Het nadeel van de twijfel. Hilarische fotoroman over neurose

Het nadeel van de twijfel is een fotoroman gemaakt door Ype Driessen. Echt geweldig. Ype Driessen schittert als zichzelf. Hij is overal bang voor en zet daardoor geen stappen. In het nadeel van de twijfel gaat Ype Driessen de confrontatie aan met zijn angsten en twijfels. Het resultaat is een hilarisch verslag, maar ook wel gevoelig en lief. Een aanrader voor iemand die kan lachen om zijn eigen neurose. Uiteindelijk voor iedereen herkenbaar… want ook hier schitteren ze weer… de stemmetjes in ons hoofd.

Het nadeel van de twijfel

Ype Driessen en het nadeel van de twijfel

Ype Driessen maakt al meer dan tien jaar, korte grappige fotostrips over zijn eigen leven en dat van zijn familie en vrienden. Het nadeel van de twijfel is zijn eerste volledige fotoroman, maar ik hoop dat er meer gaan volgen. Het onderwerp is herkenbaar. Want, zoals eerder aangegeven. Iedereen heeft wel last van stemmetjes in zijn hoofd. Zo niet, dan herkennen we vast het engeltje en het duiveltje op de schouder. Als deze stemmen je leven gaan overheersen, wordt het neurotisch. Uiteindelijk kan het zijn dat het verlammend werkt. In deze fotoroman zet Ype dit onderwerp me de nodige zelfspot neer. Heerlijk absurd ook af en toe.

ype driessen

Hilarische fotoroman, genderneutrale doelgroep

In eerste instantie had ik aan mijn man gevraagd om Het nadeel van de twijfel te bekijken en te lezen. Lekker stereotype van mij. Het gaat over een man, dus dan is het wellicht voor mannen interessanter. Dat is dus helemaal niet zo! Toen mijn man regelmatig in de lach schoot werd ik nieuwsgierig en ben ik Het nadeel van de twijfel ook gaan lezen. Ik kan je vertellen: dit is echt een hilarisch boek over neurose. Knap gedaan. Maar, waar gaat het nu eigenlijk concreet over?

dinsdag

Het verhaal

De fotoroman Het nadeel van de twijfel begint met de vraag of Ype mee wil naar Amerika. Zijn vriend krijgt de kans om voor zijn werk daar naartoe te gaan. Maar, Ype durft niet. Hij ziet allerlei beren en balken op de weg. En… hij is van plan om een fotoroman te maken. Alleen.. van die fotoroman komt steeds niks. En iedereen die hij kent begint steeds over de fotoroman. Heerlijk herkenbaar zijn de momenten waarop Ype een things-to-do lijstje maakt en hij alles af heeft behalve…. werken aan zijn fotoroman. Of dat hij appt met zijn vriend en deze vraagt of hij nu eindelijk aan deze fotoroman gaat beginnen. Het antwoord is ja en daarop de volgende vraag: heb je nog wat nodig uit de winkel? Heerlijk herkenbaar uitstelgedrag.

stripboek

Een ander grappig deel in het nadeel van de twijfel vind ik het moment waarop Ype alleen op de wereld is overgebleven, samen met de stofzuigerrobot. Die stofzuiger krijgt dan allerlei menselijke eigenschappen toebedeeld. Ype leert zichzelf autorijden omdat hij zogenaamd liever met de auto naar Mexico gaat dan met het vliegtuig. Hij haalt een schilderij uit het Van Gogh museum om thuis aan de muur te hangen. Zegt de stofzuigerrobot: waarom zet je je bank niet in het museum? Man, durf toch eens te leven! Het thema ‘omdenken’ dus. Er staan ook wel seksueel getinte beelden in, maar er komt geen geslachtsdeel in beeld. Dat wordt aan de fantasie over gelaten.

Het nadeel van de twijfel

Specificaties het nadeel van de twijfel

Het nadeel van de twijfel

Auteur: Ype Driessen | Uitgeverij LS amsterdam | 9789024588480 | september 2020 | 216 pagina’s | Meer informatie vind je hier.

footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.