Licht uit, spot aan! Een kijkje backstage bij het Royal Opera House

Ik ben dol op de magie van het theater en was daarom ook direct verkocht toen ik dit mooie boek zag. En ook mijn dochter kan geen genoegen krijgen van dit boek. Licht uit, spot aan! neemt je mee achter de schermen bij het Royal Opera House. De geheimen van het theater waren nog nooit zo dichtbij.

Licht uit, spot aan!

Synopsis Licht uit, spot aan!

Het is de avond van de première van De Notenkraker in het Londense Royal Opera House. De huiskat, Figaro, neemt je mee op een rondleiding. Hierbij verteld hij over alle verschillende afdelingen die de voorstelling mogelijk maken.

Van de kostuumontwerpers tot de pruikenmakers en van de decors tot de orkestbak: alle diverse afdelingen komen voorbij. Hierdoor is Licht uit, spot aan! veel meer dan alleen een kennismaking met het Royal Opera House. Je leert namelijk wat er allemaal nodig is om een voorstelling op het podium tot leven te wekken.

Bekijk de pruik van de gekke hoedenmaker uit Alice in Wonderland en een vechtscène uit Romeo en Julia. Ontdek hoe de laatste details aan de tutu van de Suikerfee worden gelegd. En lees hoe explosies op het toneel worden gerealiseerd.

Ook zie je hoe een orkest is ingedeeld, leer je de belangrijkste ballettermen en snuffel je aan alle aspecten van het theater maken. Wat lijkt jou het leukst? Decors ontwerpen, dansen of toneelspelen, kostuums maken, een instrument bespelen… of bekijk je de voorstelling liever vanuit de zaal?

Licht uit, spot aan!

Ga mee met Figaro

De gekke kat Figaro geeft je een geheime rondleiding over de vele afdelingen van het Royal Opera House. En hoewel al deze afdelingen elk zijn eigen charme hebben vindt mijn dochter Figaro de leukste van het hele boek.

Deze eigenwijze kat in Licht uit, spot aan! neemt je mee over alle verschillende afdelingen. En laat zien wat daar allemaal gebeurt. Tussendoor gebeuren er grappige dingen. Zo vind mijn dochter het hilarisch dat Figaro op de decor afdeling door de verf trippelt. En in de wapenkamer doet hij of hij dood is. Door deze gekke dingen ging zij op elke pagina eerst opzoek naar Figaro. Wat voor rare streken zal hij allemaal uithalen?

Figaro

De geheimen van het theater

Aangezien ik vroeger regelmatig achter de schermen van het theater kwam heb ik al verschillende geheimen kunnen ontrafelen. En misschien dat ik juist daarom zo enorm heb genoten om deze geheimen ook te kunnen delen met mijn dochter.

Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 60 meter stijve tule nodig is om een klassieke tutu te maken? Of dat je op het label van een kostuum in het Royal Opera House alle artiesten kunt zien die het kostuum ooit hebben gedragen? En dat er een speciaal team is voor de speciale effecten?

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele toffe weetjes die je kunt lezen in Licht uit, spot aan! Dit toffe boek staat boordevol informatie over het Royal Opera House. En is hiermee een echte must have voor elke theater liefhebber. Groot en klein!

Licht uit, spot aan!

Heel veel onderwerpen

Om een voorstelling tot leven te laten komen heb je heel veel mensen nodig. En al deze mensen werken weer op andere afdelingen en hebben verschillende werkzaamheden. Omdat dit allemaal in dit boek verwerkt is komen er heel veel onderwerpen voorbij. Denk maar eens aan kostuums, schoenen, decor, wapens, ballet, kleedkamer, instrumenten en techniek. En dan heb ik nog niet eens alles benoemd. Bekijk de inhoudsopgave maar eens…

Inhoud

Wat vinden wij van Licht uit, spot aan!

Ik vind Licht uit, spot aan! een geweldig boek. De prachtige illustraties versterken voor mij het magische gevoel dat het theater uitstraalt. Hoewel ik redelijk bekend ben in het theater heb ik toch weer nieuwe dingen geleerd uit dit met weetjes gevulde boek. Dit boek is dan ook zeker een aanrader voor iedereen die dol is op het theater.

Ook mijn dochter vond dit een erg leuk boek. Toen wij dit boek aan het lezen waren zat zij middenin de voorbereidingen voor haar theatervoorstelling. Dit maakte het boek voor haar enorm actueel en ging zij echt op in de kleurrijke illustraties. Grote favoriet in dit boek is de kat Figaro met zijn grappige streken en opmerkingen. Maar ook de decor afdeling en de afdeling met de beroemdste kostuums vond zij prachtig. En eerlijk is eerlijk ook ik vind het kostuum van de Vuurvogel en de tutu’s uit het zwanenmeer adembenemend!

Licht uit, spot aan!

Vind je dit ook zo’n leuk onderwerp? Bekijk dan ook eens deze reviews over ballet:

Specificaties Licht uit, spot aan!

Tekst: Thames & Hudson Ltd, Londen | Illustraties: Lauren O’Hara | Vormgeving: Belinda Webster | Vertaling: Johanna Rijnbergen | Uitgever: Lemniscaat | 20 juni 2023 | 39 pagina’s | 9789047714705 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.