Kunstmatige intelligentie, in een uur bij met de huidige ontwikkelingen

Kunstmatige intelligentie in 60 minuten behoort tot de reeks ‘digitale trends en tools in 60 minuten’ van Haystack. De ontwikkelingen rondom dit onderwerp volgen elkaar rap op en ik merk steeds vaker dat ik niet bij ben. Dit korte boekje zorgt dat je van alle ontwikkelingen en basisprincipes op de hoogte bent. Ik was benieuwd hoe gemakkelijk of moeilijk dit zou lezen en leer graag meer over dit onderwerp. AI is tenslotte de toekomst. Daar kunnen we ons maar beter op voorbereiden en dit benutten, toch?

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie in 60 minuten

De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Grijp jij de kans om jezelf en je bedrijf slimmer en efficiënter te maken?

De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Grijp jij de kans om jezelf en je bedrijf slimmer en efficiënter te maken? Ontdek de basisprincipes van AI: hoe werkt het en hoe pas je het toe? Van ChatGPT tot het bedrijf van de toekomst; een boek boordevol praktische voorbeelden, handige tools en concrete tips. Remy Gieling en Job van den Berg zijn toonaangevende experts over data en AI. Ze delen hun kennis en ervaring met iedereen die deze revolutionaire technologie wil begrijpen en benutten. Weinig tijd, maar veel ambities? Informeer jezelf snel en grondig met de boeken in de serie Digitale trends en tools in 60 minuten.

In dezelfde serie in 60 minuten:

Verwachting en leeservaring

Kunstmatige intelligentie in 60 minuten trok direct mijn aandacht. Het is tenslotte en groot en belangrijk onderwerp dat veel invloed zal hebben op de toekomst, hier bereid ik mij graag op voor. Ik merk de laatste tijd steeds vaker dat er tools gebruikt worden in mijn omgeving waar ik niet bekend mee ben en begin mij hier iets meer in te verdiepen. Ik was vooral benieuwd naar hoe breed en nieuw de informatie in dit boek zou zijn en of het voor mij begrijpelijk is.

Dit boek overtrof mijn verwachtingen enorm. Het is zo geschreven dat het voor iedereen begrijpelijk is. Toch is het ook leerzaam voor ieder die al bekend is met sommige van deze onderwerpen. Er is een breed aanbod van informatie en na het lezen ken je de basisprincipes. Het belang van leren over deze onderwerpen en bijblijven met de invloed ervan op onze industrie word ook duidelijk gemaakt. Ik ben overtuigd en wil graag uitzoeken wat AI ontwikkelingen voor mij en mijn werk kunnen betekenen in de toekomst en mij hierop voorbereiden. Er word ook gepraat over risico’s en ethiek, discussies die gaande zijn over deze onderwerpen.

AI gaat jou baan niet vervangen, maar een persoon die AI in zijn of haar werk toepast gaat dat wel doen

Verder met AI

Het boekje in een uur uitlezen, dat heb ik niet gehaald. Dit komt niet omdat het moeilijk leest maar vooral omdat er veel praktische tips en informatie instaan en ik er echt veel van leerde. Tussendoor maakte ik dus notities van dingen die ik wil proberen of bekijken. Ook kwamen er onderwerpen aan bod waarover ik in gesprek wilde met mijn omgeving die wel bekend is met deze principes en bijvoorbeeld al met genoemde tools gewerkt hebben. Dit vergrootte mijn begrip maar maakt ook dat ik er een nog sterker beeld bij heb en hiermee verder aan de slag kan.

In kunstmatige intelligentie in 60 minuten worden modellen uitgelegd en tools genoemd om te gebruiken. Er zijn voorbeelden en cases die helpen je een goed beeld te geven van de praktijk en die soms hilarisch zijn. Aan het einde van elk hoofdstuk staat een leestip. Hierover word genoeg informatie gegeven om te bepalen of dit voor jou interessant is. Op al deze manieren worden jou handvaten aangereikt om verder te leren over deze stof en het toe te passen.

Highlights uit het boek

Dit korte boekje bied enorm veel informatie over kunstmatige intelligentie. Remy Gieling en Job van den Berg zijn zelf dan ook toonaangevende experts op dit gebied. Ze delen hun kennis op zo’n manier dat iedereen deze begrijpt, je hiermee verder kan én het belang hiervan inziet. Informatie is goed afgewisseld met voorbeelden, tools en modellen. Hierdoor hielden zij mijn aandacht goed vast en vergrootte mijn enthousiasme en leergierigheid voor dit onderwerp. Graag noem ik een paar kleine voorbeeldjes van dingen die ik erg sterk vond of die mij bijbleven.

In het deel over hoe AI werkt word de datapyramide gedeeld. Dit is heel overzichtelijk en geeft een beeld van verhoudingen en verschillende modellen en systemen. Dit ondersteund de uitleg. Zo zijn er wel vaker plaatjes van modellen bijgevoegd.

Een feitje dat ik leuk vond, GPT3, de eerdere versie van ChatGPT werd getraind met ruim 570GB aan textgevens. Heb jij wel eens gekeken hoe groot een tekstdocumentje is? Dit is enorm veel data!

Er is een baan als prompt writer, die begint bij een salaris van 250.000 – 310.000 dollar per jaar. Een prompt writer schrijft de juiste input voor een bot zodat daar het best gewenste resultaat uitkomt.

Conclusie van Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie, wat een interessant onderwerp! Dat vond ik al, maar ik heb nu vervolgens nieuwe tools waar ik mee bezig wil en dingen die ik wil volgen. Ik ben op de hoogte van ontwikkelingen en de basisprincipes van AI, discussies, belang en toekomstbeeld. Ik schrok overigens van deepfakes, kon lachen om gekke praktijkvoorbeelden en zal mijn ogen openhouden voor de Artificial intelligence act, die waarschijnlijk dit jaar nog ingevoerd word. Kortom, een succes en aanrader.

Onze andere recensies van Haystack boeken:

Specificaties Kunstmatige intelligentie

Auteur: Remy Gieling en Job van den Berg | Uitgever: Haystack | Boekenserie Digitale trends en tools in 60 minuten | Juni 2023 | 9789461265555 | 177 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.