Smeulend vuur; een thriller van Arnaldur Indriðason

Een oudere dame wordt vermoord in haar huis aangetroffen; op haar bureau ligt een papiertje waarop het telefoonnummer van de gepensioneerde politieman Konráð staat. Het blijkt dat de vrouw hem enige tijd eerder had gevraagd het kind op te sporen dat ze bijna vijftig jaar geleden direct na de geboorte had afgestaan, maar Konráð had geantwoord dat hij haar niet kon helpen. Nu heeft hij daar spijt van en neemt hij zich voor het kind alsnog op te sporen. Dit is het verhaal achter de titel Smeulend vuur van Arnaldur Indriðason, volgens Trouw ‘Een van ’s werelds beste thrillerauteurs’.

hoofdfoto
Smeulend vuur

Bekeken

Hoofdstuk 1 van Smeulend vuur opent met een gedetailleerde omschrijving van een situatie. Met in deze situatie een appartementencomplex, maar dan gezien vanuit het oogpunt van iemand die zich aan de overkant van dit complex bevindt. Met een verrekijker..
Per verdieping ziet deze persoon wel iets door zijn of haar verrekijker. Deze persoon houdt al die mensen in de gaten, is getuige van bepaalde dingen en ik krijg geen hoogte van deze persoon. Heeft deze persoon kwaad in de zin of niet? Er bekruipt me een onrustig en bekeken gevoel; ik voel me niet op mijn gemak. Hoe zal dit verder gaan en wat is deze persoon met de verrekijker van plan?

Smeulend vuur

Smeulend vuur; Marta en Konráð

Marta werkt bij de politie en komt in aanraking met een zaak. Hierbij is een oudere vrouw vermoord tijdens een overval in haar appartement. Ze loopt een rondje in het huis van de vrouw en vindt een papiertje met een nummer erop. Ze belt het nummer omdat het nummer haar bekend voorkomt. En jawel; het blijkt van Konráð te zijn, een gepensioneerde politieman.

Smeulend vuur

Konráð

Konráð leer ik kennen in Smeulend vuur als een gepensioneerde politieman. Hij heeft iemand een tijd geleden afgewezen, iemand met een vraag. Het was niet zomaar een vraag, maar toch. Hij heeft haar afgewezen omdat hij er geen oplossing in zag. Hier had hij vrede mee, met het afwijzen van deze vrouw. Immers kon hij niets aan deze situatie veranderen waarin de vrouw zich op dat moment bevond.

Maar sinds dat ene telefoontje.. Het telefoontje wat hij nooit verwacht had.. Het telefoontje dat hij kreeg van Marta viel voor hem compleet uit de lucht. Waarom belde Marta hem op? En waarom stelde ze hem de vraag of hij ene mevrouw Valborg kende? Valborg; die naam deed wel een belletje rinkelen. Na even graven in zijn geheugen weet Konráð het weer. Mevrouw Valborg was de vrouw die hem een tijdje geleden benaderd had met een vraag. De vrouw die hij had afgewezen omdat hij er geen heil in zag om haar te helpen. De zaak was onbegonnen werk en vandaar zijn afwijzing naar de vrouw toe. Maar hoezo belde Marta hem met deze vraag? Schuldgevoelens komen bij hem op; wat moet hij hiermee? Hij maakt een keuze die het leven van een aantal mensen gaat veranderen in Smeulend vuur.

verhaal

Arnaldur Indriðason als schrijver van Smeulend vuur

De naam van de schrijver van Smeulend vuur deed bij mij geen belletje rinkelen. Het verhaal sprak me op één of andere manier wel aan dus dat heeft er toch voor gezorgd dat ik voor dit boek ben gegaan. Het zorgt er bij mij zelfs voor dat ik juist nog nieuwsgieriger word. Ik ben erg benieuwd wie deze Arnaldur Indriðason is en wat hij allemaal al heeft geschreven.

Arnaldur Indriðason is een schrijver uit IJsland en is naast schrijver ook historicus. Dit kom ik al te weten door alleen de achterzijde van het boek te lezen. Aan de prijzen die hij gewonnen heeft, kan ik wel afleiden dat deze man weet wat hij doet. Hij heeft De Martin Beck Award gewonnen voor de beste thriller in Noord Europa en de CWA Gold Dagger Award, ’s werelds belangrijkste prijs voor het spannende boek. Maar na wat te hebben gelezen op internet over deze man kom ik te weten dat hij nog best een aantal meer prijzen op zijn naam heeft staan.

Smeulend vuur

Reeksen

Opvallend bij het inzien van de verschillende titels die Arnaldur Indriðason heeft geschreven, is dat veel titels bij elkaar horen als een reeks. Er zijn namelijk een aantal boeken verschenen die dezelfde hoofdpersonen hebben, waardoor zij bij ‘elkaar horen’. Zo ook met de hoofdpersoon uit Smeulend vuur, Konráð. Zijn verhaal begint in 2017 in Smeltend IJs, gaat daarna verder in Boven water (2018), Smeulend vuur (2019) en Vallende stenen (2020). In ieder boek staat er een ander verhaal centraal, maar de verhaallijn over de moord op zijn vader keert in alle boeken terug. Die verhaallijn loopt door en ontwikkeld zich dus gaandeweg. Dat wil niet zeggen dat je deze boeken niet los van elkaar kunt lezen. Dat kan namelijk prima. Ik heb tijdens het lezen van Smeulend vuur niet het idee dat ik iets heb gemist aan informatie en dat zorgt voor een fijne leeservaring.

De andere twee series die Arnaldur Indriðason heeft geschreven draaien om andere hoofdpersonen. De serie rondom Erlendur bestaat uit de meeste boeken, 14 in totaal. Genoeg boeken te lezen dus van deze prijswinnende auteur.

Fijne eerste leeservaring met de auteur van Smeulend vuur

Zoals ik eerder zei was ik nog niet bekend met de auteur van Smeulend vuur. Ik moet zeker zeggen dat ik het boek prettig vond om te lezen. De schrijfwijze is erg fijn; het verhaal ontwikkeld zich in een fijn tempo, de personages worden goed neergezet en daardoor kan je de verhaallijnen (want ja er lopen er een paar door elkaar heen) ook wel goed volgen. Bovenaan de hoofdstukken zie je niet meteen welke verhaallijn er verdergaat. Maar Arnaldur Indriðason zorgt er met zijn schrijfwijze wel voor dat je dat snel genoeg oppikt.

Het verhaal neemt je mee, laat je verschillende kanten van het verhaal ervaren en speelt zich af in een land waar ik nauwelijks iets van weet. IJsland staat natuurlijk bekend om het zijn van een koud land en dat gevoel krijg ik soms ook wel eens bij het lezen van het boek. Smeulend vuur doet vermoeden dat het om warme situaties en dingen gaat, maar ik categoriseer moord, dood, overval en inbreken toch echt vooral onder de emotie koud. En dat geeft niets, want niet het hele boek is koud. Er zit ook liefde in op een bepaalde manier en dat houdt de wereld draaiende.

Specificaties Smeulend vuur

Auteur: Arnaldur Indriðason | Uitgever: Volt | Vertaling: Adriaan Faber | 304 pagina’s | 9789021422831 | Juni 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.