Kleur – een prentenboek zonder woorden

Prentenboeken heb je in alle soorten en maten. Als juf heb ik dan ook al vele prentenboeken in de kast (en in mijn klas) staan. ‘Kleur’ is een opvallend prentenboek, dit is een prentenboek zonder woorden. Maar de illustraties spreken voor zich!

Hoofd kleur

Kunst brengt kleur in je leven

Een jongen doet niets liever dan tekenen – zijn grauwe leven vult zich met kleur door de tekeningen die hij maakt. Zelfs op school veranderen de cijfers van zijn rekenwerk in de vrolijkste figuurtjes. Als hij van een vriend een grote doos met kleurpotloden krijgt, wordt zijn fantasie helemaal ontketend: waar hij ook komt, op de fiets, op het strand, in het donkere bos, vult zijn hoofd en de wereld met kleur.

Een prachtig solowerk Marieke ten Berge

De naam Marieke ten Berge is hier ons als reviewers van StoerLeesVoer niet vreemd! Wij hebben al eerder 2 prachtige boeken van haar hand mogen reviewen. Ik heb eerder het boek ‘Ei moet uit‘ mogen reviewen, een fantastisch verhaal met prachtige tekeningen van haar hand. En Selena heeft al eerder ‘Noord‘ mogen reviewen, ook al zo’n mooi boek. Deze boeken heeft ze in samenwerking met anderen gemaakt, ‘Kleur’ haar eerste eigen prentenboek. Ook al heeft het verhaal geen woorden, de prenten spreken voor zich. Je kunt echt de tijd nemen om de illustraties op je in te laten werken, en dan heb je helemaal geen tekst nodig! Superleuk detail is dat er in de tekeningen van die de jongen maakt bijvoorbeeld ook weer dieren terugkomen die je in haar voorgaande boeken terugziet.

Kleur

Fantasie maakt de wereld mooier en geeft de wereld kleur

Wat ik heel mooi vind aan dit boek is de opdracht die Marieke ten Berge voorin het boek voor haar zoon heeft gezet. Daar staat:

Marieke ten Berge:

Dit boek is voor Matt, die mij heeft geleerd dat dyslexie geen gebrek is maar een talent, die mij op een andere manier naar de wereld laat kijken – ook als het even moeilijk of spannend is.
Die met zijn kleurrijke fantasie de wereld mooier maakt, voor zichzelf en voor de mensen om hem heen.
Dit boek is ook voor jou. Laat je fantasie de vrije loop en geef het leven KLEUR!

Hoe mooi is dat? Ook al is het soms even lastig, door je fantasie te gebruiken is de wereld altijd mooier, en kun jij van de wereld maken wat je wil. Soms is de wereld grauw, saai of eng, maar door kleur toe te voegen en te fantaseren maak je de wereld een betere plek. Dit is vooral mooi terug te zien in de tekening als je de jongen door het bos loopt. Het bos wat eng en donker is, en waar misschien wel enge beesten zitten, is later toch helemaal niet zo eng!
Dat maakt het boek ‘Kleur’ voor mij echt een hoopgevend en optimistisch boek. Voor de kleine en grote kunstenaars onder ons is dit dan ook weer een pareltje. En ik hoop dat er nog veel boeken van haar hand zullen volgen!

Specificaties ‘kleur’

Auteur en illustraties: Marieke ten Berge | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047713807 | 8 maart 2022 | 32 pagina’s | ga voor meer informatie naar je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly, getrouwd en moeder van twee dochters van 6 en 8 jaar. Ik werk 3 dagen per week als kleuterjuf. Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Natuurlijk ben ik als juf gek op kinderboeken. Als gezin doen we het liefst zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar: spelletjes, knutselen, uitstapjes en weekendjes weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.