King en de drakenvlinders – een prachtige jeugdroman over diversiteit

Je geaccepteerd voelen ongeacht je huidskleur of geaardheid. Hoe belangrijk dit is lezen we in dit aangrijpende verhaal over de 12-jarige jongen King. Hij woont in Louisiana met zijn ouders. Zijn broer Khalid is kort geleden overleden. Dit enorm pijnlijke verlies is ook een belangrijk thema in het boek. King is ervan overtuigd dat zijn broer één van de vele drakenvlinders is die rondzwermen in de omgeving van zijn dorp. Durft hij zijn verdriet te delen met iemand? En durft hij ook te uiten hoe hij zich diep van binnen voelt?

King en de Drakenvlinders van auteur Kacen Callender is bekroond tot jeugdboek van het jaar in Amerika!

hoofd

De drakenvlinders

Libellen worden in Amerika dragonflyes, oftewel drakenvlinders, genoemd. Prachtige naam voor een bijzonder insect! Ze komen veel voor in de warme staat Louisiana. De broeierige hitte voel je bijna tijdens het lezen van het boek. Iedere dag na schooltijd gaat King naar het bos in de hoop dat hij tussen de zwerm drakenvlinders die ene speciale kan ontdekken. Want die landde op de kist van zijn broer tijdens de begrafenis.

Zijn broer Khalid was een sterke, spontane jongen waarmee King een hele goede band had. Hij mist hem enorm na zijn plotselinge dood. Maar één ding zit King erg dwars. Zijn broer wilde niet dat King nog met zijn beste vriend Sandy omging, nadat Sandy hem had verteld dat hij op jongens valt. Je wilt toch niet dat ze denken dat je ook homo bent.

Door het gemis en de boosheid over de dood van Khalid, heeft King tot zijn schaamte Sandy sindsdien vermeden. Zijn beste vriendin Jasmine begrijpt er niks van. Ze waren een echte drie-eenheid. Maar King is in de war. Over Khalid die hem in zijn dromen bezoekt. Maar ook over zijn gevoelens voor Jasmine en Sandy. Wanneer ben je eigenlijk verliefd op iemand? In King en de Drakenvlinders komen allerlei vragen die in de puberteit gaan spelen aan bod.

Het ontdekken van identiteit en geaardheid in de puberteit

Zijn vriend Sandy blijkt ondertussen in grote problemen te zitten, en raakt vermist. Kan en wil King hem helpen? Hij maakt zich grote zorgen over de thuissituatie van Sandy. We lezen over een jongen die worstelt met zijn identiteit en geaardheid. En dat ook nog in een rouwende familie waar hij een beetje over het hoofd wordt gezien. Zijn moeder die nooit meer echt glimlacht. Niet meer wil koken zoals ze dat vroeger zo graag deed. En vooral zo vaak voor zich uit zit te staren. King gaat op zoek naar zijn broer en zijn herinneringen, bij de drakenvlinders in het bos. Want dat is de enige plek waar hij rust kan vinden.

En daarbij speelt ook nog eens de allesoverheersende angst om gediscrimineerd te worden. Want te midden van nazaten van de Klu Klux Klan is dat een reële dreiging. Waaronder de sheriff, die een hekel lijkt te hebben aan King, en toevallig ook nog eens de vader van Sandy is. Het gevoel gehaat te worden om je kleur of je geaardheid, wordt zo indringend beschreven. De vader van King waarschuwt hem dat hij voorzichtig moet zijn. Zoals vele zwarte vaders waarschijnlijk praten met hun zwarte zonen. Wat het betekent om een zwarte man te zijn in hun land.

Ik kan zijn onuitgesproken woorden horen: Je moet voorzichtig zijn King, want ik kan jou niet ook nog eens verliezen.

Vriendschap, verdriet, liefde en diversiteit

Wat een belangrijke en indringende thematiek in dit mooie jeugdboek King en de Drakenvlinders. Echt in één ruk uitgelezen. Liefde, identiteit en vriendschap komen op een mooie wijze aan bod. Hoe je soms het juiste probeert te doen, maar daarbij anderen teleurstelt. En hoe rouw allesoverheersend kan zijn, en hoe ieder daar op zijn of haar manier mee om probeert te gaan. Totdat het bij sommigen opkropt tot een enorme bal van woede.  

De woede in me kookt over in woorden die eruit zijn voor ik er erg in heb. ‘Waarom zou ik met jou praten? Je negeert toch altijd alles wat ik zeg’.

Maar het niet geaccepteerd worden vanwege je huidskleur of geaardheid, dat verdriet komt wel binnen bij je als lezer. Alle thema’s worden gevoelig en integer beschreven – puberteit, liefde, vriendschap, verdriet, ouder-kind relatie, rouw en racisme. Veel jongeren van 12+ zullen uit dit boek King en de Drakenvlinders hoop en herkenning kunnen halen, en vooral ook hele belangrijke lessen. Over de kracht van diversiteit en mogen zijn wie je bent. Laat jongeren vooral meer van deze boeken lezen:

King en de drakenvlinders – een prijswinnende roman

Bijzonder hoe dit alles wordt beschreven tegen de achtergrond en cultuur van Louisiana. De ontknoping van het verhaal vindt plaats tijdens het bekende festival van Mardi Gras, dus dat geeft het verhaal nog weer een extra dimensie. De illustratie op de voorkant van het boek is een mooie vertaling van deze sfeer.

Auteur Kacen Callender woont en schrijft in Philadelphia. King en de Drakenvlinders werd in Amerika bekroond met de National Book Award.

Specificaties King en de Drakenvlinders

Auteur: Kacen Callender | Omslagbeeld: Tonya Engel | Vertaling: Annelies Jorna | Uitgeverij Querido | 9789045126760 | februari 2022 | 216 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.