Het touw en de waarheid – een indrukwekkend pareltje

Als je voor het eerst door dit boek bladert, dan valt je mond direct al open van bewondering. Wauw! Het Touw en de Waarheid is een sprookje in woorden en kleuren. Het verhaal gaat over de kinderen Ylan en Kyra, wiens stemmen over zee komen aanwaaien. Het is geschreven door woordkunstenaar Marco Kunst en geïllustreerd door Jeska Verstegen. En dat is een gouden samenwerking kunnen we wel zeggen! Wat een kleurrijk en indrukwekkend verhaal over moed, verlangen, eenzaamheid en geborgenheid.

Sommige verhalen zingen eeuwen rond boven zee voor ze een kust bereiken

Het touw en de waarheid

Verhalen van zee

Heb je weleens de zon in zee zien ondergaan? Dat is de eerste zin in dit verhaal over het touw en de waarheid. De warme kleuren als de zon ondergaat geven troost en omhelzing. Mooi om naar te kijken, en wie weet waait er dan wel een verhaal aan over zee! Een verhaal over een touw en de waarheid. Over een meisje en een jongen met een bijzonder verhaal. Het Zuidereiland en het Noordereiland, de zachte zuiderstroom en de zilte zeestroom die samenkomen.

We lezen in het eerste hoofdstuk over het klooster op de klif, waar Ylan woont tussen de monniken. Daar hij leest uit het dikke boek waar hij de waarheid in hoopt te vinden. Zijn leven is grijs en eenzaam. Hij is steeds zoekende naar wie hij is, want hij weet niet waar hij vandaan komt. Dan lezen we verder over Kyra, die alleen op een eilandje woont sinds haar oma is overleden. Ze verft er stoffen in alle kleuren. Ze is eenzaam, maar kan in haar stoffen al haar emoties en verlangens kwijt.

Op reis met het touw en de waarheid

We gaan op een bijzondere reis met dit fantasievolle verhaal over het touw en de waarheid. Als lezer voel je direct een soort spanning en nieuwsgierigheid naar wat er op je afkomt. Wat een verrassend, gelaagd en diepzinnig verhaal. Daarom is het beter om er nog niet te veel over te zeggen hoe het verhaal verder gaat, want dit moet je echt zelf beleven en ondergaan! Het verhaal van deze twee kinderen sluit je in ieder geval zeker in je hart.

Het verhaal bevat prachtige en ook hele veelzeggende thema’s. Zoals de tegenstelling tussen donker en kleur. Tussen eenzaamheid en verlangen, verdriet en troost. Dat wordt allemaal zo treffend in beeld gebracht en beschreven. De illustraties zijn bijna ontroerend, net als het verhaal van Kyra en Ylan. De woorden en beelden vloeien heel mooi samen tot een bijzonder geheel. De illustraties passen perfect bij de hoofdstukken, nog zoveel mooier dan je verbeelding het in eerste instantie voor zich ziet.

Voor wie is dit verhaal?

Het Touw en de Waarheid is voor jong en oud een prachtig boek. De diepere gelaagdheid kun je pas begrijpen als je wat ouder bent natuurlijk. Maar de woorden en beelden zijn ook voor jongere kinderen heel verrijkend. Het gaat over dromen, fantasie en verlangen. Over hoe moedig het is om het onbekende tegemoet te gaan en ook hoe belangrijk kleur in het leven is. De kleuren van de natuur om je heen én de kleuren die je zelf kunt creëren.

Verlangen, verlangen…. dat is niet voor de bangen…

Uit: Verlangen

Bekijk de boektrailer voor een klein inkijkje:

Marco Kunst en Jeska Verstegen

Dit smaakt dus zeker naar meer van de auteur en illustrator! Een korte introductie:

Marco Kunst werd alom geprezen met zijn vorige boek Patroon. Het won een Zilveren Griffel en werd ook nog eens genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en De Boon. Een verhaal over omgaan met verlies. Marco Kunst studeerde ook filosofie, en dat komt bijzonder mooi tot uiting in dit verhaal over Het Touw en de Waarheid. Dat geldt ook voor zijn boek Het Verlangen van de Prins, dat in ons team enthousiast werd ontvangen.

Illustratrice en auteur Jeska Verstegen is zeer ervaren en heeft een mooi oeuvre, waaronder bijvoorbeeld de verhalen Kereltje, Ik zal je bewaren en Beer is nooit alleen. Ze werkte onder andere samen met Stichting Kinderpostzegels, Sesamstraat en NOS schooltelevisie. Wij duiken in ieder geval graag verder haar oeuvre in. Want de illustraties in dit boek maken zeer veel indruk!

  • een filosofisch, fantasievol en spannend verhaal
  • voor iedereen vanaf 8 jaar
  • over moed, verlangen en eenzaamheid
  • rijke taal en dromerige illustraties
  • een kanshebber dus wat ons betreft voor de Griffels en Penselen 2024!

Want de waarheid klotst en teisemt, winkt en wolkt, en wordt altijd weer overschreven door de groezel van alledag.

Uit: De Waarheid

Specificaties Het Touw en de Waarheid

Auteur: Marco Kunst | Illustrator: Jeska Verstegen | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047714934 | juni 2023 | 156 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Het touw en de waarheid
Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.