Het vogelfeest, een prentenboek over erbij horen.. of juist niet

Mijn dochters zitten in een vogelfase. Ze willen alle informatie die er is tot zich nemen. Maar daarnaast kijken ze graag films met vogels of lezen boeken met deze gevederde vrienden in de hoofdrol. Het vogelfeest is dan natuurlijk een easy pick met zo’n titel en cover. Al roept het meteen ook vragen op bij mijn dochters…“Wat zijn dat voor vogels? En waar zijn hun vleugels?”. En natuurlijk ook de grote vraag:“Hoe vieren ze feest?”. Wij gaan in dit mysterie en in dit prentenboek duiken.

Het vogelfeest cover kader voorkant alice lima de faria prentenboek jezelf zijn rubinstein

Waar gaat Het vogelfeest over?

Een geweldig origineel prentenboek over erbij horen, vrienden maken en trots zijn op wie je bent. Vleermuis Flaps wil óók naar het vogelfeest!

In de nacht slapen alle dieren. Behalve vleermuis Flaps. Soms wil haar vriend Worm wel met haar spelen, maar vanavond wil hij vroeg naar bed. Hij is namelijk uitgenodigd voor een feest – het vogelfeest! Flaps wil ook weleens naar een feest. Ze pikt Worms uitnodiging en gaat op weg, vastbesloten om wakker te blijven en nieuwe vrienden te maken. Maar de vogels lijken geïnteresseerd in iets heel anders…

Maker van Het vogelfeest, Alice Lima de Faria, is een Noors-Zweedse scenograaf en illustrator. In 2005 begon ze als freelance illustrator en produceerde boekomslagen en werk voor verscheidene tijdschriften, Sinds 2015 schrijft en illustreert ze ook haar eigen prentenboeken. De rechten voor Het vogelfeest zijn inmiddels aan 6 landen verkocht.

Thema’s uit het boek

Het vogelfeest is een prentenboek die prima inzetbaar is in de klas of voor een groep kinderen. Het bevat diverse belangrijke thema’s. Denk aan jezelf zijn, anders zijn, erbij horen en trots zijn op jezelf. Maar het gaat ook over dieren en hun gewoontes, bevat humor en is er een grote rol voor vriendschap weggelegd. Want welke waarde heeft een vriendschap voor jou, en wat is belangrijk in een vriendschap.

Alice Lima de Faria heeft een unieke manier van illustreren in Het vogelfeest. Er wordt gekozen voor diverse soorten kleurenpaletten. Overdag is lekker knallend en geel, blauw en bevat andere frisse kleuren. In de nacht is het palet koeler en donkerder maar bevat zeker ook kleur. Haar manier van illustreren is kunstig en artistiek. Het is anders dan we gewend zijn. Soms oogt het bijna kinderlijk. Zo is er ergens een hoed getekend met alleen krijtige outlines, is een wasbak wat rommelig van vorm en perspectief en ligt er een kleedje wat mijn dochter zo getekend zou kunnen hebben.

Door deze manier van illustreren spreekt het direct tot de belevingswereld van mijn dochters. En ze hebben meteen het idee dat ze het ook kunnen tekenen. Toch zorgt de manier van illustreren ook voor veel vragen bij mijn dochters. Iets wat ik niet gewend ben van ze, maar in Het vogelfeest lijkt hun fantasie opeens weggevlogen.

Ander soort beleving

Ik vind prentenboeken over jezelf zijn erg belangrijk in de tijd waarin we leven. En daarnaast ken ik uitgever Rubinstein van hun heerlijke kunstige boeken. Beide dingen vind ik zeker terug in Het vogelfeest. Maar toen ik het met mijn dochters, 4 & 9, ging lezen kwamen er heel veel vragen. Vragen die ons uit het verhaal haalden waardoor we niet echt verhalend lekker er in rolde. Zo is Flaps een meisje en Worm een jongen. Maar mijn dochters vinden het juist andersom. Normaal zijn ze heel open en vrij met dit soort dingen maar omdat de nadruk op hij en zij ligt, worden ze er wel bewust van. En in hun ogen klopt het niet.

Daarbij was er direct al een discussie over Flaps, want dit was echt geen vleermuis. Waar zijn de vleugels? Het antwoord volgt direct op de volgende bladzijde overigens. En zo gaat het door in dit boek. Wat voor vogels zijn het zonder vleugels? Waarom en wat heeft worm op z’n hoofd? Ze vinden de humor wel leuk en de kleuren vinden ze ook tof.

Naast het beeldende wat vragen oproept, doet het thema dit ook. Want Worm en Flaps lijken niet echt vrienden.. Worm komt wat gemeen over. En dan zijn de vogels er nog, die zijn ook verre van leuk. De toon is wat gemeen en grimmig in Het vogelfeest. Zeker de grote plottwist laat de wenkbrauwen van mijn dochters flink de hoogte in schieten. Ik kan er wel om lachen.

 prentenboek rubinstein alice lima de faria jezelf zijn

Uniek boek

Al met al is Het vogelfeest echt wel een tof prentenboek die anders is dan gangbaar. Dat wij niet helemaal het verhalende in rolde ligt ook aan ons. De prenten en kleuren zijn tof en de thema’s zijn en blijven belangrijk. Juist ook de wat meer donkere kant is leuk gebracht. Ik vond zelf de natuurlijke inbreng erg leuk. Zoals de strijd van Flaps (nachtdier) om wakker te blijven bij dagdieren. Dit vond ik echt leuk verwerkt. Ook is de discussie die het bij ons voortbracht over jezelf zijn en de waarde van vriendschap altijd een kostbare discussie.

Het vogelfeest gaan we zeker nog vaker lezen. Het is ook gewoon een boek wat gelaagd en rijk is dat we eerst de vragen die zo brandend op de puntjes van de tongen van mijn dochters liggen gaan blussen. En daarna is vast ruimte om verhalend ook meegenomen te worden.

Boekentips passend bij Het vogelfeest

Bij elk boek probeer ik altijd wat passende boekentips te geven. Dit keer maak ik een selectie over vogels en een selectie over jezelf zijn met jeugdboeken. Zoek je iets anders? Gebruik dan onderstaande zoekbalk. Onze boekenblog is zo opgebouwd dat recensies goed vindbaar zijn op zoekwoorden.

Vogels

Jezelf zijn

Specificaties Het vogelfeest

Auteur en illustraties: Alice Bjerknes Lima de Faria | Originele titel: Fuglefesten | Vertaald door Kim Liebrand | Uitgever: Rubinstein | November 2023 | 56 pagina’s | 9789047633174 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.