Reis door de ruimte, een ongelooflijk zoek-en-vind-avontuur

Laat ik eens beginnen met direct de thema’s van dit harde kartonboek te benoemen. Zo heb je meteen een duidelijk beeld: ruimte, heelal, weetjes, flapjes, zoekboek, astronauten, diversiteit en een spannend verhaal. Klinkt goed toch? En dat is Reis door de ruimte zeker ook. Het is precies waar we op hoopten. Maar uiteraard zullen we deze recensie nog wat uitgebreider maken. Ga je mee op avontuur?

kader voorkant Reis door de ruimte

Synopsis Reis door de ruimte

Ben jij klaar om gelanceerd te worden in dit ruimteavontuur? Tijdens deze ruimtereis kom je niet alleen interessante ruimtefeitjes te weten, je moet ook de zoek-en-vindopdrachten tot een goed einde brengen! En alleen échte astronauten zullen daarin slagen … Ga je mee op ontdekking in de ruimte? Reis door de ruimte en we zien je daar!

Dit hardkartonnen boek heeft een stevige kaft en stevige pagina’s. De flapjes (meer dan 20) hebben handige uitkepingen waardoor ze makkelijk openen. De tekeningen zijn vriendelijk en de personages zijn divers. Elke huid- en haarkleur komt wel voorbij. Ook is de balans tussen mannen en vrouwen prima. Reis door de ruimte is dus echt een ruimteboek van nu. En naast de weetjes zit er dus ook een zoekelement in, heel tof!

Het boek is aanbevolen vanaf 6 jaar maar mijn dochter van 4 jaar vindt het ook prachtig. Er staan “moeilijke” woorden in, het zit immers vol weetjes over de ruimte en ruimtevaart. En die weetjes zijn vaak technisch. Maar dat lijkt haar nergens te remmen en alleen haar nieuwsgierigheid op te wekken.

Speels informatief

Reis door de ruimte is een speels informatief boek van het nu. Zoals gezegd staan er best wat technische woorden in, maar de vriendelijke illustraties en het verhalende zorgen voor een groot speels gehalte. Daarbij volgt aan het einde van het spannende avontuur nog een leuke verrassing! Er zitten diverse zoekopdrachten nog bij. Ik vind dit prachtig, net zoals mijn kinderen. We bekijken het boek dan met andere ogen. En zo vallen andere dingen weer op.

Wel hadden we een kleine discussie want de illustraties bij de voetstappen lijken volgens mijn dochter toch echt meer op twee broodjes. Het is dat ze inmiddels zelf kan lezen, en de tekst er dus ook onder leest. Maar mijn dochters noemen het nu de ‘broodjesvoetstappen’. Ook de knuffel vinden ze wat vreemd. Niet de beer maar de knuffel die geel-blauw is en, ik denk, de aarde moet voorstellen? Ach we vinden het niet storend en het zorgt weer voor leuke gesprekken. Reis door de ruimte is een boek om op een speelse manier te leren en in gesprek te komen, en wat dat betreft is die missie helemaal geslaagd!

zoekboek ruimte

Lekker ontdekken

De teddybeerastronaut hadden mijn dochters al vrij snel ontdekt. Nog voordat we de opdracht kregen om deze te zoeken. Deze lieve beer reist op elke pagina al gezellig mee. Let wel even op met sommige flapjes. Er zit een handige uitkeping bij voor je vinger, maar ik ben dan gewend dat het flapje in tegenovergestelde richting van de uitkeping opent. Dit is in sommige gevallen niet zo. Het opent dan opeens naar rechts of links. Kinderen zijn wat wilder met openen en kunnen zo het flapje dan uitscheuren. Mijn tip is dan ook om als volwassene eerst even alles al eens te openen alvorens het boek aan een kind te geven. Eenmaal geopend, en het kan bijna niet meer misgaan.

Leuk aan Reis door de ruimte zijn ook de doorkijkjes. Mijn jongste dochter vindt dit altijd prachtig en zelfs mijn oudere dochter vind het tof om alvast vooruit, of juist terug te kijken in het boek. Het is een beetje het gluureffect wat we als mens ingebakken hebben in ons DNA. En dat moet soms gevoed worden.

Al met al is Reis door de ruimte weer een tof boek erbij op de afdeling ruimte en heelal. Maar daarnaast is het dus ook een flapjes-, doorkijk- en zoekboek die heel erg van nu is qua mensen die getekend zijn.

Leestips die passen bij dit boek

Specificaties Reis door de ruimte

Tekst: John Townsend | Illustraties: Andres Lozano | Oorspronkelijke titel: Journey through Space | Uitgever: Davidsfonds | Mei 2023 | 9789002277252 | 14 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.