatief, deze warme beweging nu in boekvorm is uitgebracht. Het had anders nooit mijn aandacht weten te krijgen. Daarbij is het meteen een mooi cadeau voor anderen of jezelf die in een situatie van rouw en verlies staan. Neem de tijd om even in dat gevoel, hoe rot en pijnlijk ook, stil te staan. Troost biedt mij nu troost en ik weet zeker dat het vele anderen mensen ook kan troosten.

Specificaties Troost

Auteur: Tine Marie Van Damme | Illustratoren: Sassefras De Bruyn, Penelope Deltour, Heike Villavicencio en Saar De Buysere | Uitgever: De Eenhoorn | 128 pagina’s | 9789462916074 | Juli 2021 | Bedankt Dirk Terryn voor je rakende gedicht | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.