Stoïcijns leven, levenslessen van filosofen

Stoïcijns leven, toont de levens van Zeno tot Marcus Aurelius. De levensverhalen van deze stoïcijnse filosofen vormen de inspiratie om allerlei klassieke inzichten in het eigen leven van vandaag de dag toe te passen. Maar wat kunnen de levensverhalen van de stoïcijnen ons dan precies leren over geluk, succes, veerkracht en innerlijke waarden?

Stoïcisme, een filosofische stroming

Bijna 2.300 jaar geleden richtte Zeno een school op in Athene. Het stoïcisme, de filosofische stroming die daar ontstond, heeft een nieuw publiek gevonden onder degenen die op zoek zijn naar grootsheid. Van atleten tot aan politici en iedereen daartussenin. Geen wonder want net als in de chaos van het Romeinse Rijk is het vandaag de dag nodig om zelfbeheersing, deugdzaamheid en onverschilligheid te omarmen. Namelijk voor datgene waarover we geen controle hebben. Denk bijvoorbeeld aan het Coronavirus

Fascinerende levensverhalen

In Stoïcijns leven presenteren Ryan Holiday en Stephen Hanselman de fascinerende levens van vele mannen en een vrouw. Zij streefden ernaar om te leven volgens de stoïcijnse waarden. Aan de hand van hun persoonlijke worstelingen en successen worden de klassieke lessen afgestoft. De biografieën, van Epictetus tot Marcus Aurelius, zijn niet alleen bedoeld als geschiedenislessen. Maar kunnen de lezer ook helpen om filosofie in hun eigen leven toe te passen.

Epictetus, die in 55 n.Chr. werd geboren in Hierapolis, wist vanaf zijn geboorte wat slavernij was. Zijn naam betekent in het Grieks vrij letterlijk ‘de verworvene’. Desondanks zouden Epictetus’ vasthoudendheid, perspectief en enorme zelfvoorzienendheid – niet slechts in zijn leven, niet slechts voor de keizers die hij beïnvloedde, maar in de hele geschiedenis voor altijd – het ultieme symbool zijn van de vaardigheid van mensen om ware vrijheid te vinden in de moeilijkste omstandigheden.

Stoïcijns leven is geen gemakkelijk boek

Ik vond het een pittig boek. Filosofie is iets wat ik wel interessant vind. Maar wat ik tegelijk altijd lastig blijf vinden om echt te snappen. Dan komt het niet helemaal binnen, laat staan dat het blijft hangen. Wat hielp bij Stoïcijns leven was dat je een persoon, een filosoof, kon koppelen aan de wijsheid. Dat vanwege de afbeelding en de persoonlijke verhalen. Daardoor werd de theorie wat minder abstract.

Maar ondanks dat kon ik niet echt inzichten uit het boek halen en vertalen naar mijn eigen leven. Als je meer bekend bent met filosofie, is het boek toegankelijker. En met interesse voor filosofie of het stoïcisme is het boek zeker interessant en inspirerend. Wie weet wat je leert over geluk, succes, veerkracht en innerlijke waarden. Voor mij blijft het meer geschiedenis. Al is dat ook zeker belangrijke kennis om te hebben, alleen vanuit een ander oogpunt.

Specificaties Stoïcijns leven

Auteurs: Ryan Holiday en Stephen Hanselman | Uitgeverij: Lev. | 9789400513723 | Maart 2021 | 320 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel of Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.