Trippel & Trappel trappen de kat op z’n staart – een tongbrekerboek

‘De kat krabt de krullen van de trap’. Of ‘Als een potvis op een pispot pist, dan heb je een pispot vol met potvispis’. Als kind was ik vroeger dol op dit soort tongbrekers. Trippel & Trappel trappen de kat op z’n staart is een boek vol tongbrekers. Moeilijk en uitdagend om voor te lezen.

Trippel & Trappel

Een spannend avontuur met Trippel & Trappel

Trippel trippelt achter Trappel de trap op en Trappel trappelt Trippel achterna.
Trippel trappelt tegen Trappel aan, die voor de deur blijft staan.
‘Ik heb een geheim…’ fluistert Trappel. ‘Zie je die kaas boven op de kast?
Die is van ons, Trippel!’

Boven op de kast ligt een grote kaas. Trappel bedenkt dat ze die kaas makkelijk kunnen pakken. Maar er is wel een kat in huis. Trippel vindt de ideeën van Trappel maar niets, want ze zijn veel te gevaarlijk. Lukt het ze uiteindelijk om de kaas te pakken te krijgen?

Trippel & Trappel

Een boek vol tongbrekers

Het boek staat boordevol tongbrekers. De alliteratie in de namen van de hoofdpersonen Trippel & Trappel zorgt natuurlijk al voor een grappige voorleeskwink. Maar doordat er nog veel meer van dit soort dingen in zitten, is het boek een echte tongbreker. En dat is nog best wel even lastig voorlezen. Of tenminste, het voorlezen lukt wel, maar voor mij was het dan toch even lastig om te filteren op de verhaallijn van het boek.

Ik heb een beetje het gevoel dat er veel aandacht is gegaan naar moeilijke tongbrekers. En dat idee is grappig, maar ik vind het daardoor een wat minder prettig boek om voor te lezen. En dat vind ik eigenlijk wel heel jammer. Want ik ben gek op de boeken van Harmen van Straaten en lees deze ook graag voor in de klas. Dat komt juist door het prettige ritme en de fijne rijm. En dat is juist wat ik in dit boek een beetje mis. De inhoud van het verhaal en de prettige leesbaarheid lijken wat ondergeschikt te zijn aan het idee dat er tongbrekers in moeten zitten.

Grappige personages

Trippel & Trappel zijn twee grappige, schattige en ietwat ondeugende personages. In deze muizen zullen de kinderen zich vast herkennen. Trappel is wat brutaler, Trippel wat bedachtzamer. Voor ieder wat wils dus. De tekeningen zijn zoals gewoonlijk weer fantastisch, in de o zo herkenbare stijl van Harmen van Straaten.
Wat ik heel leuk vind, is dat achterin het boek een hele verzameling tongbrekers staat. Zo kun je met de kinderen lekker aan de slag met het oefenen.

Wil je graag ook onze reviews over andere boeken van Harmen van Straaten lezen? Klik dan snel verder:

Trippel en Trappel

Specificaties ‘Trippel & Trappel trappen de kat op zijn staart’

Auteur en illustraties: Harmen van Straaten | Uitgeverij: Leopold | 9789025884598 | 23 juni 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.